Sendikalar ve meslek örgütlerinden 1 Mayıs’ta Taksim çağrısı

Yayın tarihi: 16 Nisan 2024 Salı 12:41 pm - Güncelleme: 16 Nisan 2024 Salı 12:51 pm

Haber: Ceren Ural

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, AYM’nin 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda kutlama yapılabileceğini kararın hatırlatarak, “Bizler de bu hakkımızı kullanacağız” dedi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu(DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu(KESK), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği(TMMOB), Türk Tabipleri Birliği(TTB) ve Türk Diş Hekimleri Birliği(TDB), 1 Mayıs programını açıklamak üzere İstanbul Beşiktaş Meydanı’nda bir araya geldi.

Kurumlar adına ortak açıklama yapan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, İstanbul’da kutlamaların adresi olarak Taksim Meydanı’nı gösterdi. AYM’nin 2023 yılı Aralık ayında aldığı karara atıfta bulunan Remzi Çalışkan, AYM’nin verdiği haklarını kullanacaklarını söyledi.

Çalışkan şu ifadeleri kullandı:

“2024 1 Mayısı’nda Türkiye’nin ve dünyanın meydanlarında buluşan milyonların gözü kulağı İstanbul Taksim 1 Mayıs Alanı’nda olacaktır. Milyonlarca kalp Taksim 1 Mayıs Alanı’nda atacak. Başta Taksim olmak üzere 1 Mayıs alanlarında yürüyecek işçiler, mimarlar, mühendisler, hekimler, kadınlar ve gençler kol kola, omuz omuza haklarını savunmak için orada olacak.

Otoriter bir rejim ağır baskı altında hepimiz asgari bir hayata mahkum ediliyoruz. Bu nedenle demokrasi mücadelesi 2024 1 Mayısı’nın en asli gündemi haline gelmektedir. 2024 1 Mayısı, ülkemizde ve dünyada sermaye düzeninin ve bunlara karşı otoriter rejimlerin tahrip ettiği demokrasiyi yeniden inşa edecek olan kolektif öznenin alanlarda boy göstereceği tarih olacaktır.
Ülkemizde de Taksim 1 Mayıs Alanı keyfiliğine karşı hukukun, otoriter tek adam rejimine karşı demokrasinin simgelerinden biri olmuştur. 2013 yılından beri hukuka aykırı bir biçimde 1 Mayıslara kapatılan Taksim Meydanı’na dair Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz yıl Aralık ayında son kararını vermiştir. Doğrudan bu karardaki ifadelerle söylersek: 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda olmak her işçinin ve emekçinin hakkıdır ve bizler de bu hakkı kullanacağız.

Evet bu sene İstanbul Taksim Meydanı olmak üzere ülkenin dört bir yanında coşkuyla buluşacağız.”

Arzu Çerkezoğlu duyurdu: DİSK 1 Mayıs’ta yüzünü Taksim’e dönüyor!

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, AYM’nin 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda kutlama yapılabileceğini kararın hatırlatarak, “Bizler de bu hakkımızı kullanacağız” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ