Sendikalar 81 ilde eylemdeydi: Yasa teklifi gelirse greve gideceğiz

Yayın tarihi: 29 Haziran 2020 Pazartesi 10:10 am - Güncelleme: 29 Haziran 2020 Pazartesi 4:36 pm

İşçiler, kıdem tazminatını fona dönüştürme girişimine karşı yurt genelinde sokağa çıktı. Türk- İş ve DİSK  “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi” adı altında kıdem tazminatı sisteminin değiştirilerek fona devredilmek istenmesine karşı 81 ilde basın açıklaması yaptı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. Eğer kıdem tazminatımıza el uzatılırsa bugün başlayan bu yürüyüş, genel grevlere, genel direnişlere dönüşecektir”dedi.

Hazineyi boşaltan iktidar kaynak yaratmak için işçinin kıdem tazminatına göz dikti. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile kıdem tazminatının fona devir edilmek istenmesine karşı TÜRK-İŞ ve DİSK 81 ilde basın açıklaması düzenledi.

Yurdun dört bir yanında kıdem tazminatını fona dönüştürme girişimine karşı işçiler fabrikalarda bir araya gelerek sloganlar atarak yürüdü basın açıklaması yaptı. Her iki konfederasyon da “kıdem tazminatıma dokunma” mesajı verdi.

DİSK: GENEL GREVE GİDECEĞİZ

Eylem kararı kapsamında sabah 08.00’de DİSK üyesi işçiler, İzmit Çelik Kord Sanayi önünde bir araya geldi. DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, “Biz sokaklara çıkmaya başlamışsak, sizin bu yasalarınız hayata geçirilemeyecek demektir. Bu saldırılarınız püskürtülecek demektir” dedi.

Kıdem tazminatının gasp edilmesine karşı yurt genelinde sokağa çıkan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da İstanbul’dan seslendi.

İstanbul Beşiktaş Belediyesi Fen İşleri Garajı’nda işçilerle bir araya gelen Çerkezoğlu, “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. Eğer kıdem tazminatımıza el uzatılırsa bugün başlayan bu yürüyüş, genel grevlere, genel direnişlere dönüşecektir”dedi.

TÜRK-İŞ: MEVCUT HALİYLE KORUNMASINI İSTİYORUZ

Kıdem tazminatı düzenlemesininh mevcut halinin korunması gerektiğini söyleyen Türk-İş, Ankara’da Genel Merkez önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı, Ankara İl Temsilcisi Nihat Zengin yaptı.

İstanbul’da Sanayi Odası Odakule Merkezi önünde bir araya gelen Türk-İş yöneticileri ve üyeleri de “Eğer herhangi bir şekilde kıdemle oynayacak bir yasa teklifi gelirse greve gideceğiz” dedi.

Türk-İş’e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) ve Belediye-İş Sendikası üyelerinin yoğun katılım sağladığı açıklamada İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Adnan Uyar konuştu.

Türk-İş’e bağlı sendikalar, İzmir’de sokağa çıktı. İzmir Şair Eşref Bulvarı’nda yürüyerek sendika binası önüne gelen işçiler burada basın açıklaması yaptı.