Sendika.org ‘Ödemiyoruz’ dedi, TRT haciz gönderdi

Yayın tarihi: 17 Mayıs 2022 Salı 11:13 am - Güncelleme: 17 Mayıs 2022 Salı 11:13 am

Suriye’nin İdlib kentinde bulunan Kurtuluş Hükümeti’nden ödül alan TRT’yi haberleştirdiği gerekçesiyle Sendika.Org’a ceza verildi. Tele1’e konuşan Sendika.org sorumlu editörü Ali Ergin Demirhan, “Ödemeyi reddediyoruz, el koyacakları bir mal varlığım yok, maaşıma el koydular” dedi.

Kurtuluş Hükümeti TRT ve TRT World çalışanlarına 2019 yılında ayrı ayrı plaket verdi. Hükümetin resmi sitesinde de yayınlanan ödül, Sendika Org’da haberleştirildi. Haberin ardından TRT Sendika Org hakkında şikayetçi oldu. TRT, Sendika.Org editörü Ali Ergin Demirhan hakkında 20.000 TL’lik tazminat davası açtı.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DENİLDİ

Sendika Org avukatları ilk duruşmada Kurtuluş Hükümeti adlı hükümetin HTŞ ile ilişkisini konu alan çok sayıda bilgi ve belgeyi dava dosyasına sundu. Haberin de basın özgürlüğü kapsamında olduğunu savundu.

DAVA REDDEDİLDİ

Savunmaların ardından İstanbul 8. Asliye Hukuk Mahkemesi, Sendika.Org’un haberinde yer alan ve dava konusu edilen sözcüklerin eleştiri sınırları içinde kaldığı, TRT’nin kişilik hakkına saldırı niteliğinde bulunmadığı sonuç ve kanaatine varıldığından davanın reddine karar verdi.

TRT İTİRAZ ETTİ DAVA KABUL EDİLDİ

TRT karara itiraz etti. İstinaf başvuruyu kabul etti ve Sendika Org’a tazminat cezası verildi. Sendika Org da verilen cezayı AYM’ye taşıma kararı verdi.

HACİZ BAŞLATILDI

Sendika.org editörü Ali Ergin Demirhan’a 30 bin TL’yi aşan tazminat cezası verildi. Ödeme yapılmayınca da hızla haciz süreci başlatıldı.

“BU BİR TEHDİT”

Demirhan, kararı Tele1’den İlknur Karadeniz’e anlattı. Demirhan, “TRT’nin bu faaliyeti olağan bir gazetecilik faaliyeti değil; iliştirilmiş, hatta propaganda oluşturulmasına katkı sunan bir gazetecilik faaliyetidir. Bugün sokaklarda görülen göçmen işçiler, duvardan geçmeye çalışan göçmenler tehdit algısı olarak gösteriliyor. Tehdidi uzakta veya başka yerde aramamak lazım, tehdit zaten Türkiye’nin kamu yayıncılığının içinde. Bu cezayı ödemeyeceğiz.”

TRT’nin zararı, kar olarak gösterildi