Senato’dan Türkiye’ye F-16 engeli

Yayın tarihi: 15 Kasım 2021 Pazartesi 8:02 am - Güncelleme: 17 Kasım 2021 Çarşamba 10:08 am

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Bob Menendez. ‘Türkiye’ye F-16 savaş uçağı verilmesini desteklemediğini’ söyledi.

New Jersey Senatörü Menendez, ‘Air Force Magazin’ dergisine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin F-16 ve modernizasyon kitleri alma önerisine karşı çıkarak ‘öncelikle insan haklarının iyileştirilmesi ve dış politika pozisyonlarını değiştirmesi gerektiğini’ bildirdi.

Menendez ayrıca Erdoğan Yönetimi’nin Libya ve Suriye politikalarını da eleştirdi.

Rum lobisine yakınlığıyla da bilinen Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Menendez, ‘Bu bizim arzu ettiğimiz Türkiye değil’ dedi, Biden Yönetimi’nden satış teklifi gelmesi halinde karşı çıkacağını söyledi.

Erdoğan Yönetimi, 40 adet F-16 savaş uçağı alımı ile 80 F-16’nın modernizasyon kiti için resmi talepte bulunmuştu. Erdoğan, F-35 programı için yapılan 1 milyar 400 milyon dolarlık ödemeyi F-16 alımı için kullanmak istediğini, ABD Yönetimi’nin desteklediğini açıklamıştı. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı , ‘Türkiye’nin F-16 talepleri konusunda ABD’nin hiçbir finansman teklifinde bulunmadığını’ bildirmişti.

ABD F-16 teklifini yalanladı

Erdoğan G-20 zirvesi sırasında Roma’da Biden’la görüştükten sonra ‘ABD Başkanı’nın F-16 satışına olumlu yaklaştığını’ söylemişti.

Konuşmalarında sık sık Erdoğan ve politikalarını eleştiren ve Rum lobisine yakınlığıyla da bilinen Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Menendez, ‘Bu bizim arzu ettiğimiz Türkiye değil’ dedi.
Senatör Biden Yönetimi’nden satış teklifi gelmesi halinde buna karşı çıkacağını söyledi.

Temsilciler Meclisi’nin 11 üyesi de daha önce Biden’a gönderdikleri mektupta, Türkiye’ye F-16 satılmaması için çağrıda bulunmuştu. Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı konumu itibariyle ‘yabancı askeri satışları durdurma ve resmi bildirimi engelleyebiliyor.

Mali boyutu 6 milyar dolar tutarında olduğu tahmin edilen F-16 paketini Biden Yönetimi’nin Kongreye teklif edip etmeyeceği bilinmiyor.