Senato Dış İlişkiler Komitesi yeni başkanından Ankara’ya ‘insan hakları ve İsveç’in NATO üyeliği’ mesajı

Yayın tarihi: 29 Eylül 2023 Cuma 7:10 am - Güncelleme: 29 Eylül 2023 Cuma 7:11 am

Haber: Yılmaz Polat-TELE1 Washington Temsilcisi 

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanlığını Bob Menendez’den Demokrat Parti Maryland Senatörü Ben Cardin devraldı.

Senatör Bob Menendez, hakkındaki rüşvet ve yolsuzluk suçlamalarından sonra Dış İlişkiler Komitesi başkanlığından istifa etmişti. Yeni Komite Başkanı Senatör Cardin, Erdoğan Yönetimine ‘insan hakları ve İsveç’in Nato üyeliği konusunda’ iki önemli mesaj gönderdi.

F-16 SATIŞI’NDA ETKİLİ OLACAK

F-16 satış kararında ‘insan hakları ve İsveç’in Nato üyeliğinin etkili olacağını’ bildirdi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Komisyonu’nun eşbaşkanlığını da yapan Senatör Cardin, aralarında Türkiye temsilcisinin de bulunduğu Nato ülkeleri Büyükelçileri toplantısına katıldı.

F-16 satışının devam etmesine izin verip vermeyeceği konusunda henüz bir karar vermediğini belirten Senatör, Türkiye’nin F-16 satın alma talebini değerlendireceğini ve İsveç’in NATO üyeliği dışında başka konuların da kararında etkili olacağını’ söyledi.

BAŞKA MESELELER DE VAR

Cardin, ‘Onlara İsveç’in NATO’ya katılımını sağlama yolunda ilerlemeleri gerektiğini hatırlattım” dedi. ‘Bunun gelecek ayın ilk yarısında yapılacağını iddia ediyorlar. Eğer bu doğruysa, NATO meselesini çözmeliyiz, ancak NATO üyeliğinin yanı sıra ilerideki tartışmalarımızın bir parçası olması gereken başka meseleler de var’ dedi.

“DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK TÜM DÜNYADA SINANIYOR”

Senato Dış İlişkiler Başkanı Cardin, Rahip Brunson ve Nasa çalışanı Serkan Gölge’nin tutukluluğu sırasında Erdoğan Hükümetine sert eleştirilerde bulunmuştu. Senatör Cardin yaptığı yazılı açıklamada da ‘Demokrasi ve özgürlük tüm dünyada sınanıyor’ dedi.