Senato Demokrat Parti liderinden Trump-Erdoğan ilişkisine soruşturma istemi

Yayın tarihi: 29 Ocak 2020 Çarşamba 11:33 am - Güncelleme: 29 Ocak 2020 Çarşamba 11:35 am

ABD Başkanı Donald Trump’la ilgili Senato’da devam eden azil sürecinde Trump- Erdoğan ilişkileri bir kez daha gündeme geldi.

Geçen hafta Senato’da savcı konumunda bulunan Demokrat Milletvekili Hakeem Jeffries yaptığı konuşmada, Dünyada ülkelerinde hukuku hiçe sayan ve Trump’la benzerlik taşıyan liderlerden biri olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı göstermişti.

Senato Demokrat Parti lideri Chuck Schumer da dün Trump-Erdoğan arasındaki ilişkinin derinlemesine soruşturulmasını istedi.
New York Times Gazetesi, ABD eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın, önümüzdeki aylarda yayınlanması beklenen kitabının taslağında, Adalet Bakanı William Barr’la birlikte Başkan Trump’ın Erdoğan’ı kayırmasından kaygı duyduğunu yazdığını bildirdi.
ABD yasaları gereği Bolton’un kitap taslağını yayınlanmadan önce gözden geçirmeleri için Beyaz Saray’a teslim etmişti.

New York Times’e göre, Bolton kitabında, Trump’ın Türkiye ve Çin’e yönelik tutumlarından rahatsız olduğunu ve bunu Adalet Bakanı Barr’la paylaştığını bildiriyor.

Bolton, Barr’ın özellikle Trump’ın Erdoğan’ı Halkbank konusunda kayırdığı yolundaki sözlerine dikkat çekiyor, ancak ayrıntı vermiyor.
New York Times, Bolton’ın yazdıklarının, ‘Trump’ın otoriter liderleri kayırdığı yönünde’ bir süredir var olan kaygıların kendi yönetiminin üst düzey isimleri tarafından da paylaşıldığını gösterdiği yorumunu yapıyor.

New York Times şu görüşlere yer veriyor:  

‘Erdoğan, Trump’a Halkbank’a açılan dava konusunda yetkisini kullanması için kişisel olarak çağrıda bulunuyordu. 2018’de Erdoğan gazetecilere Trump’ın kabine üyelerine bunun için talimat verdiğini söylemişti. Daha sonra Halkbank, Washington’da lobi yapması için Cumhuriyetçi bir lobiciyle anlaştı. Aylarca bu lobi faaliyetleri işe yaramış gibi göründü, ancak Ekim ayında Adalet Bakanlığı Halkbank’ı İran yaptırımlarını delmekten suçlu buldu. Suçlamalar yönetimin Türkiye’ye karşı sert tavır takındığı imajı verme çabasının parçası olarak değerlendirildi. Trump, Erdoğan’ın Suriye operasyonuna ses çıkarmadığı için eleştirilmişti.’

Senato’da devam eden azil davasında Bolton’ın ifade vermesi için çaba harcayan Demokrat Parti Senato azınlık lideri Schumer, kitapta yer alan Trump-Erdoğan arasındaki iddiaların derinlemesine soruşturulmasını istedi.

Duruşma salonunun dışında kitapla ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandıran Demokrat Parti lideri , Trump’ın otokrat liderleri ve aile üyelerini mali çıkarları için koruyor olabileceğini söyledi.