Semt pazarlarında kredi kartı dönemi

Yayın tarihi: 19 Nisan 2022 Salı 2:21 pm - Güncelleme: 19 Nisan 2022 Salı 2:21 pm

Düşen alım gücü ve yüksek fiyatlar nedeniyle semt pazarlarında esnaf, kredi kartı dönemine geçiyor. Dünya Gazetesi’nden Yener Karadeniz’in haberine göre, İstanbul Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengün, “Artık sayı ile meyve sebze alınıyor. Biz de müşteriyi markete kaptırmamak için POS cihazına geçtik” dedi.

Pazarcılar, düşen alım gücü ve artan enflasyon nedeniyle nakit alışverişin yanı sıra kartlı ödeme sistemine geçti. İstanbul Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengün, müşterilerin sayıyla meyve-sebze almaya başladığını, artan fiyatlardan dolayı market müşterisinin pazara geçtiğini ve pazarcı esnafının da hem mevcut hem de yeni müşterileri kaybetmemek adına POS cihazı kullanmaya başladığını anlattı.

Şengün’ün aktardığına göre, Türkiye’de toplam 300 bin civarında pazarcı esnafı bulunuyor. 30 bin pazar esnafının bulunduğu İstanbul’da haftada yüzde 80’i gıda ağırlıklı 465 adet pazar kuruluyor. Her bir pazarcı ise haftada en fazla beş gün tezgah açıyor.

“POS KULLANIM ORANI YÜZDE 80’E ULAŞTI”

Covid-19 kısıtlamalarının yaşandığı  dönemde birçok pazarcı esnafının işini bırakmak zorunda kaldığını, açılmalar ile birlikte yeniden işlerine dönen esnafın ise yüksek enflasyon ve düşen alım gücü nedeniyle sıkıntı yaşamaya başladığını anlatan Mesut Şengün, şu açıklamayı yaptı:

“Geçen yıl sonundan itibaren enerji maliyetleri, kurdaki artış gibi ekonomik gelişmeler, başta gıda olmak üzere ürün fiyatlarının hızla yükselmesine yol açtı. Hallerde satılan meyve-sebzenin yüzde 85’ini pazarcı esnafı alır ve yüksek tonajlı ürün aldığı için de daha rekabetçi fiyatlar öder. Bu durum pazarda ürünlerin markete oranla yüzde 20-25 civarında düşük olmasını sağlar. Gelişmeler bu dönemde market müşterisinin pazara yönelmesine yol açtı. Pazarların müşteri kitlesini ise sabit gelirliler oluşturur. Bu sınıfta kart kullanımı ise yaygındır. Hem mevcut hem de yeni gelen müşterileri kaçırmamak için pazarda da kredi kartı ile ödeme yaygınlaştı. Tüketiciler de kredi kartını soruyor. İnsanlar sayı ile sebze- meyve almaya başlamıştı” dedi. Şengün’ün verdiği bilgilere göre salgın öncesinde yüzde 25-30 civarında olan POS kullanım oranı şimdilerde yüzde 80’lere ulaşmış vaziyette. Şengün, “Hemen hemen her tezgahta POS cihazı var artık. Teknolojiyi de kullanmak durumundayız” dedi.

REKOR KREDİ KARTI KULLANIMI

Bankalar arası Kart Merkezi verilerine göre, ocak ayında kredi kartı sayısı 86 milyon adet aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. POS cihazı sayısı ise 1 milyon 751 bin adet ile 2021 Haziran ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. MB verilerine göre ise ilk çeyrekte kartlı işlem adedi yüzde 27,7 artarak 827 milyondan 1 milyar 53 milyona çıkarken işlem tutarı ise yüzde 56,3 artarak 92,1 milyardan 144 milyar TL’ye yükseldi. Gıda enflasyonundaki artış dikkate alındığında market ve gıda ürünlerindeki kartlı harcamaların yüzde 8,1 azalmış olduğu görülüyor. İşlem başına tutar ise aynı dönemde 111 TL’den 136 TL’ye çıkarken bu tutar, enflasyondan arındırıldığında ise yüzde 27 civarında gerilemiş oluyor. Bu durum vatandaşların aylık veya haftalık alışveriş alışkanlığının artan hayat pahalılığı nedeniyle günlüğe doğru evrildiğini gösteriyor.