Selvi bu kez de batan iktidarı kurtarmaya soyundu

Yayın tarihi: 30 Eylül 2020 Çarşamba 8:11 am - Güncelleme: 30 Eylül 2020 Çarşamba 8:11 am

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde Optimar araştırma şirketinin yaptığı bir anketi yazdı. Selvi, AK Parti ve MHP’nin oylarının bu ankette yüzde 50.9 çıktığını söyledi. Ankete göre, HDP’nin oy oranları toplandığında ‘millet ittifakı’nın oy oranı yüzde 44.7’ye ulaşıyor

Optimar’ın anketinin künyesini paylaşmayan Selvi, anketle ilgili şunları aktardı:

Anketlerde partilerin oy oranı veriliyor ama değerlendirmeler ‘cumhur ittifakı’ ve ‘millet ittifakı’ olarak yapılıyor. Optimar’ın anketine göre kararsızlar dağıtıldığında AK Parti’nin oy oranı yüzde 41.4 olarak yer alıyor. MHP ise 9.5’e ulaşıyor. AK Parti ve MHP’nin oyları toplandığında ise 50.9’a ulaşıyor. Bu verilere göre ‘cumhur ittifakı’ yüzde 50’nin üzerine çıkıyor.

“CHP YÜZDE 23.8”

CHP’nin oylarını hem parti olarak verip hem de ‘millet ittifakı’ olarak değerlendireceğim. CHP’nin oyları bir süredir yüzde 25’in altında. Başarılı bir kurultay yapmasına rağmen CHP’de kısmı bir gerileme gözleniyor. Optimar’ın araştırmasında CHP’nin oyları yüzde 23.8 olarak yer alıyor.

“İYİ PARTİ YÜZDE 9.3”

İYİ Parti, eylül ayı araştırmasında 9.3 olarak yer alıyor. Parti ağustos araştırmasında ise 9.8 olarak çıkıyordu. Meral Akşener, ağustos ve eylül aylarında iyi bir çıkış yakalamıştı ama kurultayın ardından yaşanan iç tartışmalar partiyi etkilemiş gözüküyor.

“HDP İLE MİLLET İTTİFAKI 44.7”

Cumhur ittifakının oy oranı 50.9 olduğuna göre millet ittifakının oy oranı da yüzde 49.1 olmuştur deme kolaycılığına kaçmayacağım. Çünkü yüzde 1’in dahi önemli olduğu yeni sistemde hesaplama yaparken DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin oy oranlarını da dikkate almak gerekiyor. DEVA Partisi’nin 1.5, Gelecek Partisi’nin ise yüzde 1 olarak gözüktüğü araştırmada CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve görünmez ama güçlü ortak HDP’nin oy oranları toplandığında ‘millet ittifakı’nın oy oranı yüzde 44.7’ye ulaşıyor. Muhalefetin ilk turda Erdoğan’ı yenilgiye uğratabilmesi için daha çok çalışması gerekiyor.