Selvi: Bahçeli’nin HDP çağrısının cumhur ittifakının ortak politikası olmadığı belli oldu

Yayın tarihi: 15 Aralık 2020 Salı 7:56 am - Güncelleme: 15 Aralık 2020 Salı 7:57 am

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, HDP’nin kapatılacağını yönündeki iddialarla ilgili, “HDP’nin kapatılmasına yönelik bir çalışma yapıldığı bilgisine sahip değilim. Ancak Bahçeli’nin HDP’nin kapatılması yönündeki çağrısının üzerinde durulmayan bir yönü var. Bahçeli, böylece reform sürecinin çerçevesini de tayin etmiş oldu” ifadelerini kullandı. Selvi, yeni çözüm süreci iddialarıyla ilgili ise, “Erdoğan, Bahçeli’yi tereddüde sevk edecek bir adımın atılmasına izin vermez” düşüncesini dile getirdi.

Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin  bir süredir HDP’nin kapatılmasını savunduğunu belirterek, “Türkiye reformlara yönelmişken HDP kapatılacak mı sorusu gündeme geldi. Bahçeli’nin HDP’nin kapatılması yönündeki çağrısının cumhur ittifakının ortak politikası olmadığı belli oldu” diye yazdı.

“ERDOĞAN, PARTİ KAPATMAYA SICAK BAKMIYOR”

“HDP’nin kapatılmasına yönelik bir çalışma yapıldığı bilgisine sahip değilim. Ancak Bahçeli’nin HDP’nin kapatılması yönündeki çağrısının üzerinde durulmayan bir yönü var. Bahçeli, böylece reform sürecinin çerçevesini de tayin etmiş oldu” diye yazan Selvi, parti kapatmayla ilgili şunları sıraladı:

1- AK Parti, kapatma davasına muhatap olmuş, ayrıca geçmişte partileri kapatılmış bir siyasi gelenekten geldiği için parti kapatmayı zorlaştıran yasal düzenlemeler yapan bir iktidar oldu.

2- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın parti kapatmaya sıcak bakmadığı biliniyor.

3- HDP, parti kapatmalar nedeniyle oluşan mağduriyetten beslenerek büyüdü. HEP ve DEP’in kapatılmasıyla başlayan süreç sonucunda HDP bugün yüzde 10 seçim barajını aşan bir parti konumuna ulaştı.

YENİ ÇÖZÜM SÜRECİ İDDİALARI: ERDOĞAN İZİN VERMEZ

Selvi yeni çözüm süreci iddialarıyla ilgili ise, “Başından beri altını çizmeye özen gösterdiğim bir nokta var. O da reform sürecinin geçmişte yaşanan çözüm süreci ile karıştırılmaması. Bu dinamikleri farklı olan, yeni bir süreç. Bu süreç ikinci bir çözüm süreci değil” değerlendirmesinde bulundu.

Reform süreci için Bahçeli’nin desteğinin önemli olduğuna dikkat çeken Selvi, “Hep vurguluyorum. Her sürecin kendine has bir ruhu var. Cumhurbaşkanı Erdoğan, reform için yola çıkmışken cumhur ittifakı ortakları arasında bir siyasi sorun yaşanmaması gerekiyor. O nedenle Erdoğan, Bahçeli’yi tereddüde sevk edecek bir adımın atılmasına izin vermez” düşüncesini dile getirdi.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN