Selin Sayek Böke: Türk lirası yatırım aracı olmaktan çıktı

Yayın tarihi: 21 Aralık 2021 Salı 3:26 pm - Güncelleme: 21 Aralık 2021 Salı 6:19 pm

TELE1’de yayınlanan Gerçeğin İzinde programına katılan CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni ekonomi modelini eleştirdi.

TELE1’de Zeynel Lüle’nin sunduğu Gerçeğin İzinde programına katılan CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni ekonomi paketinin kısa vadede bir rahatlama yaratabileceini ancak orta ve uzun vadede işlemeyeceğini söyledi. Böke yeni ekonomi modeli için “Sürdürülebilir olması mümkün değil çünkü kurda baskı yaratan unsurlar değişmiş değil. bu yüzden orta ve uzun vadede bir etkisi olmaz” ifadelerini kullandı.

 

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni ekonomi modeline yönelik şu eleştirileri yöneltti:

“İktidarın kurmuş olduğu düzende hiç bir şey artık kurallara dayalı bir şey değil. İki kişinin biz yapıyoruz dediği politikalarla bir anda nefes aldığımız algı yaratılıyor. Yarını öngöremediğimiz bir yerde bugün büyük riskler gündeme geliyor. Tek adamı değiştirme ihtiyacı da işte buradan kaynaklanıyor. Finansal mühendisliklerin yerine Siyasette güçlü parlamenter demokrasiye ve rantla yandaşla beslenen düzen yerine verimli kamu yatırımlarına ihtiyacımız var.”

‘BASKI UNSURLARI DEĞİŞMEDİ’

Bugün bir alternatif araç yarattık olgusu üzerinden rahatlama yaratabilir ama bu kısa vadeli olacak. Bunun sürdürülebilir olması mümkün değil çünkü kurda baskı yaratan unsurlar değişmiş değil. bu yüzden orta ve uzun vadede bir etkisi olmaz.

‘TÜRK LİRASI YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI’

Şu anki kurda oynaklık şuna işaret, yapıda bir değişim olmadığı için paranın kendisi dahi fiyatlanamıyor. mevduatlar tarafından bakınca da kısa vadede olumlu gibi görünen şey Türk lirasını bir yatırım aracı olmaktan çıkartıyor. Bir ülkenin yönetimi kendi parasının yatırılabilir olmadığını itiraf etmiş oluyor” dedi.