Selin Sayek Böke ABD’de ne yaptı?

Yayın tarihi: 23 Temmuz 2023 Pazar 12:10 pm - Güncelleme: 23 Temmuz 2023 Pazar 12:10 pm

Yılmaz Polat

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ekibiyle yaptığı kendi deyişiyle rutin ‘zoom’ toplantısından Selin Sayek Böke’nin ABD’de olduğunu öğreniyoruz.

’Zoom’ ekibindeki isimlerden biri olan Selin Sayek Böke’nin İmamoğlu tarafından deşifre edilmesi şüphesiz ABD’de ne yaptığı sorusunu da gündeme getirdi. Bu vesileyle Tayyip Erdoğan- Abdullah Gül ikilisinin Erbakan’ı safdışı bırakıp AKP’yi kurmayı planladığı ABD ziyaretleri hatırlatılıyor.

Bu ziyaretlerin hepsini yakından izledim. Neler olup bittiğini haberlerin yanısıra kitaplarımda da yazdım.
‘AKP’nin ABD’den aldığı icazeti, Ilımlı İslam Projesi ve sonraki gelişmelerle , CIA’nın Muteber Adamı Fethullah Gülen’in faaliyetlerini’ aktardım.

Böke’nin son ABD ziyareti bu olaylarla bir bağlantı kurularak aktarılması doğru değil. Bu konuda AKP’yle kimse yarışamaz.

Böke’nin ABD temaslarına ilişkin şimdiye kadar kamuoyuna bir açıklama yapıldığını görmedim. ABD’ye gideceğinden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun haberi olmadığı anlaşılıyor. Neden haberdar etmemiş olabilir? Bilemiyoruz.

ABD gibi önemli bir ülkeye giderken genel başkana haber vermesi gerekir mi? İmamoğlu’nun haberi olduğuna göre, Kılıçdaroğlu’nun da haberi olması gerekir herhalde.

Gizli bir misyonla mı gitti?

Tabii ki değil.

New York’ta Birleşmiş Milletler’de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından düzenlenen etkinliğe katılmak için gitti.

‘İnsana Yakışır İş, Sürdürülebilir Bir Gelecek İnşa Etmek’ konulu panelde, ‘işçi haklarının yeniden gözden geçirilmesi’ konusunda konuşma yaptı.

Washington’a geçti mi? bilemiyoruz.

Akıllara Ocak 2016 yılında ABD’ye yaptığı geziyi getiriyor.

Washington’da Kemal Derviş’le buluşmuş ve bazı ziyaretleri birlikte yapmıştı. Toplantıların bazılarında Böke’ye ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin de eşlik ettiği yazılmıştı. Bu isimler artık yok.

Ekonomist Selin Sayek Böke, Washington’da IMF ve Dünya Bankasında çalıştı, çevresi var. New York ve Washington’da Finans çevreleriyle bir araya gelmesi normal.

Temaslarının sadece BM toplantısıyla sınırlı olması beklenemez.

Aklıma ‘Böke uluslararası finans çevrelerinden iş teklifi almış olabilir mi?’ diye bir soru da gelmiyor değil.