Selçuk Geçer’den emekliye yapılan ‘sefalet’ zammına tepki: Harca harca bitmez…

Yayın tarihi: 17 Temmuz 2024 Çarşamba 9:01 am - Güncelleme: 17 Temmuz 2024 Çarşamba 9:01 am

Ekonomist Selçuk Geçer, emekliye uygun görülen sefalet zammına tepki gösterdi. “Bırakın insan gibi yaşamayı, bugün aldıkları maaşla temel ihtiyaçlarını karşılamaktan bile çok uzaklar” diyen Geçer, emeklilerin dertlerinin görülmemesine vurgu yaptı.

Milyonlarca emekliye uygun görülen sıfır zammın büyük tepkiyle karşılanmasının ardından çalışmalara başlayan AKP emekliye bir sefalet zammını daha uygun gördü. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, dün en düşük emekli aylığını 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükseltildiğini duyurdu.

Emekliyi bir kez daha açlığa mahkum eden zamma bir tepki de ekonomist Selçuk Geçer’den geldi. Geçer Gerçek Gündem’deki yazısında şöyle tepki gösterdi:

TÜİK’in neye dayandığı belli olmayan verilere göre açıkladığı enflasyon oranı baz alınarak; SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 24,73, memur emeklilerine yüzde 19 küsürlük zammı yeterli gördüler. Kök maaşı diplerde gezen emeklilere ise bu zam sıfıra denk geldiği için ayrı bir düzenleme yaparak 12 bin 500 liraya ‘Yaşayabilirseniz yaşayın’ dediler.

Müjdeli zamlar sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük emekli maaşının artırılmasıyla ilgili çalışmaları sürdüreceklerini belirtti. Ancak yıllar içinde emekli maaşlarının asgari ücrete oranla nasıl sürekli eridiğini göz önünde bulundurduğumuzda, bu vaatler ne kadar inandırıcı siz düşünün?

‘MENDİL SAT UMURSAMAZLIĞI’

2001 yılında en düşük emekli maaşı, asgari ücretin yüzde 151,4’ü oranındayken, 2023 yılında bu oran yüzde 65,2’ye düşmüş durumda. 2024 sonunda ise muhtemelen dibin dibine doğru koşacağız.

Eğer en düşük emekli maaşı asgari ücretle aynı oranda artsaydı, bugün 24 bin 745 TL olacaktı. Eğer enflasyon doğru hesaplansa bunun çok daha üzerinde olacaktı. Ama emeklinin yok sayıldığı ülkemizde, emekliler yıllar içinde düzenli olarak fakirleşti.

Oysa emekliler yıllarca çalışarak ülkenin kalkınmasına katkı sağladı. Bırakın insan gibi yaşamayı, bugün aldıkları maaşla temel ihtiyaçlarını karşılamaktan bile çok uzaklar. Elektrik ve doğalgaz faturalarını ödemekte zorlanıyor, market alışverişlerinde indirim günlerini kolluyor ve sağlık harcamaları için kredi kartına başvurmak zorunda kalıyorlar. Dertlerini dile getirdiklerinde ise ‘mendil sat’ umursamazlığı ile karşılaşıyorlar.”

“Emeklileri tamamen yük ve masraf kalemi olarak gören Mehmet Şimşek ekonomi yönetimi ve hükümet zihniyetiyle bu işin çözülmesi bence hayal” diyen Geçer yazısını şöyle bitirdi:

“Emeklilerimiz yarından itibaren zamlı maaşları almaya başlayacaklar. Harca harca bitmez artık…”

YAZININ TAMAMI

Dolar 50 lira mı olacak? Ekonomist Selçuk Geçer’den çok kritik değerlendirme!

Kaynak: TELE1