Selçuk Geçer ‘iki itiraf var’ diyerek sordu: Bu operasyondan kimlerin haberi vardı?

Yayın tarihi: 22 Aralık 2021 Çarşamba 12:00 am - Güncelleme: 22 Aralık 2021 Çarşamba 1:00 am

Ekonomist Selçuk Geçer, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının ardından dolardaki düşüşü, ‘manipülasyon’ olarak değerlendirdi. Geçer, BDDK’ya seslenerek “Bu operasyondan kimlerin haberi vardı?” dedi.

Ekonomist Selçuk Geçer, TELE 1’de yayınlanan Tuba Emlek’in sunduğu ‘Mercek’ programının konuğu oldu. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından dolarda yaşanan düşüşü ve Merkez Bankası’nın açıklamalarını değerlendiren Geçer, dün alınan kararlara ‘manipülasyondur’ dedi. Dolar 18 TL seviyelerindeyken üreticilerin yaşadığı zorluklara değinen Geçer, “Bu ülkede eşitlik varsa dolar 18 TL iken hammadde alan üretici ne yapacak?” diye sordu.

“BDDK’YI GÖREVE ÇAĞIRIYORUM”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) konuya ilişkin sosyal medyada yapılan yorumlar hakkında soruşturma başlatacağı yönündeki açıklamasını eleştirdi. BDDK’yı göreve çağıran Geçer, “Dün kimler işlem yaptı? Kamu bankaları ne kadar dolar sattı? Bütün şeffaflığıyla ortaya koysunlar” dedi.

Dolarda yaşanan düşüşü olumlu yorumlamayan Selçuk Geçer, “Maden 12 Lira seviyesine çekilecekti, 18 TL’ye neden yükseldi?” diye sordu.

Geçer şöyle devam etti:

“BURADA İKİ İTİRAF VAR”

“Merkez Bankası ufak ufak müdahaleler yaptı. Bunlar gerçekten müdahale miydi? Beni üzen şeylerden biri de BDDK’nın açıklaması. Atılan tweet ve yapılan yorumlara soruşturma başlatılacağını duyurdu. Sizin yapmanız gereken şey 128 milyar doların neden harcandığıdır. Dün yapılan büyük bir manipülasyondu. Bu operasyondan önceden kimlerin haberi vardı? Cumhurbaşkanı ‘Döviz garantili mevduat hesabı açtıracağız’ diyor. Bu döviz kıtlığının olduğu dönemlerde uygulanmış. Burada iki tane itiraf var. Birisi, döviz önümüzdeki dönemlerde de kontrolsüzce yükselecek demiş oluyorlar. İkincisi ise, bambaşka bir senaryonun oluşu. ‘Dövizi biz yükseltmeyeceğiz, elimizdeki kaynakları kullanacağız’ diyorlar. İnsanları illüzyon ekonomisiyle yönetmeye çalışıyorlar. İnsanlara dolarını bozdur gel diyorlar. Farkı kapatacaklarmış gibi bir hava yaratıyorlar. 12 liradan dolar alıp bozdurduktan sonra artık TL alacaksın. 12 liraya göre işlem göreceksin. Eğer dolar kuru 20 liraysa aradaki farkı öderiz, 11 liraysa faizini öderiz diyorlar. Peki, aradaki farktan nasıl faydalanacağız? Üç ay boyunca paraya dokunulmama şartı koyuyorlar. Bu insanlara tuzak kurulduğu anlamına gelir.

“OPERASYON ÇEKİYORSUNUZ”

Madem iyi niyetlisiniz, 18 TL’den dolar alan vatandaşı da mağdur etmeyin. Küçük yatırımcıları, esnafı, üreticiyi, sanayici batırıyorsunuz. Ballı kaymaklı manipülatör ve müteahhiti kalkındırmak için operasyon çekiyorsunuz. BDDK’yı göreve çağırıyorum. Dün kimler işlem yaptı? Kamu bankaları ne kadar dolar sattı? Bütün şeffaflığıyla ortaya koysunlar. Doların yükselmesini bu koşullarda hiçbirimiz istemiyoruz. Doları ekonominin bütün temel direğiymiş gibi niye gösteriyorsunuz. Türkiye üretmiyor, dış borcu, bütçe açığı var. Bu son operasyonla bütçe açığını kontrol edilemez hale getirdiniz.”