Selahattin Duman’ın 14 Şubat yazısındaki cinsiyetçi ifadelere kadınlardan tepki

Yayın tarihi: 14 Şubat 2021 Pazar 4:13 pm - Güncelleme: 14 Şubat 2021 Pazar 4:13 pm

Selahattin Duman’ın Oksijen gazetesinde yayımlanan “14 Şubat çekmiş kılıcı geliyor” başlıklı yazısına kadınlardan tepki gecikmedi. Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu Selahattin Duman ve Oksijen gazetesinin tüm kadın okuyucularından özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Oksijen gazetesi yazarı Selahattin Duman’ın ’14 Şubat çekmiş kılıcı geliyor’ başlıklı yazısındaki skandal ifadelere Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu’ndan tepki geldi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre 300 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü ve 171 kadının şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiği 2020 yılının ardından Duman, 14 Şubat Sevgililer Günü’ne ilişkin yazısında “Sevgililer günü geliyor, kadın kısmı yıllık katliama hazırlanıyor. Benim tahminime göre her yıl 30-40 bin erkek telef oluyor.” ifadelerini kullandı.

Duman’a yönelik tepkiler ise gecikmedi. TGS Kadın ve LGBTİ Komisyonu imzasıyla yayınlanan açıklamada “Selahattin Duman, 2021 Türkiyesi’nde varlığı hayatta kalma mücadelesine indirgenmiş milyonlarca kadından özür dilemek zorunda.” denildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

5. sayıda Oksijensiz kaldık!

Türkiye’de Batı standartlarında bir hafta sonu gazetesinin yayınlanabileceğini ispatlamak için 15 Ocak 2021’de yayın hayatına başlayan Oksijen gazetesi bize ne vaat ediyordu? ‘Akıl veren köşe yazarlarına değil bilgi sunanlara yer vereceğiz!’ ‘Türk medyasında kalite çıtasını yukarı taşıyacağız!’ ‘Gençlerin de gazetesi olacağız!’

Gazetenin 12 Şubat’ta piyasaya çıkan 5. sayısında üzülerek görüyoruz ki, havamızın da erkek bakış açısıyla şekillenen medyanın da değiştiği yok. Çıta ise yerlerde… Bu hafta “Yorum” sayfasında sözüm ona mizahi bir 14 Şubat yazısı kaleme alan Selahattin Duman, bir önceki yüzyılın klişeleriyle dolu metin boyunca tüketim kültürü eleştirisi ile kadınları aşağılamayı birbirinden ayıramıyor, açıkça kadın düşmanlığı yapıyor. Erkeklerin hemen her gün bir kadının canını aldığı ülkede, ‘Yiğitlerin boynu kasabın bıçağına uzanacak’ diyerek ‘espri’ yaptığını sanıyor. Bu ülkede eli bıçaklı kasaplar, 14 Şubat kutlayan kadınlar değil, cinayetlerine kıskançlık, aşk, sevgi gibi paravanlar imal eden hegemonik erkeklik ve ataerkidir.

Bu örnek, medyada kadın temsili ve varlığıyla ilgili yıllardır dile getirdiğimiz sorunların da tipik bir örneği. Neden mi? Hadi Selahattin Duman mizah ile mizojiniyi ayırt edemiyor, bu gazetenin yayın ekibi de mi metindeki sorunu görmüyor? Görmüyor, çünkü onlar da hegemonik erkekliğin avantajlarından faydalanan erkekler. Hayatımıza yeni bir soluk getiren! Oksijen Gazetesi’nin künyesine baktığımızda 12 isim görüyoruz. Bu isimlerin sadece üçü kadın ve ikisi kültür-sanat-dijital yayıncılık sayfalarından sorumlu görünmekte. Yazı işleri kadrosunda tek bir kadın yok! Ve belli ki hala, bu gazeteci erkekler bir metinde, seçilen görselde cinsiyetçilik yapıldığını görmeyi kadınların uyarısı olmadan beceremiyor.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTI+ Komisyonu olarak Selahattin Duman’a artık bu ülkede medyanın erkek olma ayrıcalığının sonuna kadar kullanıldığı, yaptıklarının ve yazdıklarının sonuçlarına katlanmak zorunda olmadığı medya olmadığını, başka bir çağa mensup olsa da gazetecilik sorumluluklarının kendisini bağladığını hatırlatıyoruz. Yazının bir yerinde incik boncuk diyerek kırmış olabileceği pırlanta takılardan özür dileyen Selahattin Duman, 2021 Türkiyesi’nde varlığı hayatta kalma mücadelesine indirgenmiş milyonlarca kadından özür dilemek zorunda. Selahattin Duman’la birlikte Oksijen Gazetesi yayın kadrosu da tüm kadın okuyucularından özür dilemeli, yönetim, yayın ve insan kaynakları politikalarını gözden geçirmeli, sorumlulukla hareket etmeli.”

“BIRAKIN DA MİZAH KADINLARIN DAYANMA GÜCÜ OLSUN”

TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna da Yetkin Report’ta “14 Şubat’ı Geçince 8 Mart’ı Göreceksin Şaşırma” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Duman’ın cinsiyetçi ifadelerini eleştiren Tuna, şu ifadeleri kullandı:

“Bu, sözüm ona bir mizah yazısı. Ancak gülüp geçmek mümkün değil. Evet, mizah dayanma gücümüzü artırır, direniş silahıdır. Hele de elimizde koşullara direnmek için kalmış birkaç enstrümandan biriyse daha da önemlidir. Ama bu ülkede yüzlerce kadın erkeklerin elinde can verirken, kadınların 14 Şubat’ta erkek katliamı yaptığına dair mizah yapmayı denemek, kadınlara erkek kasabı demek komiklik değil, densizlik. Üstelik bunu bir de gazeteci olarak, gazete sayfasından yapmak… Bırakın da mizah, ölüm kalım savaşı veren kadınların dayanma gücü olsun. İnsan mesleğine, birlikte yaşadığı insanlara karşı sorumluluk hissetmeli.”

Oksijen gazetesi sosyal medya hesabından yazıya ilişkin paylaşımları kaldırsa da herhangi bir açıklama yapmadı.