Koronavirüsü nedeniyle en riskli gruplar içerisinde Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da bulunuyor. Demirtaş'ın tutuklanmadan önce solunum yolları kronik rahatsızlığı bulunduğunu belirten doktor Cegerğun Polat, tahliye çağrısı yaparak "Covid - 19'la en büyük risk oluşturan hiper tansiyon ve kronik solum yolu hastalığı ne yazık ki Demirtaş'ta da mevcut" diye belirtti. Demirtaş'ın avukatları 2 Nisan'da tahliye başvurusunda bulunduklarını açıkladı.
Daha önce cezaevinde solunum sıkıntısı yaşadığı için günler sonra hastaneye kaldırılan Demirtaş’ın sağlık sorununu cezaevi koşuları tetiklemeye devam ediyor. Avukatları Demirtaş’ın bulunduğu cezaevi koşullarının salgına hazırlıklı olmadığını söylüyor. Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'e konuşan Demirtaş’ın doktoru Cegerğun Polat da yetkililere çağrıda bulundu. Selahattin Demirtaş’a Cumhurbaşkanlığı’ndan gönderilen maili yanıtladı: Biz de onu diyoruz zaten"BAKANIN AÇIKLAMASINA GÖRE COVID- 19 AÇISINDAN YÜKSEK RİSKLİ"
Demirtaş’ın doktoru Cegerxun Polat da Demirtaş için, “Derhal tahliye edilmeli” diyerek şunları söyledi: “Cezaevinde konulan tanılar ve cezaevine girmeden önceki süreci değerlendirdiğimizde bu süreç Covid- 19’la birlikte başka bir boyut kazandı. Covid – 19’la en büyük risk oluşturan hiper tansiyon ve kronik solum yolu hastalığı ne yazık ki Demirtaş’ta da mevcut. Sayın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da açıklamaları ve uluslararası literatürde takip ettiğimiz bilgilerle beraber Selahattin Demirtaş en riskli gruplarından birine giriyor. Bununla birlikte cezaevi koşulları enfeksiyon kapmak için büyük riskler barındırıyor. Selahattin Bey’in koğuşunun olduğu yer, koşulları, sağlık alanına uzaklığı bu riskleri artırıyor.” Polat sosyal medya hesabından da şu mesajı paylaştı: “Sn.Demirtaş tutuklanmadan önce solunum yolları KRONİK rahatsızlığı nedeniyle ameliyat olmuştu. Şikayetleri devam ediyor. Tutuklanması sonrası HİPERTANSİYON tanısı almış ve yaklaşık 3 yıldır ilaç kullanmaktadır. Bakanın açıklamalarına göre COVİD 19 açısından yüksek risklidir…”"YAŞAM HAKKI TEMELİNDE TAHLİYE ŞART"
Polat şöyle devam etti: “Şu an olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Yurt dışına giriş çıkışların kapatıldığı, şehirlerin karantina altına alındığı bu dönemde cezaevinde tutuklu bulunan insanların bırakılmasında hiçbir sakınca yoktur. Bu salgınla birlikte Sayın Selahattin Demirtaş ve diğer tutukluların bırakılması gerekir. Bu insanların ne yazık ki hastalıkları var, keşke olmasaydı. Bu durumdan dolayı insanların hakları var. Yaşam hakkı temelinde Sayın Selahattin Demirtaş ve diğer hasta mahpusların bırakılması gerekiyor.”DEMİRTAŞ KOCA'NIN AÇIKLADIĞI RİSK GRUBUNDA
Demirtaş’ın avukatları, Demirtaş’ın sağlık durumuna dikkat çekerek tahliye başvurusunda bulundu. Konuya ilişkin açıklama yapan avukatlar, “Bilindiği gibi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Nisan Çarşamba günü kapsamlı bir açıklama yapmıştır. Bu açıklamada, korona virüs salgınıyla ilgili çeşitli veriler paylaşmıştır. Bu verilerden bazıları, virüs nedeniyle yoğun bakımda olan hastaların yüzde 63’ünün, yaşamını yitirenlerin de yüzde 69’unun hipertansiyon hastası olduğu şeklindedir. Müvekkilimiz Selahattin Demirtaş’a, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde hipertansiyon tanısı konulmuştur. Daha önce solunum ve kalp rahatsızlıkları sebebiyle ameliyat da geçiren Demirtaş’ın bu hastalıkları devam etmekte, kendisi çeşitli ilaçlar kullanmaktadır. Dolayısıyla Demirtaş, Bakan Koca’nın açıkladığı hayati risk grubundadır” ifadeleri yer aldı."TAHLİYE BAŞVURUSUNDA BULUNDUK"
Tutukluluğun kaldırılması için başvuruda bulunduklarını belirten avukatlar açıklamalarını şu şekilde bitirdi: “Bu nedenle, 6 yıldır süren ve kendisinin şüpheli bile olmadığı soruşturma dosyasındaki tutukluluğunun kaldırılması amacıyla dün (2 Nisan Perşembe) kendisi için tahliye başvurusu yapılmıştır.”SOLUNUM SIKINTISI YAŞAMIŞTI
Demirtaş’ın cezaevine girmeden önce sağlık sorunu yaşadığı çoğu kez gündem geldi. Demirtaş’ın cezaevinde yaşadığı hastalık süreci şöyle: 26 Kasım 2019 tarihinde tutuklu bulunduğu hapishane hücresinde baygınlık geçirdi, hapishane hekimi tarafından hastaneye sevk kararı alındı. Ancak, hapishane idaresi kendisini sadece acil servise götürebileceklerini bildirdiğinde Demirtaş, detaylı tetkik yapılmak üzere bir uzman hekime muayene olması gerektiğini dile getirdi. Aradan 4 gün geçmesine rağmen herhangi bir sevk işlemi yapılmadı. 2 Aralık tarihinde kardeşi yaptığı ziyarette durumu anlatmış, kamuoyuna açıkladıktan sonra Selahattin Demirtaş akşam saatlerinde Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesine götürüldü. Karın bölgesinde yapılan MR tetkikinde damar duvarlarında yağ dokularının oluştuğu, damar duvarına yapışık yağ dokularının karın bölgesinden başka, vücudun diğer bölgelerinde de olması halinde hayati risk taşıdığını belirtildi. Yapışık yağ dokularının koparak kanla birlikte damarlarda dolaşabileceği, bu durumda vücudun herhangi bir bölgesinde damar tıkanıklığına neden olacağı, ayrıca kanında lipit yağ oranının 700 olarak tespit edildiği, bu değerin ideal değerin çok üzerinde olduğu, bunun da hayati risk teşkil ettiği şeklinde teşhislerde bulunuldu.
Muhabir: Alp Yanardağ