FBI ajanına ‘kışkırtıcı’ fotoğraf soruşturması

Yayın tarihi: 3 Ağustos 2021 Salı 11:15 pm - Güncelleme: 3 Ağustos 2021 Salı 11:22 pm

Seks ticareti operasyonunda kadın meslektaşlarının fotoğraflarını resmi onay almadan kullandığı iddiasıyla bir FBI ajanı hakkında soruşturma başlatıldı. Hakkında soruşturma başlatılan bir özel ajanın, gizli görev yetkisi olmayan personelden yazılı izin almadığı bildirildi.

ABD Adalet Bakanlığı Başmüfettişi Michael Horowitz’e göre, fuhuş ve çocuk istismarıyla ilgili tuzak operasyonlarda kadın çalışma arkadaşlarından yem olarak kendilerini seks işçisi ya da reşit olmayan kız çocuğu gibi gösteren “kışkırtıcı” fotoğraflar sağlamalarının istendiği pek çok vaka oldu. Horowitz, kadınların yüzlerinin bulanık hale getirildiğini ve üstlerinde kıyafet olduğunu ama fotoğrafları kullanılan personelin gizli görevlerde çalışma yetkisinin bulunmadığını söyledi. Hakkında soruşturma başlatılan ajanın çalışanlardan hiçbir zaman yazılı onay almadığı onlara “gizli görevlerden yöneticileri de dahil kimseye bahsetmemeleri” tavsiyesinde bulunduğu iddia edildi.

Horowitz, gizli görev yetkisi olmayan personel için “bu davranışın olumsuz sonuçlar doğurabileceğini” söyledi. Olası insan kaçakçılarının, müşterilerin ve istismarcıların dikkatini çekmek için bu kişilerin fotoğraflarını internette paylaşmanın onları “ceza gerektiren suçların mağduru olma tehlikesiyle” karşı karşıya bırakabileceğini belirtti.

Horowitz’e göre FBI’ın gizli görev yetkisi olmayan personelin fotoğraflarının gizli görevde kullanımına ilişkin herhangi bir politikası yok. Başmüfettiş, büroyu bir politika belirlemeye ve ajanlarının gizli operasyonlarda kullanılmak üzere fotoğraf çektiren çalışanlardan yazılı izin aldığından emin olmaya çağırdı.