Şeker ithalatında kimlere vurgun kapısı açılacak?

Yayın tarihi: 27 Mayıs 2022 Cuma 11:57 am - Güncelleme: 27 Mayıs 2022 Cuma 11:57 am

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te yaptığı konuşmada, AKP iktidarının yanlış tarım politikaları sonucunda, stratejik bir ürün olan şekerin karaborsaya düşmesinin ardından bu ürün için ithalatın kapılarının da aralanmaya başlandığını belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak, şekerin ithal edilmeye başlanacak olmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

YANLIŞ TARIM POLİTİKASI ŞEKERİN DE TADINI KAÇIRDI

Şeker üretiminin stratejik öneme sahip olduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde Adalet ve Kalkınma Partisinin uyguladığı yanlış tarım politikalarıyla şeker de sorunlu hâle getirildi. Ne yazık ki özelleştirmeyle fabrikaların satılmasından sonra şekerde karaborsadan sonra ithalatın da kapısı açılıyor” dedi.

Önce şeker fabrikaları özelleştirilmişti… Bu da oldu! Şeker ithalatı kararı Resmi Gazete’de

ŞEKER FABRİKALARININ SATILMASININ YANSIMASI

Şekerin ithal edilecek olmasının ülkedeki şeker pancarı üretimini önemli ölçüde olumsuz etkileyeceğini vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şeker fabrikaları satılırken,  ‘Şeker vatandır, satılamaz’ dedik ancak şeker fabrikaları satıldı ve bunun yansıması önce karaborsa, şimdi de ithalat oluyor” diye konuştu.

ŞEKER İTHALATINDA BİRİLERİNE VURGUNUN KAPISI ARALANACAK…

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İthalatta yine birilerine vurgunun kapısının açılacağına da dikkat çekerek “Türkiye’de şeker konusunda bir arz açığı yoktu; yanlış politikalar, yanlış uygulamalar, yanlış planlamalarla bu sonuç yaratıldı. Ülkemizin stratejik bir ürününün daha ne yazık ki Adalet ve Kalkınma Partisinin eliyle ithalata kapısı aralandı. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Çiftçi sayısı azalıyor, ekim alanları daralıyor” ifadelerini kullandı

“TÜRKİYE DE ŞEKER AÇIĞININ  OLUŞMASININ SORGULANMASI GEREKİR”

CHP li Ömer Fethi Gürer yaptığı yazılı açıklamada da on yılda 171 bin olan pancar eken çiftçi sayısının 90 bine gerilediğini belirtip ,verim artışı ile ortalama 19 milyon ton şeker pancarı üretildiğini ve 2 milyon 700 bin ton şeker elde edildiğini söyledi. Gürer , Üretimin Türkiye şeker ihtiyacını karşıladığını yetkililerin açıkladığına işaret ederek, birden bire Türkiye de şeker açığının  oluşmasının sorgulanması gerektiğini söyledi. Gürer, bakanlık be TÜİK verileri ile oynanmıyorsa ve TÜRK ŞEKER Ağustos a kadar stoklarımız yeterli diyerek ithalatın yolu açılıyorsa bu durum düşündürücüdür. Yurt dışında şeker kamışı şekerinin daha ucuza sağlanıp ülkemizde ithali ile Türkiye pazarında mevcut şeker fiyatları ile satarak büyük bir vurgun planlanıyor olabilir. Farklı ürünlerde benzer oyunlar çok kere oynandı.

 KÜSPE 1000 TL

2021 yılında çiftçiden tonu 420 TL alınan şeker pancarı küspesi 1000 liradan satılıyor. Fahiş  fiyat işte böyle ortaya çıkıyor çiftçi kazanamıyor. Özel fabrika pancardan şeker melas, küspe ve alkol elde ederek para kazanıyor. Özelleştirme ile şeker pancarı şekeri ucuz olacak diye yalan söyleyenler bu kere yandaşa İthalat kapısı açma peşindeler, kamu dışında kesinlikle ithalata izin verilmemelidir

“ŞEKER PANCARI STRATEJİK BİR ÜRÜNDÜR”

400 bin ton İthalat pancar üretimini daha da riskli olacaktır. Şeker pancarı stratejik bir üründür. Gümrük sıfırlayıp daha uygun fiyatla yurt dışı şeker getirilip sanayici ve tüketiciye daha düşük fiyatla şeker satılmazsa bu ülkemizde şeker için yeni bir oyun tezgâhlandığını gösterir. Şekerden üretilen tüm mamül ürünlerde dâhil eğer ucuza ithal şeker getirilecekse fiyatlar geriye gelmesi gerekir. Fiyatlar düşmezse bu oyunun açık göstergesi olacaktır. Sözleşmeli üretilen pancarda özel Fabrikalar Çiftçiye dayattığı şartlar Çiftçiyi üretimden soğutmuştur. Özelleştirilen şeker fabrikaları kamulaştırılması şekerde sorunları önemli ölçüde düşürecektir” dedi.

‘Şeker kotası ABD ile diyaloglar gelişsin diye yükseltildi’