Nedir

Şeker Hastalığı'nın belirtileri nedir? 30’lu yaşlara dikkat

Kandaki şeker seviyesinin 70-100 mg/dL aralığının üstüne çıkması demek olan Şeker Hastalığı’nın en sık görülen türü genelde 35-40 yaş aralığında ortaya çıkan Tip 2 Diyabet’tir.

Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun verilerine göre her 11 yetişkinden birinde görülen Şeker Hastalığı nedeniyle her altı saniyede bir kişi hayatını kaybetmektedir. Bu derece yaygın olmasına rağmen çok fazla dikkat edilmeyen bir hastalık olan Şeker Hastalığı’nın bir diğer adı ise Diyabet’tir. Diyabet’in en belirgin belirtileri ise halsizlik ve yorgunluk hissi, hızlı ve istemsiz kilo kaybı, bulanık görme, ayaklarda uyuşma ve karıncalanma şeklinde rahatsızlık hissi, yaraların normalden daha geç iyileşmesi, ciltte kuruluk ve kaşıntı ve ağızda aseton benzeri koku oluşumudur. Diyabet’in nedenleri ise obezite (aşırı kilo), ebeveynlerde diyabet öyküsünün bulunması, ileri yaş, hareketsiz yaşam tarzı, stres ve hamilelik sırasında gestasyonel diyabet oluşumu ve normalden yüksek doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme olarak sıralanabilir. Diyabet’i anlayabilmek için “insülin” kavramı temel bir önem taşıyor. İnsülin, kandaki şekeri kandan ayıran ve vücuda yayılmasını sağlayan hormondur. Diyabet oluşumunun merkezinde bu hormon bulunmaktadır.

DİYABET ÇEŞİTLERİ

Diyabet çeşitleri şunlardır: Tip 1 Diyabet: Diğer adı “İnsüline Bağlı Diyabet” olan Tip 1 Diyabet, genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan, pankreasta insülin üretiminin yetersiz olması veya hiç olmaması nedeniyle dışarıdan İnsülin almayı zorunlu kılan diyabet türüdür. Tip 2 Diyabet: Diyabet’in en yaygın görülen ve genellikle 35-40 yaşlarında ortaya çıkan türüdür. Bir diğer adı insülin direnci olan Tip 2 diyabette pankreasta insülin üretimi yeterli olduğu halde hücrelerde insülin hormonunu algılayıcı reseptörlerin çalışmaması nedeniyle bu hormona karşı duyarsızlık gelişir. Bu durumda kan şekeri insülin tarafından dokulara taşınamaz ve kan glukoz düzeyi normalin üzerine çıkar. Bu durum ağız kuruması, kilo kaybı, çok su içme ve çok yemek yeme şeklinde belirtiler ile kendini gösterir. Latent Autoimmune Diabetes in Adults (LADA): İleri yaşlarda görülen, otoimmün (bağışıklık sistemindeki çalışma bozukluğu sebebiyle vücudun kendi kendine zarar vermesi) kaynaklı Tip 1 Diyabet benzeri insüline bağımlı diyabet hastalığı türü Maturity Onset Diabetes (MODY): Erken yaşta görülen Tip 2 Diyabet benzeri diyabet hastalığı türü Gestasyonel Diyabet: Hamilelik sırasında gelişen diyabet hastalığı türü

“GİZLİ ŞEKER” NEDİR?

Diyabet türleri haricinde halk arasında “gizli şeker hastalığı” olarak adlandırılan pre-diyabet dönemi, Tip 2 diyabet oluşumunun öncesinde kan şekerinin diyabet tanısı koymak için yeterli yükseklikte seyretmeden hafif bir yükseklik eğiliminde olduğu, doğru tedavi ve diyet ile birlikte diyabet oluşumunun önüne geçilebildiği veya yavaşlatılabildiği döneme verilen addır.

DİYABET TANISI NASIL KOYULUR?

Türkiye Diyabet Vakfı’nın açıklamasına göre bir kişinin Diyabetli olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır. AKŞ ölçümü 100-125 mg/dl olması gizli şeker (pre-diyabet) sinyalidir. AKŞ ölçüm sonucunun 126 mg/dl veya daha fazla olması diyabetin varlığını gösterir. OGTT’de glikozdan zengin sıvı aldıktan 2 saat sonraki kan şekeri değeri önemlidir. İkinci saat kan şekeri ölçümü 140-199 mg/dl ise gizli şeker, 200 mg/dl veya daha yüksek ise diyabet tanısı konulur.