İzmir’deki Bayraklı Şehir Hastanesi’ne tıbbı cihaz alımında yolsuzluk yapıldığını süren CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, “Sadece 30 tane cihazda 1 milyon 28 bin 657 dolar vurgundan, nitelikli dolandırıcılıktan bahsediyoruz" diye konuştu.
Mahir Polat, bugün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, İzmir’deki Bayraklı Şehir Hastanesi’ne tıbbı cihaz alımında yolsuzluk yapıldığını iddia etti. Konu ile ilgili belgeleri de gösteren Polat, şunları söyledi:
“CHP olarak, insanlarımızın sağlıklı bir ortamdan faydalanmasını isteriz. Sağlıkçılar açısından da sağlıklı hizmet verebildikleri, sağlıklı binalara kavuştukları, emeklerini alabildikleri bir sağlık sisteminden yanayız. Bizim, sağlıkla ilgili bir rantsal dönüşümden rahatsızlığımız var. Şehir hastaneleri ile, ulaşımla ilgili ve buradan bir rant devşirilmesi ile ilgili çekincelerimiz var idi. Sayın Genel Başkan’ımızın bundan uzunca bir süre önce bürokrasiye, ‘Yapılan yolsuzluklara imza atmayın, ortak olmayın’ diye bir çağrısı vardı. O çağrıdan sonra partimize, bürokrasiden çeşitli dosya ve evrakların ulaştığı bilinmiyor. Yeri ve zamanı geldiğinde açıklayacağımızı söylemiştik. Burada bu belgelerden bir tanesini açmak istiyoruz. Neden yeri ve zamanı geldi? Arkadaşlarımız şehir hastaneleri ile ilgili çokça sorular sordu. Bize her defasından ‘ticari sır’ olduğu, açıklanamayacağı söylendi.
"HORTUMLARI KESMEK YERİNE İMTİYAZLI GRUBA DEV KANALLAR AÇMIŞ"
24.11.2022’de soru cevap kısmında (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda) Sayın Bakan diyor ki ‘Şehir hastanelerinde garanti olarak ödenen tek bedel kira, yani kullanım bedelidir’ diyor. Bu, bizim dayanaklarımızdan bir tanesi. Bir diğer de 10 Aralık’ta, kamu-özel iş birliği ile yapılan hastanelerimizin inşaat maliyetleri yerine kira bedeli veriliyor. Bu da zaten her yılın bütçesinde ‘kullanım bedeli’ olarak yer alıyor. ‘Diğer hizmet alımları merkezi bütçe ile karşılanan hastanelerimizde o usule göre temin ediliyor’ diyor. Yani burada maliyetle paralel bir kiradan bahsediyor Sağlık Bakanı. Bu dolandırıcılık da nitelikli vurgun da Sayın Cumhurbaşkanı’nın sorumluluğu altındadır. Bunlar, o rejim ve onlar tarafından teşvik edilmiştir. ‘İmtiyazlı hortumcular’ diye bahsediyor Sayın Erdoğan, 24 Haziran 2003 grup toplantısında, bugün kamu-özel iş birliği ile yaratılan tam da ‘imtiyazlı hortumcular’ kavramının içinde. ‘Hortumları kesiyoruz’ demişti, hortumları kesmek yerine imtiyazlı gruba dev kanallar açmış bizim Hazine’mizden. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını onlara peşkeş çekmiş durumdalar.
“30 ULTRASONOGRAFİ CİHAZI 318 BİN 726 DOLARA ALINMIŞ, 1 MİLYON 344 BİN DOLARA HASTANEYE DEVREDİLMİŞ”
İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi; ulaşım açısından tartışmalı bir alana yapılmış. Bayraklı Şehir Hastanesi, Gerflor markasıyla bir firmadan bakteri, fazla kir tutmayan bir yer kaplaması ithal ediyor. Metrekaresini 10,45 euroya ithal ediyor. Bayraklı Şehir Hastanesi’ni kuran Türkerler Gama İzmir adi ortaklığına 333. madde gereğince devir yapılıyor. Bu devirde, fiyat tamı tamına 11,09 euro civarına devir yapılıyor. Arkasından Türkerler Gama ortaklığı da Bayraklı Şehir Hastanesi’ne devrediyor. Devirde 17,055 euroya denk geliyor. Yani 10 euroya aldığınızı 17 euroya devrediyorsunuz. Burada yüzde 70 civarında bir maliyeti şişiriyorsunuz. 10 binlerce metrekare düşünürseniz o kaplamayı, burada bir vurgun, belgeleri ile önünüzde duruyor. Yine Gmedikal Sistemleri diye bir firmadan 30 adet ultrasonografi cihazı ithal ediyor. İlk fatura 318 bin 726 dolar. Türkerler Gama adi ortaklığına devir yapılıyor, Gmedikal tarafından; 1 milyon 230 bin dolara devir yapılıyor. Sonrasında 1 milyon 344 bin dolara İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’ne devir yapılıyor. Aradan geçen birkaç günlük süre sonunda 1 milyon 347 bin 383 dolara ithalatı gerçekleşmiş oluyor. Sadece 30 tane cihazda 1 milyon 28 bin 657 dolar vurgundan, nitelikli dolandırıcılıktan bahsediyoruz.
"NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK"
Onlarca dosya var, bu dosyaların tamamında ortak bir nokta da var; cihaz ithalatlarının tamamı, tartışmaların odağındaki Muratbey Gümrüğü’nden yapılmış. Bayraklı Şehir Hastanesi’nin 9 ve 13 kilometre (km) olmak üzere, bir tarafta İzmir Gümrüğü bir tarafta da İzmir TIR Gümrük Müdürlüğü olmak üzere iki tane birinci sınıf müdürlüğü en yakında. 650-700 km uzaklıktaki ve tartışmaların odağındaki Muratbey Gümrüğü’nden neden ithalat yapıldığı en önemli sorularımızdan bir tanesi. Bizce şöyle; tüm dosyayı incelediğimizde, dosyada olmayan bir şey gördük. Hem CİMER üzerinden hem de gümrüklere yapılan çokça ikinci el tıbbı cihaz ithalatı ihbarı olmuş. Yani bir grubun Türkiye’ye ikinci el tıbbı cihaz ithal edeceğini dem vurmuşlar. Dolayısıyla iyi bir şirket, denetleyen gümrük ve Sağlık Bakanlığı talimatla yetkili kuruluşlardan veya uzman bilirkişilerden oluşan bir heyet marifetiyle bunları kontrol edip ikinci el olup olmadıklarını tespit etmesi gerekiyordu. Burada ikinci el olup olmadığının tespiti ile ilgili herhangi bir şey yok. Asansörlerden yürüyen merdivenlere kadar sadece inşaat ve makine maliyetleri artırılarak, gördüğümüz kaba ve ince inşaat maliyetlerini bilmiyoruz. Bunların da incelenmeye ihtiyacı var. Burada yatırım teşvik belgesi var, her türlü vergiden muaf bir şekilde bunları ithal etmiş. Bizim sağlığa muhtaç insanlarımızın cebinden, kamu maliyesinden bir para hortumlanmak suretiyle nitelikli bir dolandırıcılık yapılmıştır.
Bizim buradan çağrımız hem Ticaret hem de Sağlık Bakanlığı’na. Hızlı bir şekilde Sağlık Bakanlığı’nın tüm kamu-özel iş birliği ile yapılan hastanelerde tıbbı cihazları kontrol etmesi, bunların ikinci el olup olmadığını denetlemesi gerekiyor. Bu maliyetlerin teslim alım öncesinde denetlenerek bir müfettiş ve bilirkişi marifetiyle Türkiye’nin cebinden bir paranın hortumlanmasının, bir imtiyazlı grup yaratılmasının bari, bizim ihbarımız sonrasında teftiş edip ona göre teslim alsınlar. Ticaret Bakanlığı’nın da kendi içinde neden bilirkişi raporu yapılmadı, neden bu makine ve cihazlar aynı gümrükten ithal edildi, bunları bir teftiş kurulu marifetiyle denetlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Vicdanlı ve basiretli savcılar tarafından bununla ilgili soruşturmaların açılmasını ivedilikle bekliyoruz. Bunların denetlenmesi ve vurguncuların ortaya çıkartılması gerektiğine inanıyoruz. Ve kamu-özel iş birliği ile yapılan bütün bu projelerin sonunda bir rant, hortum ve imtiyazlı grup projesi olduğunu söylüyorum.”
https://tele1.com.tr/chpden-soyluya-imamoglu-yaniti-756871/
TEKZİP METNİ
Sağlık Bakanlığı ile Şirketimiz arasında 2014 yılında imzalanan İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsünün yapım işleri ile ürün ve hizmetlerin temin edilmesi işine ilişkin sözleşmede("Proje Sözleşmesi") İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsü'nde tıbbi hizmetlerin verilmesi için gerekli malzeme/ekipmanlara ayrıntılı olarak yer verilmiştir. Şirketimiz ve Sağlık Bakanlığı arasında yapılan maliyet hesaplaması dikkate alınarak, sabit yatırım tutarı götürü bedel olarak belirlenmiştir ve işin sabit yatırım tutarı ile yapılması sebebiyle Şirketimizin karşılaştığı hiçbir ek gider Sağlık Bakanlığı'na yansıtılmamıştır.
Şirketimiz İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsü inşaat işinin yapımı ve malzeme/ekipmanların tedariki için İnşaat Yüklenicisi Türkerler Gama İzmir Adi Ortaklığı ile 2016 yılında sözleşme ("İnşaat Sözleşmesi") akdetmiştir. İnşaat Sözleşmesi'nde tıbbi hizmetlerin verilmesi için alınması kararlaştırılmış malzeme/ekipmanlar fiyatları ile de belirlenmiştir._2016 yılında İnşaat Sözleşmesi'nde öngörülen tutar üzerinden, bugünün tarihi itibarıyla alım yapılamaması ticari hayatın bir gereğidir. Bu bakımdan malzemelerin fiyatları artış ve/veya nadiren azalma gösterebilmektedir. Münferit malzemelerdeki fiyat artış ya da azalmalarından ve buna bağlı olarak oluşabilen kar/zarar durumundan bağımsız olarak Sağlık Bakanlığı tarafından Şirketimize ödenecek toplam yatırım bedeli tutarında ise bir değişiklik olmamaktadır. Kaldı ki, haber metninde geçenlerin aksine faturalardan da görüleceği üzere Türkerler Gama İzmir Adi Ortaklığı tarafından kesilen faturalar, Sağlık Bakanlığı'na değil İnşaat Sözleşmesi hükümleri doğrultusunda Şirketimize kesilmektedir. Bugüne kadar Şirketimiz tarafından Sağlık Bakanlığı'na fatura edilmiş herhangi bir ekipman faturası da bulunmamaktadır.
Haber metnindeki Gerflor faturasına ilişkin olarak; Türkerler-Gama İzmir Adi Ortaklığı tarafından Şirketimize fatura kesilirken İnşaat Sözleşmesi'nde öngörülen fiyat esas alınmıştır. Bu işlem her ne kadar fiyat artışı gibi görünmekte ise de İnşaat Sözleşmesi'nin götürü bedel üzerinden imzalanması dolayısıyla nihai inşaat yatırımı tutarı bakımından farklılık yaratmamaktadır.
Ultrasonografi faturasına ilişkin olarak ise; tanesi 41.000 ABD Doları olan ultrason cihazlarının 30 adedi toplamda 1.230.000 ABD Dolarına Türkerler-Gama İzmir Adi Ortaklığı tarafından satın alınmış ve bu ekipmanlar gümrükten geçmeden önce Müvekkil Şirket'e fatura edilmiştir. Bu işlem kapsamındaki fatura bedeli ise 1.232.287,59 ABD Dolarıdır. Ortada haber metninde "Sonrasında 1 milyon 344 bin dolara İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi'ne devir yapılıyor. Aradan geçen birkaç günlük süre sonunda 1 milyon 347 bin 383 dolara ithalatı gerçekleşmiş oluyor. Sadece 30 tane cihazda 1 milyon 28 bin 657 dolar vurgundan, nitelikli dolandırıcılıktan bahsediyoruz. " yer aldığı gibi farklı bir fiyat söz konusu değildir ve hiçbir malzeme/medikal ekipman ithamda bulunulduğu gibi Sağlık Bakanlığı'na hiçbir şekilde fatura edilmemiştir. Zira Proje kapsamında hiçbir şekilde Sağlık Bakanlığı'ndan finansman sağlanmamaktadır. Tüm finansman yurt dışı bankalardan kredi ile temin edilmektedir.
Ayrıca, haber metninde yer aldığı üzere "ikinci el" malzeme tedarik edildiği iddiası, hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Nitekim bütün malzemelerin faturaları ve garanti belgeleri mevcuttur. Ayrıca bu malzemelerin Proje Sözleşmesi'ne uygun olarak tedarik edilip edilmediği de projenin kabul süreci esnasında, bizzat Sağlık Bakanlığı kontrolörleri tarafından kontrol edilmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin her büyük kapsamlı projesinde olduğu gibi Şirket tarafından üstlenilen İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsü projesine de, proje yapımını kolaylaştırıcı destekler sağlanmaktadır. Bu kapsamda belirli koşulların sağlanması durumunda talep üzerine yatırım teşvik belgesi verilmekte ve bu belge Resmi Gazete'yle kamuoyuna ilan edilmektedir.
Şirketin yüklendiği projeye ilişkin olan yatırım yatırım teşvik belgesi de28 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete'de ilan edilmiştir. Bu yatırım teşvik belgesi ve belgede yer alan hükümler gizli değildir ve herkes tarafından kolaylıkla erişilebilmektedir. şirket tarafından, mevzuat uyarınca bu belge kapsamında tanınan desteklerden yararlanılmıştır. Haberde yer aldığı şekliyle teşviklerden faydalanılmasında herhangi bir usule aykırılık yoktur ve teşvikin hukuka aykırı bir şekilde verildiği izlenimi yaratılması açıkça gerçeğe aykırıdır.
Sonuç olarak Şirketimiz, gerçeği yansıtmayan haberler neticesinde haksız bir karalamaya maruz kalmıştır. Yukarıda bazı yönleriyle izah edilen İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsü yapımı işi tümüyle sözleşme, yasalar ve sair mevzuata uygun olarak gerçekleştirilmektedir.
Kamuoyunun bilgisine saygı ile sunarız.