Seferberlik tüzüğü değişikliğinin nedeni merak edilirken, AKP’den ‘olağan gündem’ açıklaması geldi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seferberlik ve savaş hali ilan etme yetkisini kendi üzerine aldı. Daha önce seferberlik ilan etme yetkisi Bakanlar Kurulu’nda bulunuyordu.

Resmi Gazete’de Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan yönetmeliğe göre “Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü” yürürlükten kaldırılarak yerine “Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği” getirildi. Böylece 1990 yılından beri geçerli olan uygulamadan vazgeçilmiş oldu.

52 sayfalık metinde yönetmeliğin amacı “Devletin tüm güç ve kaynaklarını, barış durumundan seferberlik veya savaş haline hızlı ve etkin şekilde geçirebilmek” olarak tanımlandı.

2018’deki hükümet sistemi değişikliğinin ardından Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi olarak yeniden yapılandırılmıştı.

‘DEĞERLENDİRİLECEKTİ AMA ARAYA DEPREM GİRDİ’

Değişikliğinin nedeni merak edilirken, AKP Sözcüsü Ömer Çelik konuyla ilgili AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı sonrası açıklama yaptı. ‘Olağan değişiklik’ diyen Çelik, şu açıklamaları yaptı:

“Değişen savaş koşulları ve gelişmeler doğrultusunda bu tip belgelerin güncellenmesi gerekiyor. Burada seferberlik meselesinde stratejik olan şu; savaş durumunda bütün milli güç unsurlarının TSK’ya destek verecek şekilde koordine edilmesi halindedir. 90’ların koşullarında hayata geçen bu belge altı yedi kere değişikliğe uğradı. 2011’den itibaren bütün kurumlardan herkesin görüşleri alındı. Daha önce değerlendirilecekti ama araya deprem gündemi girdi. En son Akıncı’nın başarısını gördük. Milli güvenlik için koordinasyon nedir buna karar verildi ve yönetmelik yayınlandı.”

SOKAK HAYVANLARIYLA İLGİLİ DÜZENLEME

Adı üstünde taslak. Bununla ilgili toplumda çeşitli talepler var. Üzerinde çalışılıyor. Önümüzdeki hafta ya da sonraki hafta TBMM’ye gelmesi planlanıyor. Çalışmamız tamamlanmadı.

‘ÇEŞİTLİ YERLERDE GÖREV DEĞİŞTİRME OLACAK’

AK Parti’de değişim olağanüstü bir durum değil. Sürekli değişim içindeyiz. Çeşitli yerlerde pekiştirme, değiştirme, görev değiştirme adımları atılacak. Vekaletle devam edilen yerlerde asalete çevrilmesi söz konusu.”

Resmi Gazete’de yayınlandı: “Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği” yürürlüğe girdi