Sefarad Yahudilerine Abramovich engeli! Portekiz’den vatandaşlık alamayacaklar

Yayın tarihi: 15 Mart 2022 Salı 12:49 pm - Güncelleme: 15 Mart 2022 Salı 12:56 pm

Porto Başhahamı Daniel Litvak’ın Chelsea ile sık sık gündeme gelen Rus milyarder Roman Abramoviç’in  Portekiz vatandaşlığı almasına yardım ettiği iddia edildi. Litvak’ın tutuklanmasından sonra Sefarad Yahudilerinin vatandaşlık başvuruları askıya alındı.

Porto Başhahamı Daniel Litvak’ın  Rus oligark Roman Abramoviç’in Portekiz vatandaşlığı alması için yardım ettiği öne süreletek rüşvet alma, kara para aklama ve vergi kaçaklığı ile suçlandı. Tutuklanan Başhaham Litvak, geçtiğimiz cum günü serbest bırakıldı. Litvak’ın banka hesabında şüpheli olduğu öne sürülen kaynaklardan önemli miktarda para bulunduğu bildirildi.

Şalom’un Portekiz basınında yer alan haberlerden aktardığına göre; Fas doğumlu Fransız-İsrailli milyoner Patrick Drahi’ye vatandaşlık verilmesi kararına da soruşturma açıldı.

Porto İsrail Topluluğu (Comunidade Israelta do Porto) bir basın bildirisi yayınlayarak, Litvak’ın İsrail Başhahamlığı tarafından tanınan dini bir otorite olduğunu ve aleyhindeki cezai soruşturmanın isimsiz ihbarlara dayandığını ifade etti.

RÜŞVET ALMAK TEKNİK OLARAK İMKANSIZ

Bildiride, Abramovich’in vatandaşlık başvurusu için Porto Topluluğu’na 250 avro ödediği, belirtildi. Topluluk liderleri başvuru ödemeleri dışında herhangi bir ücret almadıklarını, bunun teknik olarak imkânsız olduğunu açıkladı. Topluluk aldıkları yeni bir kararla Portekiz vatandaşlığına başvuran Sefarad Yahudilerinin işlemleri için Portekiz hükümetiyle çalışmayacaklarını açıkladı.

Over the Rainbow Portekiz grubunun Başkanı Itay Mor, “Bu ciddi, endişe verici bir olay ve topluluk üyelerinin önlerinde zor günler olduğuna şüphe yok. Ancak, Portekiz Yahudi Cemaatinin büyük katkısı ışığında ortalığın sakinleşeceğine ve vatandaşlık işlemlerinin yeniden başlayacağına inanıyorum’’ dedi.

Porto İsrail Topluluğu, olayın ilk yaşandığı sıralar da bir açıklama yaparak Abramoviç’in Serefad Yahudileri kökenlerine sahip olduğu belirtilerek  2021’de pasaport almaya hak kazandığı açıklanmıştı.

SEFARAD YAHUDİLERİ, PORTEKİZ VE TÜRKİYE

Sefarad Yahudileri, Yahudi-Roma savaşlarından sonra zorunlu göç ile İberya yarım adasını yerleştirilen ve 1492 yılında Elhamra Kararnamesi ile İspanya’dan çıkartılan Yahudi topluluğuna verilen isimdir. Çıkartılan kararname sonrasında Yahudi topluluğu Portekiz’e kaçmıştır fakat 5 yıl sonra Portekiz Kralı I. Manuel, Yahudi halkını Hristiyanlığa zorlayarak sınır dışı etmiştir. Türkiye’deki birçok Yahudi’nin kökenleri de Sefarad Yahudi topluluğuna dayanmaktadır. Türkiye’yi 2012’de Eurovizyon’da temsil eden Can Bonomo’nun kökeni de Sefarah Yahudi topluluğuna dayanmaktadır.

Chelsea’nin banka hesabı geçici olarak donduruldu

Abramovich’in mal varlığı donduruldu: Chelsea’nin satışı askıya alındı