İktidarın sefalet ücretine mahkum ettiği emeklilerin maaşı eridi. 20 bin lira maaş alan bir emeklinin alım gücü, 16 bin 349 TL’ye geriledi. Yaşanan kayıp, 5 aylık süreçte 3 bin 651 liraya ulaştı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) ‘Büyük Emekli Mitingi’ ile ses yükseltecek olan emeklilerin maaşı yılın başından bu yana günden güne eridi.

Milyonlarca emekli en düşük maaş olan 10 bin lira ile yaşam mücadelesi verirken, aylıkları bu tutarın kısmen üzerinde olan emekliler ise ciddi anlamda beslenme sorunu yaşıyor. Emekliler, önümüzdeki temmuzda aylıklarına en az 12 bin lira seyyanen zam yapılmasını talep ediyor. AKP’nin tasarruf tedbirlerini işaret ederek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyonu üzerinden yüzdelik zamlarla yetinmesi halinde emeklinin yaşadığı zorluk giderek büyüyecek. Yılbaşında aylığı 20 bin liraya çıkarılan emeklilerin mayıs sonunda alım gücü 3 bin 651 liralık kayıpla 16 bin 349 liraya gerilemiş olacak.

8 BİN 175 LİRAYA KADAR DÜŞTÜ

TÜİK’e göre ocak-nisan döneminde tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 18.72 düzeyine çıktı. Merkez Bankası anketine göre bu ay için TÜFE artışı yaklaşık yüzde 3.04 olacak. Bu veriler, hak aramak için ileri yaşlarına rağmen miting meydanlarına çıkmak zorunda kalan emeklilerin sadece 5 aylık dönemdeki alım gücü kaybının mayıs itibarıyla yüzde 22.33’e ulaştığını işaret ediyor. Verilere göre, ocakta 10 bin lira yapılan en düşük emekli aylığının bugünkü alım gücü 8 bin 175 liraya düştü. Temmuzda, TÜİK’in enflasyon hesabıyla bile en düşük emekli aylığının yaklaşık yüzde 25 zamla 12 bin 500 liranın üzerine çıkarılması gerekiyor. 12 bin 920 lira olan en düşük memur emeklisinin alım gücü de 10 bin 562 liraya gerileyecek.

4 BAYRAM İKRAMİYESİ İSTİYORLAR

Emekliler, temmuzda yapılacak yüzdelik zamlarla sefaletten kurtulamayacaklarını, çözüm için seyyanen zammın kaçınılmaz hale geldiğini belirtiyo. Bu nedenle emekliler memurlara ocakta yapılan 12 bin liralık seyyanen zammın kendilerine de verilmesini talep ediyor. Bayram ikramiyesinin 4’e çıkarılmasını, ikramiye tutarının da asgari ücrete endekslenmesini isteyen emekliler, muayene ve ilaç katılım paylarının kaldırılmasını bekliyor. Emekliler, aylık bağlama oranlarını düşüren düzenlemelerin düzeltilmesi, sendikal hakların verilmesi taleplerinde de bulunuyor.

Emekliler ayağa kalktı! ‘Açlığa ve karanlığa teslim olmayacağız’

Emekli, emekliler, büyük emekli mitingi, chp, emekli maaşı

İktidarın sefalet ücretine mahkum ettiği emeklilerin maaşı eridi. 20 bin lira maaş alan bir emeklinin alım gücü, 16 bin 349 TL’ye geriledi. Yaşanan kayıp, 5 aylık süreçte 3 bin 651 liraya ulaştı.