Sedef Kabaş’ın tutuklanmasına tepki yağdı: Tek adam anlayışının hedefi kadınlar!

Yayın tarihi: 22 Ocak 2022 Cumartesi 7:23 pm - Güncelleme: 22 Ocak 2022 Cumartesi 11:51 pm

Gazeteci Sedef Kabaş‘ın “Cumhurbaşkanı’na Hakaret’ gerekçesiyle tutuklanmasına tepki yağdı. TELE1’e konuşan Canan Kaftancıoğlu, ” Tutuklayarak parmak sallayarak böyle gece yarısında gözaltına alarak bizleri korkutacaklarını düşünüyorlarsa yanılıyorlar” dedi.

Gazeteci Sedef Kabaş‘ın, TELE1’de yayınlanan Demokrasi Arenası programında yaptığı konuşma nedeniyle hedef gösterilerek “Cumhurbaşkanı’na Hakaret” gerekçesiyle tutuklanmasına sosyal medyada tepki yağdı.

 

KAFTANCIOĞLU: TEK ADAM ANLAYIŞININ HEDEFLERİ KADINLAR 

Duruşmayı İstanbul Adliyesinde takip eden CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, kararın ardından TELE1’e açıklamalarda bulundu.

Kaftancıoğlu, TELE1’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Beklemediğim ama şaşırmadığım bir durum. Beklemediğim diyorum çünkü bu ülke de yargı yok. Bu ülkede tek bir adamın iki dudağından çıkan cümlelerle yürütülen süreçler var. Muhtemelen birileri azar işitti ki gece apar topar Sedef Kabaş’ı gözaltına aldılar. Yine birileri belli ki talimat verdi ve Sedef Kabaş tutuklandı. Ülkelerde tek adam anlayışları ne kadar hakim olursa bu anlayışların öncelikli olarak mağdurları ya da sanıkları kadınlar oluyor. Sezen Aksu’da da böyle Sezen Aksu’da da böyle bende de böyle. Şunu bilsinler biz kadınlar ve erkek egemen bakışa karşı olan erkeklerle birlikte bu tek adam anlayışını yerle bir edinceye kadar asla mücadeleyi bırakmayacağız. Tutuklayarak parmak sallayarak böyle gece yarısında gözaltına alarak bizleri korkutacaklarını düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Bu ülkeye yeniden hukukun üstünlüğünü bu ülkeye yeniden ifade özgürlüğünü, düşünce özgürlüğünü rahatça yaşayabileceği iklimleri bu karanlık günlerden çıkıp hep birlikte inşa edeceğiz. Asla ve asla hiç birimizi yıldıramayacaklar.

TBB’den Sedef Kabaş’ın tutuklanmasına tepki: Korku iklimi yaratılmasının bir parçası

KABAŞ’IN AVUKATI: BU SUÇTAN BİRİNİN TUTUKLANMASI MÜMKÜN DEĞİL

Sedef Kabaş’ın avukatı Uğur Poyraz da şu açıklamalarda bulundu:

Tutuklama gerekçesi son derece afaki. Çünkü Sedef Kabaş’ın veya herhangi bir kişinin cumhurbaşkanına hakaret suçundan tutuklanması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Vedat Şorli kararından sonra mümkün değil.

Ancak mahkemeler, ne AİHM’i ne Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını tanımamakta ısrar ettikleri için bugün aynı şekilde tutuklama kararı verdiler. Ne kaçma şüphesi var, ne delilleri karartma şüphesi var, ne de çağrıldığında gelmemek gibi bir durum söz konusuyken kendisinin tutuklanması hukuk adına çok ciddi bir ayıptır. Çok ciddi büyük bir hatadır. Garabettir.

Umarım en kısa zamanda adalet bu hatadan dönüp, Sedef Kabaş’a özgürlüğünü iade etmek durumunda olsun. Aksi takdirde Türkiye’de kimsenin ifade hürriyeti, fikir beyan etme hürriyetinin önü çok kapatılmıştı.

Sezen Aksu’nun dilini kopartan, Sedef Kabaş’ı cezaevine koyan, bu sayede topluma ‘susun, konuşmayın, fikrinizi beyan etmeyin’ imajını aşırı bir şekilde empoze eden iktidar karşısında insanların artık özgürce davranma imkanı ortadan kalkmıştır. Hukuken sonuna kadar mücadele edeceğiz ve başaracağımıza inanıyorum.

SOSYAL MEDYADA DA TEPKİ YAĞDI

Sedef Kabaş yalnız değildir etiketini kullanan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in paylaşımı şöyle:

Son Dakika… Sedef Kabaş “Cumhurbaşkanı’na Hakaret” gerekçesiyle tutuklandı

“Şiirden hapse giren dünün mağdurlarının, atasözü söyleyenleri hapse atan mağrurlar haline geldiği günlerden geçiyoruz. Nereden nereye… Ama az kaldı, hiç merak etmeyin.
Bu zihniyet gidecek, Türkiye’ye yeniden adalet gelecek. #Sedefkabasyalnızdeğildir”

 

 

“BANA HAKARETTEN KİMSEYE SORUŞTURMA AÇILMADI” HATIRLATMASI

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da “Bana hakaretten kimseye soruşturma açılmadı diyerek sunucu azarlayan Erdoğan, aynı iddiayla Sedef Kabaş’ı tutuklattı” paylaşımında bulundu.

 

Sedef Kabaş ile fotoğrafını paylaşan CHP’li Ali Mahir Başarır ise, “Gazeteci @SedefKabas, trollerin hedef göstermesi sonucu saraydan gelen “talimat” ile tutuklandı! İstiyorlar ki herkes sussun, istiyorlar ki herkes sarayı alkışlasın! Ne yaparsanız yapın! Gazeteciler susmayacak! Bu karanlığı hep birlikte yeneceğiz!” ifadelerini kullandı.

Demokrat Parti Milletvekili Cemal Enginyurt, Kabaş’ın tutuklanmasının ardından sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Tebrikler @SedefKabas tutuklandı. Kadının fendi, korkakları yendi. Artık korkudan kimse konuşamaz sanıyorsunuz değil mi? Vallahi yanıldınız, billahi yanıldınız. #Sedefkabasyalnızdeğildir SUSMAYACAĞIZ.” ifadelerini kullandı.