“Sedat Peker’in iddiaları araştırılsın” önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi

Yayın tarihi: 27 Mayıs 2021 Perşembe 12:40 am - Güncelleme: 27 Mayıs 2021 Perşembe 12:40 am

HDP’nin TBMM Başkanlığı’na sunduğu organize suç örgütü liderliğinden hüküm giymiş Sedat Peker’in iddialarının araştırılması için Araştırma Komisyonu kurulması talebi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in sosyal medya üzerinden ortaya attığı ve gündem yaratan iddiaların ardından, HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, söz konusu iddiaların araştırılması, hakikatlerin açığa çıkarılması, ilgili suçlar ve bu suçlara karışan kişilere dair idari soruşturmaların önünün açılması için bir Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

Peker’in iddialarının hedefindeki AKP’li Külünk sorulardan böyle kaçtı

HDP’den TBMM Başkanlığı’na sunulan talepte şu ifadeler yer aldı:

“Organize suç örgütü mensubu bir kişi tarafından, sosyal medya üzerinden ortaya atılan iddialar sonucunda, bazı eski kamu görevlilerinin, halen görevde olan şahısların, kamuoyunca bilinen bazı kişilerin suça karıştıkları, kişi kayırma, rüşvet, uyuşturucu ticareti ve cinayet gibi çok önemli suçlamalarla karşı karşıya kaldıkları kamuoyunda ve basında yer almıştır.

Söz konusu iddiaların araştırılması, hakikatlerin açığa çıkarılması, ilgili suçlar ve bu suçlara karışan kişilere dair idari soruşturmaların önünün açılması ve bu konuda kamuoyunu tatmin edici bir sürecin işletilmesi için bir Araştırma Komisyonu kurulmasını talep ederiz.”

Araştırma Komisyonu kurulması talebinin gerekçe kısmında şu ifadeler kullanıldı:

“Bu ve benzeri son derece vahim iddialar sıralamakla bitecek gibi değildir. Bütün bu iddiaların karşısında ise yargı organları henüz herhangi bir işlem yapmamıştır. Ortaya atılan iddiaların neredeyse tamamı toplumun tümünü ilgilendirmektedir. TBMM, halktan aldığı yetkiye dayanarak, daha önce Susurluk Kazası döneminde de yapıldığı gibi, söz konusu iddiaları araştırmak, siyaset-bürokrasi-mafya arasındaki kirli ilişkileri açığa çıkarmak; söz konusu suçları ve bu suçlara karışan kamu görevlilerini ortaya çıkaracak araştırma ve incelemeleri yapmak yükümlülüğü ile karşı karşıyadır. Bu amaçla TBMM bünyesinde bir araştırma komisyonu kurulması elzemdir.”

Peker videosundan tutuşan Fatih Tezcan’dan tehdit: Çok kan dökülecek

İYİ PARTİ: ERDOĞAN PROVOKASYONLARIN ÖNÜNÜ AÇTI

HDP’nin önergesi üzerine konuşan İyi Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Erdoğan’ın grup konuşmasında Rize’de provokasyon girişimiyle karşılaşan Meral Akşener’e yönelik “Bu daha bir, daha neler olacak neler. Daha dur bakalım, bunlar iyi günler” sözlerini hatırlattı. Çıray, Erdoğan’ın provokasyonların ve manipülasyonların önünü açtığını söyledi. Çıray, Erdoğan’ın bu sözlerle anayasayı yeniden çiğnediğini dile getirdi.

CHP: MAFYA İLE YÜRÜDÜĞÜNÜZ İÇİN OLDU

Önerge üzerine söz alan CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek de yurttaşların temiz siyaset, temiz devlet ve temiz bir toplum görmek istediğini söyledi. Erkek, şöyle devam etti:

“Toplum güçlü bir Meclis görmek istiyor. Ama geldiğimiz noktada görevini yapamayan, vesayet altında bir Meclis ile karşı karşıyayız. Meclis’in en temel görevi yürütmeyi denetlemektir, sorgulamaktır, araştırmaktır. Toplum anca bu şekilde güven duyar sisteme. Suç oranları artıyor. Memleketimiz uyuşturucu ticaretinin merkezi haline gelmiştir. Türkiye bu tabloyu hak etmiyor. Mafya liderleri il il gezip sizin döneminizde mitingler yaptılar. Siyasi parti genel başkanlarını ölümle tehdit ettiler. Siyasi destek olmadan suç liderleri bunu gerçekleştirebilirler mi? Bu tablonun sorumlusu kim? Niçin oldu bunlar? Siz mafya ile yürüdüğünüz için oldu. Lütfen mafya koalisyonuna son verin.”

AKP-MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ

HDP’nin bu suçlara karıştığı iddia edilen kamu görevlilerinin açığa çıkartılması için verdiği araştırma önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.