Seçmen listeleri için önemli değişiklik sinyali

Yayın tarihi: 4 Mart 2022 Cuma 9:46 am - Güncelleme: 4 Mart 2022 Cuma 9:46 am

Cumhur İttifakı ortakları AKP ve MHP’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı Seçim ve Siyasi Partiler Kanunu haftaya Meclis’e sunulacak. En dikkat çeken başlıklardan biriyse, ikamet süresiyle ilgili düzenleme.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a düzenlemeye ilişkin geçtiğimiz günlerde son sunumu yaptığı öğrenildi. Erdoğan’ın metnin son hâline onay verdiği ifade edildi.

Türkiye gazetesinden Ebru Karatosun’un haberine göre 15 maddeden oluşan düzenleme ile özellikle seçmen göçünün engellenmesi için yeni kurallar getiriliyor. 31 Mart 2019 seçimleri öncesinde, İstanbul’daki 200 binden fazla kişi, akrabasına veya tanıdığına oy vermek amacıyla, seçmen kütüğünü Türkiye’nin değişik illerine taşımıştı.

MetroPOLL ve Artıbir son anket sonuçlarını açıkladı

SON BİR YIL DİKKATE ALINACAK

Seçim yasasında yapılacak değişiklikle seçmen nakilleri sınırlandırılacak. Buna göre, atama ve tayinler haricinde, muhtarlık seçimlerinde vatandaşların son bir yıl içerisinde bulunduğu yerdeki seçmen kütüklerinin dikkate alınacağı ifade edildi.

İL SEÇİM KURULU BAŞKANI NASIL BELİRLENECEK?

Ayrıca, il seçim kurulu başkanı, en kıdemli üç hâkim arasında yapılacak kurayla belirlenecek.

Öte yandan, siyasi partilerin hazine yardımından yararlanmaları için yüzde 3 oy alma mecburiyeti taslakta korunuyor. Tartışılan dar ve daraltılmış bölge seçim sistemi ise yeni düzenlemede yer almayacak.

İşte son anket! Kritik parti HDP