Seçimin kaderini onlar belirleyecek! İşte ilk defa oy kullanacak seçmen sayısı

Yayın tarihi: 24 Mart 2023 Cuma 11:06 am - Güncelleme: 24 Mart 2023 Cuma 11:10 am

Yaklaşık 5 milyon genç 14 Mayıs’ta ilk defa oy kullanacak. Seçimin kaderini belirleyecek olan genç nüfusun büyük bir kısmı AKP’yi desteklemiyor.

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde ilk kez oy kullanacak altı milyon genç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 yıllık iktidarı ile farklı bir liderin yönetimindeki Türkiye’yi seçmek arasında bir karar verecek. Kamuoyu yoklaması yapan araştırmacılar gençlerin oyunun seçim yarışında belirleyici olacağını kaydediyor.

Reuters’ta yer alan habere göre; Başta İstanbul olmak üzere farklı şehirlerde 18-23 yaş arası bir grup gençle yapılan görüşmeler, gençler açısından adalet, göç, liyakat ve şeffaf ekonomi politikalarının en önemli konular olduğunu ortaya koyuyor.

İşte Avrasya Araştırma’nın son anketi! Seçim ilk turda bitiyor…

ERDOĞAN ANKETLERDE GERİDE

Anketlerin büyük çoğunluğunda Erdoğan, muhalefet adayının gerisinde görünüyor. Bunda Türk Lirası’nda son yıllarda yaşanan değer kaybı ile birlikte rekor seviyelere yükselen enflasyon ve alım gücünün düşmesinin önemli payı bulunuyor.

“YÜZDE 80 AKP’YE OY VERMEYECEK”

Araştırma şirketi Gezici’nin başkanı Murat Gezici, bu konuyla ilgili daha önce Reuters’a yaptığı açıklamada genç seçmenlerin genel olarak hükümete kızgın olduğu ancak belirli bir ideolojiye bağlı olmadığı ve muhalefete de tamamen güvenmediği değerlendirmesinde bulundu. Şirketin yaptığı anketlerin sonuçları, 18-25 yaş arası Z kuşağı seçmenlerinin yaşam tarzları, ifade özgürlüğü ve medya üzerindeki baskılara şiddetle karşı çıktığını gösteriyor. Murat Gezici, “Bu kuşağın yüzde 80’i AKP’ye oy vermeyecek” diyor.

GENÇLER DEĞİŞİM İSTİYOR

Uzmanlara göre genç seçmenlerin motivasyonu ‘tahmin edilemeyen’ bir faktör ve bu seçimin öngörülemezliğini arttırıyor.

“Gençler değişim istiyor” diyen MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat’ın araştırmasına göre 18-29 yaş arası gençlerin yüzde 70’i muhalefeti destekliyor. Kulat’a göre genç seçmenler, ekonomik beklentilerini yabancı akranlarıyla karşılaştırma eğiliminde, orta yaş üstü seçmenler ise daha ziyade yol ve hastane gibi altyapı yatırımlarına bakıyor.

İşte son seçim anketi! İki isim arasında dikkat çeken fark