“Seçimde parmak boyası yeniden kullanılacak mı?” sorusuna YSK başkanından cevap

Yayın tarihi: 12 Ağustos 2022 Cuma 6:53 am - Güncelleme: 12 Ağustos 2022 Cuma 9:05 am

YSK Başkanı Muammer Akkaya gazeteci Saygı Öztürk’e konuştu. Türkiye’de seçimlerin sağlıklı yapıldığını söyleyen Akkaya, mükerrer oy endişesiyle ilgili parmak boyasının yeniden kullanılması hakkında soruya “Önemli olan sandık kurulu üyelerinin görevlerini titizce yapmasıdır” dedi.

Bazı siyasi parti yetkililerinin, seçimlerde mükerrer oy kullanımını engellemek için oy kullananın parmağının boyanmasını gündeme getiriyor. YSK Başkanı Muammer Akkaya, konu hakkında şu açıklamaları yaptı:

“Parmak boyasına gerek olmadığı yönünde kanun değişmişti. Parmak boyanmasına İhtiyaç da yok Türkiye’de şöyle: Sandık kurulunda siyasi partileri temsil eden kişiler var. Niçin boya sürülüyordu? Başkasının yerine oy kullanmasın diye. Başkasının yerine oy kullanmasını engellemek için siyasi parti temsilcilerinin de daha dikkatli olması gerekir. Bu sayede mükerrer oy kullanılmasına engel olunur diye düşünüyorum. Önemli olan sandık kurulu üyelerinin, müşahitlerin görevlerinin titizlik yapmasıdır.

GÜVEN ZEDELENMEMELİ

Seçimde yarışan siyasi partilerdir. Sandık kurulunda görev yapan temsilcileri titiz davranırsa bir sorun olmaz diye düşünüyorum. Mükerrer oy kullanımı Türkiye’de mümkün değil. Herkesin bir tane vatandaşlık numarası var. İkinci bir seçmen olamaz. Sadece belki başkasının yerine oy kullanmasına engel olacak bir şey. Boya olsa da, olmasa da suiistimal edilebilir.

Türkiye’de seçimler sağlıklı yapılıyor. 1950’den beri, dünyada gerçekten örnek gösterilerek yaptığımız işlerden bir tanesi seçim diye düşünüyorum. Seçmenin sandığa olan güveni çok önemli bir şey. Bu güveni gerçekle ilgisi olmayan sözlerle zedelenmemesi gerekir.”

Uzun zamandır konuşuluyordu: ‘parmak boyası’ teklifi mecliste