Seçim yasasında yapılacak değişiklikler ittifakların planlarını değiştirebilir. Muhalefet bloğundaki bazı yöneticiler "ittifakı anlamsız kılmaya çalışıyorlar" ve “Bu ittifak sistemine yapılmış bir suikast. Küçük partileri aradan çıkarmak için yapılan bir düzenleme” değerlendirmesi yaptı.
Duvar gazetesinden Nergis Demirkaya'nın haberine göre; AKP ve MHP’nin ortak imzayla Meclis’e sunduğu seçim kanunu değişiklik teklifi hem iktidar hem de muhalefet cephesinde birçok yeni senaryoyu beraberinde getirdi. Kulislerde AKP -MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın ortak adaylı yeni bir işbirliği modeline dönebileceği, muhalefet cephesinde ise SAADET, DEVA ve Gelecek Partilerinin ayrı bir ittifak kurması ya da büyük partilerin içinde ortak liste oluşturulması gibi birçok farklı seçenek değerlendiriliyor.
AKP ve MHP’nin birlikte hazırlayıp Meclis’e sunduğu 15 maddelik seçim kanunu teklifinde öne çıkan iki düzenleme seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesi ile seçim bölgelerinde milletvekili dağılımının ittifak oylarına göre değil, partilerin oylarına göre yapılması oldu. Muhalefet partisi yöneticileri ittifak düzenlemesini “oy kaybeden iktidarın sistemle oynayıp kendi lehine fayda sağlama çabası” olarak değerlendiriyor. İYİ Partili bir yönetici, “Kendi getirdikleri ittifak sistemini tasfiye etmeye çalışıyorlar, ittifakı anlamsız kılmaya çalışıyorlar” derken CHP’li bir yönetici “Bu ittifak sistemine yapılmış bir suikast. Küçük partileri aradan çıkarmak için yapılan bir düzenleme” değerlendirmesi yapıyor.
https://tele1.com.tr/iste-cumhur-ittifakinin-secim-yasasi-tuzagi-583647/
MUHALEFET 'EN ÇOK VEKİL NASIL ÇIKARILIR' SENARYOSUNU ÇALIŞACAK
Muhalefet temsilcileri getirilen bu düzenleme nedeniyle birçok yeni seçeneğin değerlendirilmek zorunda kalınacağını belirterek özetle şunları ifade ediyorlar:
“2018 seçim sonuçları baz alınarak yapılan hesaplar bugün geçerli olmaz. Masa başı kurgular sonuç getirmez. Bu teklifle ittifak sistemini bitiriyorlar. Şimdi muhalefet cephesinde 6 siyasi partinin ortaya koyduğu bir politik hedef var. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metnine imza atan partiler bu yeni durumu etraflıca değerlendirecektir. Ancak bunun için erken. Seçim yaklaşırken sahadaki durum, partilerin gücü, etkisi ele alınır. Anketler yapılır, “nasıl bir sistemle Meclis’te en çok milletvekili çıkarılır” yönünde simülasyonlar oluşturulur. Bunların sonucunda bir karara varılır.”
BİRDEN FAZLA SENARYO ÇALIŞILACAK
Muhalefetin konuştuğu senaryolar arasında büyük partilerden ortak listeyle seçime girme, Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek Partileri’nin anlaşarak tek bir partiden seçime girmesi gibi farklı seçenekler konuşuluyor. Her koşulda mevcut ittifakta yer alacak parti sayısının azalması gerektiğine dikkat çekilirken, “Burada en önemli soru, kim parti amblemini bırakır!” deniliyor. Ancak politik hedefte anlaşan bu partilerin ilerleyen zaman diliminde farklı senaryoları masaya yatırarak bir çözüm bulacağı görüşü dile getiriliyor. Bunda kamuoyu baskısının da etkili olacağı ifade ediliyor.
6 LİDER SEÇİM KANUNUNU 27 MART’TAKİ BULUŞMADA KONUŞACAK
Bu arada 27 Mart Cumartesi günü DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın ev sahipliğinde bir araya gelecek 6 liderin yeni seçim kanunu ve olası etkileri ile bunun karşısında nasıl yol izlenmesi konusunu etraflıca değerlendirmesi bekleniyor.
CUMHUR İTTİFAKI YENİ KURGU ÇALIŞIYOR: İTTİFAK ORTAK ADAYLI İŞBİRLİĞİNE DÖNEBİLİR
Muhalefet cephesine göre barajın aşağı çekilmesi ve ittifak sistemini anlamsız kılan hamlede bir amaç muhalefet partileri ama bu düzenlemede iktidarın da kendisine dönük yeni kurguları, hesapları var. Yapılan siyasi analizlerde AKP ile MHP birlikteliğinin Cumhur İttifakı’nın oylarını aşağı çektiği belirtilerek bu iki partinin yeni bir kurguyu da gündemine aldığı değerlendiriliyor. Getirilen teklifin AKP ile MHP arasına da bir mesafe koyma amacı taşıdığına vurgu yapan siyasetçiler, “İki parti birlikte küçülüyorlar. O nedenle ittifakı iş birliğine çevirebilirler. Ortak Cumhurbaşkanı adayı olan farklı partiler olarak seçime girebilirler. Yeni bir kurgu yapıyorlar” yorumunda bulunuyor. Bu yorumu yapanlar seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesini de MHP’nin tek başına gireceği bir seçimde yaşayabileceği riske karşı önlem olarak değerlendiriyor.
Muhalefete göre
seçim kanunu değişikliği kamuoyunda da “Muhalefete karşı engelleme” olarak yorumlandı. Bunun yaratacağı tepkinin muhalefete olumlu yansıyacağı, hatta muhalefeti güçlendireceği değerlendirmeleri de yapılıyor.
https://tele1.com.tr/cumhur-ittifakinin-yeni-secim-kanununda-hedefi-bir-tasla-uc-kus-582743/