Yerel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre AKP Ankara dahil bazı büyük şehirleri kaybederken, İstanbul’da ise oy sayımının halen bıçak sırtı sürmesi piyasada belirsizlik unsuru olarak görülüyor. Saat 10:25 itibari ile Dolar/TL 5.70 seviyesini test etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 4.5 yıllık seçimsiz bir süreçte ekonomiye odaklanılacağı açıklaması piyasalar için olumlu görülürken, dolar/TL bu sabah 5.56 civarında dalgalı bir seyir izliyor. Ancak belirsizlik ve devam eden lokal talebi nedeniyle kurda genel eğilimin yukarı yönlü olabileceği belirtiliyor. Dolar/TL saat 11.17’de 5.6757/ 5.6886’dan işlem görüyor. Doların söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Analistler seçimin arkada kalmasının ardından önümüzdeki seçimsiz süreçte hükümetin yapısal reformlara ağırlık vermesinin önemine dikkat çekerken, İstanbul belirsizliği sürdükçe hükümetin ekonomiye yönelmesinin de zor olacağı görüşünde.

Yerel seçimde resmi olmayan sonuçlara göre Ankara ve İzmir’de Millet İttifakı adayları kazanırken, her iki adayın da kazandığını söylediği ve resmi verilerin olmadığı İstanbul’da ise belirsizlik sürüyor.

Önümüzdeki beş yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri belirlemek için yaklaşık 57 milyon seçmenin oy kullandığı yerel seçimde Türkiye genelinde sandıkların yüzde 99.1’i açıldı.

“BEKLENTİ YAPISAL REFORMLARA AĞIRLIK VERİLMELİ”

İstanbul belirsizliğinin sürmesinin piyasalarda ön planda kalıp diğer gelişmeleri gölgeleyebileceğini, bu durumun da piyasalar için belirsizliği artırıcı bir durum olduğunu söyleyen bir bankacı, “Bundan sonra beklenti seçim sürecinin arkada kalması, 4-4.5 yıllık seçimsiz bir süreç ve ihtiyaç duyulan yapısal reformlara ağırlık verilmesi. Ancak seçim konusunu arkada bırakamadığımız ölçüde Erdoğan’ın söylediği reform süreci, ekonomiye yönelme de gündemde arka planda kalabilir. Bunun gecikmesi de piyasalar açısından baskıyı artıracaktır” dedi.

Belirsizlik devam ettiği sürece dolar/TL’de 5.50-5.70 bandında hareketin devam edeceğini söyleyen aynı bankacı, “Kurda biraz daha yukarı eğilim olduğunu söyleyebiliriz. Bandın altına yaklaştıkça ise yerli talebi artacaktır” dedi

GEÇEN HAFTA NELER OLDU?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın “İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıma zamanı geldiği” açıklamasına sert tepki vermesi zaten S-400 nedeniyle gergin olan iki ülke ilişkilerinin daha da bozulacağı endişesi yaratırken, TCMB’nin döviz rezervlerindeki düşüş ve lokallerin döviz talebinin artarak devam etmesi kurdaki huzursuzluğu artırdı.

TL geçen hafta Cuma günü dolar karşısında tarihi dip seviyeyi gördüğü Ağustos 2018’den bu yana en büyük günlük düşüşünü kaydederken, dolar/TL 5.8490’a kadar yükseldi ve TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 6.5’e ulaştı.

Bunun üzerine TL’deki kaybını durdurmak adına TCMB bir hafta vadeli repo ihalelerine ara vererek örtülü faiz artırımına giderken, Türk bankalarının Londra’daki swap piyasasına TL vermeyi azaltmasıyla likiditenin kuruması sonucu faizlerin dört haneli seviyelere yükselmesi dolar/TL’yi 5.30’lu seviyelere çekti.

Ancak bankacılar kurdaki bozulma sonrası zaten yaklaşık altı aydır aralıksız döviz biriktiren lokallerin döviz talebinin hızlandığını belirtiyor.

Lokal döviz talebi ve Londra swap faizlerindeki düşüş ise kurun 5.60 seviyesinin üzerinde seyretmesine neden oluyor.

Geçen hafta yüzde 24 seviyesindeyken bu hafta sert yükselişe geçerek 1,200 seviyelerini gören swap piyasasında gecelik vadede TL faizi bugün ise yüzde 23.5’e kadar geriledi.