Seçer: Bizlere önemli katkılar sağlayacak

Yayın tarihi: 6 Aralık 2020 Pazar 3:41 pm - Güncelleme: 14 Aralık 2020 Pazartesi 5:14 pm

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesine kazandırılan ve özellikle deniz ile çevre denetimlerinde kullanılacak olan İnsansız Hava Aracı’nı (Drone) Akdeniz İlçesi Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda ilk kez uçurdu. Drone, sadece deniz araçlarının takibi için değil, çöp depolama alanları, aktarma istasyonları ve hafriyat alanlarının görüntülenmesi, kaçak hafriyat döküntülerinin belirlenmesi ve havadan yapılması muhtemel tüm işlemler için kullanılabilecek.

Başkan Seçer, Drone vasıtası ile bu görevi çok düşük bir maliyette yapabildiklerini ifade ederek, “Sadece deniz temizliğini kontrol etmiyoruz. Aynı zamanda kentimizdeki hafriyat artıklarının da denetimini Drone ile yapabileceğiz. Yine imar ile ilgili yapacağımız bazı çalışmaları, havadan görüntüleme almamız gereken tüm çalışmaları aslında bu Drone vasıtasıyla yapabiliyoruz” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesine kazandırılan ve özellikle deniz ile çevre denetimlerinde kullanılacak olan İnsansız Hava Aracı’nı (Drone) Akdeniz İlçesi Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda ilk kez uçurdu.

Drone havadan yapılması muhtemel tüm işlemler için kullanılabilecek

Drone ile sadece deniz araçlarının takibi değil, ihtiyaç halinde karadan ve akarsulardan kaynaklı deniz kirliliği ile il sınırları içi sulak alanların, göletlerin kontrolü de yapılacak. Drone ayrıca çöp depolama alanları, aktarma istasyonları ve hafriyat alanlarının görüntülenmesi, kaçak hafriyat döküntülerinin belirlenmesi ve havadan yapılması muhtemel tüm işlemler için de kullanılabilecek.
Çamlıbel Balıkçı Barınağı’ndaki denetimde Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e cihazı tanıtırken, Başkan Seçer cihazı, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı İHA1 Pilotu Levent Günay ile birlikte kullandı. Daire Başkanlığı’nda toplam 8 kişi, cihazı kullanmak için pilotluk sertifikası aldı.

“Bizlere önemli katkılar sağlayacak”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Drone’un ilk uçuşunu gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Bu derece donanımlı bir Drone’u ilk kez uçurma fırsatım oldu. Belli bir müddet kumandayı ben de teslim aldım. Bizlere önemli katkılar sağlayacak. Verdiğimiz bedeli kat kat bize geri ödeyecek bir alet bu. Biliyorsunuz belirli koordinatlarda, sahilde kirlenmelerle ilgili denetimin kontrolünü belediyemiz yapıyor. Özellikle gemilerin bıraktığı deniz kirliliğine sebebiyet verebilecek her türlü atığın denetimi ve bu konuda yasaların dışında hareket eden deniz araçlarına ceza uygulanması Büyükşehir’in de görev alanlarında olan bir konu” dedi.

“Yapacağımız denetimlerde bu Drone’u kullanma imkanımız olacak”

Kendilerine ait olan bölgelerde sürekli sahili denetlemeleri gerektiğinden bahseden Seçer, “İçinde bulunduğumuz Balıkçı Barınağı, Mersin Limanı ve 3 mil uzunluğunda 1 kilometre eninde bir koridorda yapacağımız denetimlerde bu Drone’u kullanma imkanımız olacak. Daha önce bu denetim, belediyemize ait, bizden önceki dönemde alınan helikopterle yapılıyordu. Biliyorsunuz biz helikopteri gereksiz ve maliyetli bir hava taşıtı olarak görüp önce satmak için girişimlerde bulunduk. Ama ona muvaffak olamadık. Ardından da şu anda Türk Hava Kurumu bünyesinde Sağlık Bakanlığı’nın sağlık hizmetlerinde kullanılıyor. Tabi ki biz de onlardan kira bedelimizi alıyoruz” diye konuştu.

“Cihaz son derece kullanışlı, güvenli ve önemli özelliklere sahip”

Başkan Seçer, Drone vasıtası ile bu görevi çok düşük bir maliyette yapabildiklerini de sözlerine ekleyerek, şunları söyledi:
“Sadece deniz temizliğini kontrol etmiyoruz. Aynı zamanda kentimizdeki hafriyat artıklarının da denetimini Drone ile yapabileceğiz. Yine imar ile ilgili yapacağımız bazı çalışmaları, havadan görüntüleme almamız gereken tüm çalışmaları aslında bu Drone vasıtasıyla, bunun marifetiyle yapabiliyoruz. Çok donanımlı. Arkadaşlarım cihazı bana anlattılar. Son derece kullanışlı, güvenli ve önemli özelliklere sahip. Çekimler yapabiliyor, fotoğraf alabiliyor, birçok özelliğini bünyesinde barındıran bir alet. Çevre Dairemiz bünyemize bunu kazandırdı. Tüm Çevre Koruma ve Kontrol Dairemiz’de çalışan arkadaşlarımıza; sahilde, denizde, karada, her bölgede çevre sağlığı, insan sağlığı için gayret eden, Mersinli hemşehrilerimizin daha huzurlu, daha hijyen, daha temiz bir ortamda, daha sağlıklı bir ortamda yaşamlarına katkı sundukları için çok teşekkür ediyorum.”

Denetimler son teknoloji cihaz ile gerçekleştirilecek

Büyükşehir Belediyesi’nin satın aldığı son teknolojik özelliklere sahip Drone yaklaşık 7 km çapında uçma kabiliyeti ile havada 30 dakika kalabiliyor. Üzerinde her türlü çarpışma önleyici sensörleri ile donatılmış olan cihaz, otonom sürüşü sayesinde kendi kalktığı yere kendi inebilme özelliği de taşıyor. Cihazın 5 set yedek batarya ile havada kalma süresi 3 saate kadar çıkıyor. Drone, üzerinde bulunan cihazlarla milimetrik hassasiyet ile uçabiliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin deniz denetim yetki sahası karadan 3 mil açık denize kadar olmasıyla birlikte, cihazın teknik özellikleri bu sahayı komple görüntüleme ve denetimini yapma imkanı sağlıyor. Üzerindeki kameralar gece görüş ve kızıl ötesi ile görüntü kaydetme olanağı sağlıyor. Cihazın en önemli özelliklerinden birisi de kamerasının objeleri takip özelliğinin bulunması.

Büyükşehir temiz bir deniz ve ekosistem yaratmayı hedefliyor

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, 1 Nisan 2019 tarihinden bugüne kadar yüzlerce denetim yaptı ve toplam 25 gemiye idari yaptırım uygulayarak, 42 milyon 972.3 lira ceza yazdı. Büyükşehir Belediyesi, Drone ile yapacağı denetim sayesinde kente gelen deniz araçlarının denizi kirletmesini önlemeyi, kirletenlere de idari yönden gerekli yaptırımların uygulanmasını amaçlıyor. Büyükşehir, Mersin’de yaşayan herkesin 321 kilometrelik kıyı şeridinin her noktasında denize girebilmesini sağlamayı ve temiz bir deniz ile ekosistem yaratmayı hedefliyor.