Şebnem Korur Fincancı’nın dosyası İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı

Yayın tarihi: 1 Aralık 2022 Perşembe 2:32 pm - Güncelleme: 1 Aralık 2022 Perşembe 2:32 pm

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yetkisizlik kararıyla İstanbul Adliyesi’ne gönderdiği Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkındaki iddianame, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı.

Sınır ötesindeki operasyonlarda kimyasal gaz kullanılmış olabileceği iddiasını dile getirdiği gerekçesiyle tutuklanan TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında düzenlenen, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne düşen iddianame, heyetin “yetkisizlik” kararıyla İstanbul’a gönderilen iddianame İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı.

Mahkeme, yetki açısından yapacağı incelemenin ardından davaya bakıp bakamayacağına karar verecek. Buradan da yetkisizlik kararı çıkmaması halinde İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma günü vererek yargılamayı başlatacak. İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nin de yetkisizlik kararı alması halinde ise yargılama yerini belirlemede son sözü Yargıtay söyleyecek.

İDDİANAME

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Fincancı hakkında 7,5 yıla kadar hapis istemi ile hazırlanan iddianamede şu değerlendirmeye yer verilmişti:

“Paylaşımın ulusal ve uluslararası düzeyde ulaştığı kitle, ne zaman, nerede, ne şekilde, kim tarafından çekildiği, nasıl kamuoyuna ulaştırıldığı, kaynağı belirsiz ve canlı bağlantıda gösterilmeyen sözde bir video görüntüsü üzerinden Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yapmış olduğu meşru müdafaa kapsamındaki legal faaliyetler ile PKK silahlı terör örgütünün illegal faaliyetleri bağdaştırılmak suretiyle PKK silahlı terör örgütünün illegal faaliyetlerinin propagandası yapılmıştır.”

Şebnem Korur Fincancı hakkında 7 yıl hapis istemi