Schengen krizi nedeniyle tur şirketleri zorda

Yayın tarihi: 30 Mayıs 2023 Salı 11:01 am - Güncelleme: 30 Mayıs 2023 Salı 11:01 am

Schengen vizesi randevularında yaşanan sıkıntılar seyahat acentelerini zor duruma soktu. Başvuran vatandaşlara vize çıkmayınca firmaların turları iptal oldu.

Türkiye’de döviz kurları nedeniyle yurt dışı seyahati zaten yeterince zorlaşmışken bir de Schengen krizi yeniden baş gösterdi. Ekonomim’de yer alan habere göre, son günlerde başta Almanya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinden Schengen vizesi almak için başvuruda bulunan kişiler, randevu almak için uzun süre beklemek durumunda kalıyor.

BAŞVURULAR TEMMUZ SONUNA KADAR DURDURULDU İDDİASI

Sosyal medyada ortaya atılan iddialarda ise Schengen başvurularının temmuz ayı sonuna kadar durdurulduğu öne sürüldü. Türk vatandaşlarının Schengen vizesi randevularında yaşadıkları sorunlar seyahat acentelerini de zor duruma soktu. Acentalar, vizeler de yaşanan olumsuzlukların yeniden yurtdışı turlarını da olumsuz etkileyeceği endişesi sardı. Geçen yıl yoğun vize retleri yaşayan tur şirketleri, randevulardaki olumsuzlukları görünce, çareyi vizesiz ülkelere yapılan turları önermekte buldu.

ŞİRKETLER VİZESİZ TURLARI ÖNERİYOR

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, Schengen vizesi sorununun son zamanlarda yeniden arttığını ifade etti. Bazen konsoloslukların yoğunluk sebebiyle randevuları kapattığını da vurgulayan Onaran, “Randevuları bir hafta sonraya alabilirken şimdilerde bir ay sonraya ancak randevu bulunuyor. Vize başvurularının sonuçlanmasının standart süresi de 1 aya çıktı. Bu da tur şirketlerini zorluyor” dedi. Ancak pandemide durma noktasına gelen yurt dışı seyahetlerinin arttığına da vurgu yapan Onaran, “Bu yıl ilk çeyrekte en yüksek yurt dışı talebi yaşandı. Talepteki yükseliş de randevuları etkiliyor. Yaz aylarında vizesiz turları öneriyoruz yoğunlukla” diye konuştu.

Schengen başvurularına ret oranı 4 kat arttı