Sezgin Baran Korkmaz

Rıza Sarraf’tan sonra en çok konuşulan isim.

Korkmaz son haftalar New York’ta yaptığı açıklamalarla kendisinden sık sık söz ettiriyor.

New York-Manhattan’da düzenlenen ‘Türk Yürüyüşüne’ katıldı, yandaş bir kanala konuştu, ‘hakkımda ABD’de yürütülen soruşturma yok, benim alnım ak olmasa sokağa çıkamazdım, alnımın akıyla memleketime döneceğim’ dedi.

‘Adı hileli satışlar, ‘modern tefecilik’ ve mafyayla ilişkisi olduğu iddialarıyla gündeme gelen ve kara para aklama suçlamasıyla ABD’de yargılanan SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz’ öyle yandaş kanalın ‘ izini bulduk’ dediği gibi saklandığı filan yok, New York’ta dolaşıyor.

Türkiye’yle ilgili festivallerde ortaya çıkıyor, sosyal medya hesabında açıklamalar yapıyor, demecler veriyor, bazı gazetecilerle restoran muhabbetleri yapıyor.

Korkmaz son olarak ‘Eğe İhracaatçılar Birliği’nin ortak katılımlı New York’t düzenlenen ‘Türk Gıda’ maddelerinin sergilendiği’Summer Fancy Food 2024’ şovunda göründü, sosyal medyasından resimler yayınladı, mesajlar gönderdi.

Hemen belirtelim.

SBK ABD’de henüz aklanmış değil.

New York’ta dolaşıyor ama ayağında ‘GPS’ kelepçesi var ve sürekli izleniyor.

Utah Eyaletindeki ceza davası devam ediyor.

Kasım ayında duruşması var. Birden fazla konuda savcılara yardımcı oluyormuş!

BORAJET

Utah’daki dava bittikte sonra ikisi aynı anda görülmediği için Kaliforniya Eyaleti’nde yeni bir dava ‘RICO’ davası başlayacak.

Borajet’in eski sahibi Yalçın Ayaslı’nın ABD’de açtığı dava dosyası bu kez ‘Levon ve Kingston’ yargılamalarından  elde edilen verilerle yeniden mahkemeye sunulacak.

Buna göre dosyada, ‘ kara para aklama çetesi olarak ortak çalıştıkları ve bu paralarla Borajet gibi şirketlere çöktükleri, gazeteci, hakim, savcı ve politikacıları satın alıp işlerini yürüttikleri’ gibi iddiaların yer alacağı öğrenildi.

Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki dava ABD’de yaşayan iş insanı BoraJet’in eski sahibi Yalçın Ayaslı tarafından açılmıştı.

Ayaslı, firmasının Korkmaz’a satışı ile ilgili ‘kapsamlı gasp’ iddiasıyla açtığı davanın dilekçesini Kaliforniya  Bölge Mahkemesi’ne sunmuştu.

Ayaslı davayı ‘ABD’de 1970 yılında çıkarılan, organize suçlar, dolandırıcılık, şantaj ve yolsuzluk suçlarını cezalandıran RICO Yasası’na dayandırdı. Yasa, 20 yıl hapis, ağır para cezaları, elde edilen menfaatlerin geri alınması ve müsadere yaptırımlarını kapsıyor.

Ayaslı dava dilekçesinde, ‘Sezgin Baran Korkmaz, Lev Aslan Dermen (Levon Termendzhyan), Jacop Ortell Kingston, İsaiah Kingston, Fatih Akol, Kamil Feridun Özkahraman, Alptekin Yılmaz, Olessia Zoubkova’dan şikayetçi oldu. Dilekçede ayrıca Washakie Renewable Energy LLC, SBK Holdings A. Ş., SBK Holdings USA, Bugaraj Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş., Mega Varlık Yönetim A.Ş.’nin aralarında olduğu bazı şirketler yine davalı olarak’ yer aldı.

Ayaslı’nın açtığı RICO Davası dosyasında, ABD Hazinesi dolandırılarak elde edilen kara paranın BoraJet’i ele geçirmek ve Ayaslı’nın kıymetli gayrimenkullerine el koymak için de kullanıldığı, hileli işlemler, tehdit ve şantaj yollarına başvurulduğu öne sürülüyor.

Öte yandan, Sezgin Baran Korkmaz, New York’ta ‘Türkiye’ye döneceğim’ demiş.

Birden fazla kesinleşmiş hapis cezası var.

Döner mi?