SBK’nın ‘sıra dışı’ rahip Brunson girişimleri

Yayın tarihi: 17 Haziran 2021 Perşembe 11:05 am - Güncelleme: 17 Haziran 2021 Perşembe 11:12 am

İsmail Saymaz, ABD’li rahip Andrew Brunson’ın avukatı İsmail Cem Havalurt’la görüştü, firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ın Brunson’ın tahliyesi ve ülkesine dönmesi konusunda ‘sıra dışı bir gayreti olduğunu’ yazdı.

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, bugünkü köşe yazısında ABD’li rahip Andrew Brunson’ın avukatı İsmail Cem Havalurt’la yaptığı görüşmeye yer verdi. Korkmaz’ın Brunson ev hapsindeyken kendilerini aradığını ve bazı yönlendirmelerde bulunduğunu anlatan Havalurt, “Brunson meselesine dahil olmaya çalıştı, istediği sonucu alamadı” dedi.

Saymaz’ın Havalurt’la söyleşisi şöyle:

*Korkmaz ile nasıl tanıştınız?

O günlerde Brunson ev hapsindeydi. Korkmaz’ın avukatı “Görüşmek istiyoruz” dedi. Korkmaz, “Brunson’un hapiste kalmasını isteyen devlette klikler var, bunlarla mücadele ediyoruz. Brunson, A Haber’e çıkıp ‘Türk halkını seviyorum, iddialar doğru değil’ desin” dedi. “Ne faydası olacak?” diye sordum. “Klikler arası çatışma var, elimiz güçlenir” dedi. Brunson’a ilettim. “Bence yapma” dedim. ABD’de hukuk bürosunu aradılar. “Kesinlikle yapmayın, uzak durun” dediler. Ertesi gün duruşmaya çıktık. Korkmaz da geldi. Sivilleri almıyorlardı. Bir şekilde girdi. Çıkışta ben açıklama yaparken, “O kadar çaba sarf ettik. Korkmaz’ın katkılarıyla oldu” dememi istedi. “Etmem” dedim. Brunson’un eşine yaklaşmaya çalışıyordu.

*Uçağını Brunson’a tahsis ettiği doğru mu?

Tahliyeden bir önceki celse bana bir uçak kiralama faturası gösterdi. Brunson, onun uçağına binmedi.

*Brunson ile tanışıyorlar mı?

Bir kere Korkmaz, arabulucu Katolik bir papazla Brunson’un evine geldi. Görüşmenin içeriğini bilmiyorum. Brunson temkinli ve soğuktu. Korkmaz, Amerika ile bağ mı kurmaya çalışıyordu, anlayamadım. Brunson meselesine dahil olmaya çalıştı. İstediği sonucu alamadı.

*ABD’deki davasını çözmek için Brunson’u kurtaran adam görüntüsü vermek istemiş olabilir mi?

Sanırım, öyle. Osman Kavala’yı da dert etmişti. Bu davaya avukat olarak girmemi istedi. Yine ABD Büyükelçiliği’nde görevli Metin Topuz’un davasına girmeye çalışıyordu. O da olmadı.

YAZININ TAMAMI