SBK iddianamesinden: Korkmaz’ı zor günler bekliyor

Yayın tarihi: 21 Haziran 2021 Pazartesi 5:28 pm - Güncelleme: 21 Haziran 2021 Pazartesi 5:45 pm

Öznur Kaya-TELE 1- Özel

Kara para aklama suçundan yargılanan Sezgin Baran Korkmaz, ABD’nin talebi üzerine Avusturya’da tutuklandı. Korkmaz hakkında hazırlanan iddianameye ulaşan TELE1, olayı detaylıca inceledi. Kara paranın hangi isim ve şirketler üzerinden aklandığı ortaya çıktı. Sezgin Baran Korkmaz’ın iddianamesine bakıldığında çok ciddi suçlamalar var.

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarıyla yeniden gündeme gelen firari Sezgin Baran Korkmaz’ın Türkiye’ye dönmek için kendisi ile yetkili isimler arasında aracılık edecek ismin Veyis Ateş olduğu ileri sürülmüştü. Korkmaz’ın yurt dışına çıkarılmasında ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun rol oynadığı iddia edilmişti. Ateş bu iddiaları reddederken Soylu ise sessizliğini korumuştu. Korkmaz ise bu ve hakkındaki kara para aklama iddialarını reddetmiş, Amerika’da herhangi bir suçtan yargılanmadığını, aranmadığını dile getirmişti.

TELE1 İDDİANAMEYE ULAŞTI

tele1.com.tr, Baran Korkmaz’ın Amerika’da yargılandığı iddianameye ulaştı. İddianamede Korkmaz’ın paraları Türkiye’de bulunan birçok ünlü şirket ve isim üzerinden akladığı ortaya çıktı.

Kara paranın aklandığı şirket ve isimlerin başında Komak Isı Yalıtım geliyor. Komak’ta aklanan para şirketin müdürü Kamil Feridun Özkaraman üzerinden yapılıyor. İddianamede, SBK Holding’in internet sitesinde Biofarma, Umut İlaç, Betasan, Proles Auto, USLA Akademi, Urosan, SBK Air, Unico Sigorta, Hexagon Studio and Kempinski Hotel Adriatic adlı şirketlerin SBK Holding A.S’nin kontrolü altında bulunduğu bilgisi de yer alıyor.

Komak şirketine ek olarak Biofarma İlaç Şirketi’nin de işin içinde olduğu anlaşılıyor. Biofarma’nın yönetim kurulunda ise Çağlar Şendil bulunuyor.

SBK İLE LEVON TERMENDZİYAN ORTAKLIĞI

İddianamede yer alan isimlerden biri olan Levon Termendziyan’ın da SBK Holding ve Sezgin Baran Korkmaz ile hareket ettiği görülüyor. Termendziyan’ın iddia edilen dolandırıcılıktan 72 milyon dolar elde ettiği belirtiliyor. İddianamede Korkmaz’ın ortağı olarak bilinen Termendziyan’ın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alabilmesi için Sezgin Baran’ın aracılık ettiği yer alıyor.

Baran Korkmaz hakkında hazırlanan iddianamede, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD hazinesini dolandıran Kıngston kardeşlerden Jacob Kıngston ile fotoğrafları bulunuyor. Fotoğrafta, kara paranın aklandığı şirketlerden olan Biofarma’nın yönetim kurulunda bulunan Çağlar Şendil de yer alıyor.

SBK VE YALÇIN AYASLI İLİŞKİSİ

İddianamede Sezgin Baran Korkmaz’ın Borajet şirketinin eski sahibi Yalçın Ayaslı ile olan ilişkisine de yer verildi. İkilinin çıkarları ters düştüğünde Baran Korkmaz, Ayaslı’ya yazdığı mesajda “FETÖ’ye yaptığın bağışların hepsini göstereceğim” ifadelerini kullanıyor. Bu mesajın ardından ise Ayaslı, Sezgin Baran Korkmaz’ı engelliyor ve SBK, Ayaslı’nın Türkiye’deki iş ortakları ve avukatları aracılığıyla tehdit etmeye başlıyor.

Hem Amerikan hem Türk vatandaşı olan Ayaslı, Türkiye’ye yatırım yaptı. Bölgesel havacılık yapan Borajet’i kuran Ayaslı, SBK Holding üzerinde de etkiye sahip.

GARANTİ BANKASI

Levon Termendzhyan, 16 Mart 2020’de, Jacob Kingston, üç aile ferdi ve muhtemelen bazı Türk vatandaşları da dahil olmak üzere diğer kişilerle birlikte yürüttüğü 1 milyar dolarlık yenilenebilir yakıt dolandırıcılığıyla ilgili yapılan yargılamasında suçlu bulundu. Termendzhyan’ın yargılamasında ifade veren Jacob Kingston, Garanti Bankası’nda kendi adına açılan şahsi hesabı, SBK Holding A.S. hesapları, SetApp hesabi, Doğa Doğan hesabı dahil olmak üzere, Türkiye’deki çeşitli hesaplara para transferleri yaptığını belirtti. Bu para transferlerinin Kingston’un suçunu kabul ettiği ve Termendzhyan’ın suçlu bulunduğu dolandırıcılık planının bir parçası olduğu tespit edildi.

 

AVUKATI TELE 1’eE KONUŞTU

Murat Dülger TELE 1’e yaptığı açıklamada gözaltı ve yargılama sürecine dair ipuçları verdi. Dülger, “İlk duruşma 14 gün sonra olacak. İlk duruşmada yalnızca serbest mi kalsın yoksa gözaltında mı iade süreci devam etsin buna karar verilecek. Hem ABD hem de Türkiye’nin talebi var. Ama bu iade süreci uzun sürer. Wels’teki mahkeme, eğer iade kararı oluşursa bu sürecin gözaltında mı yoksa serbest olarak mı geçireceğine karar verecek” dedi.

Sezgin Baran Korkmaz’ın avukatı: 14 gün sonra iade kararı değerlendirilecek