SBK iddianamesinden bir isim daha: Kingston Kardeşler Türkiye’deki parasını nasıl geri aldı?

Yayın tarihi: 8 Temmuz 2021 Perşembe 3:40 pm - Güncelleme: 8 Temmuz 2021 Perşembe 5:27 pm

ABD talimatıyla Avusturya’da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz’ın Utah’ta hazırlanan iddianamesinde, ABD’yi dolandıran Kingston Kardeşler’in Türkiye’deki parasını nasıl geri aldığı bilgisi yer alıyor. Geri alma işlemine aracılık eden isim ise iddianamede Sezgin Baran’ın ‘yakın çalışanı’ olarak adlandırılan Umut Suna Uygun.

Kara para aklama suçundan aranan Sezgin Baran Korkmaz’ın (SBK) Avusturya’daki tutukluğuna devam kararı verildi. Korkmaz ve ABD’yi dolandıran Kingston Kardeşler ile Levon Termendzhyan’ın hakkında hazırlanan iddianamede Türkiye üzerinden aklanan paraların nasıl geri alındığına ilişkin detaylar yer aldı. TELE1’in ulaştığı iddianamede, Jacob Kingston’ın 2014 yılında Türkiye’den parasını geri getirme işlemini SBK’nın yakın çalışanı olarak isimlendirilen Umut Suna Uygun üzerinden yapıldığı görülüyor.

İddianamede yer alan bilgilere göre, Jacob Kingston, Türkiye’deki Türk şirketlerine ve banka hesaplarına yapılan havalelerin ya Termendzhyan’ın (Lev Aslan Dermen) payını ödemek ya da “çocukların” payını ödemek amacıyla yaptıkları belirtiliyor. İddia makamı, Kingston’n Türkiye’ye gönderdiği paraları geri almaya çalıştığını gösteren delilleri dosyaya sundu. Kingston’ın bu doğrultuda çalışmalarını SBK’nın yakın çalışanı Umut Uygun ile koordine ettiğini tespit etti.

İddianamede savcılığın Kingston ile Umut Uygun arasındaki e-posta ve kısa mesajlar üzerinde durduğu bilgisine yer veriliyor. Jacob Kingston, 13 Eylül 2014 tarihli bir e-postada, SBK’nın Haziran 2014 tarihinden itibaren her ay Kingston’lara 5 milyon dolar geri göndereceğini belirtiyor. İddianameye göre, Uygun, Termendzhyan’ın Kingston adına kayıtlı varlıklarla ilgileniyor.

TELE1’in belgelerden edindiği bilgilere göre, Umut Suna Uygun 2017’de Borajet’in genel müdürü olmuş. 

Jacob Kingston ile Umut Suna Uygun arasında gerçekleştirilen yazışmalar ise şu şekilde:

 

Yazışmalarda Kingston’ın Uygun’a “Lütfen Baran’a söyle, 2 hafta içinde 15 milyon dolara ihtiyacımız var, sıkıntıdayız” yazdığı görülüyor. Buna karşılık olarak ise Uygun, “Tamam Jacob, Ona söyleyeceğim” diye karşılık veriyor.

 

Yazışmanın devamında ise Kingston’ın Uygun’a “Lütfen Baran’a bu hafta 5 milyon dolar gönderip gönderemeyeceğini sor” dediği yer alıyor. Uygun, Kingston’ın bu mesajına “Ona söyleyeceğim. O şu an, BDDK ile süreci hızlandırmak için Ankara yolunda” yanıtını veriyor.

İddianamede şöyle bir diyalog da geçiyor:

2018 yılında Kingstonlar, Termendzhyan’ın sağladığı koruma için Sezgin Baran Korkmaz’a 6 milyon dolar ödedi. Isaiah Kingston ifadesinde, Jacob’ın kendisine Türkiye’ye 6 milyon dolar öderlerse ABD’nin Kingstonlar hakkındaki soruşturmasının sona ereceğini söylediğini belirtti.

Soru (Savcı) Baran’dan koruma talebiyle ilgili hiç görüştünüz mü?

Cevap (Jacob Kingston) Hayır. Baran ile değil.

S. Baran’dan koruma talebiyle ilgili hiç görüştünüz mü?

C. Baran ve Umut’la -koruma için Levon’a olan borcuma ilişkin – yaptığım ödemeleri görüştüm. S. Baran ve Umut ile yaptığın görüşmeleri nerede yaptınız?

C. Şubat ayında Turkiye’de görüştük. S. Hangi yıl?

C. 2018

S. Korumaya ilişkin olarak Baran ve Umut ile ne görüştünüz?

C. Baran bana Levon’un benden yaşadığımız hukuki meselelerden dolayı uzaklaştığını söyledi. Bu sebeple ödemelerin direkt olarak Baran’a ve şirketlerine yapmamın zorunlu olduğunu belirtti.

S. Niçin?

C. Levon’un söylediğine göre koruma için.

S. Levon’un dede olarak tanınan çalışanları için 2018’de direkt olarak Baran’a ödeme yaptınız mı?

C. S. C. S. C. … S. C. S. C. S. C.

Evet.

Ne kadar?

6 milyon dolar.

Parayı nereden buldunuz?

Her şeyi sattım.

Ağustos 2018’de nereye gitmeyi planlıyordunuz? Türkiye ve Malezya’ya gidecektim.

Turkiye’ye neden gidecektiniz?

Baran ile tatil yapmak için ve yaptığımız ödemeleri konuşmak için.

Baran’a 2018 yılında, Ağustos ayına kadar, ne kadar ödediniz? 6 milyon dolar.

 

Borajet’in eski sahibinden Sezgin Baran Korkmaz davası açıklaması

SBK dosyasında yeni detaylar