Sayıştay’ın raporlarına da yansıdı! Üniversitede dikkat çeken atamalar

Yayın tarihi: 21 Ekim 2020 Çarşamba 7:32 am - Güncelleme: 21 Ekim 2020 Çarşamba 7:32 am

Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde genel sekreter olarak atanan kişi vekaleten yardımcı yapıldı. Eski AKP milletvekili olan Rektör Cem Zorlu’nun TİMAV’dan arkadaşı olan holding yöneticisi Ecevit Öksüz ise ‘tedviren’ genel sekreter olarak atandı.

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde genel sekreter kadrosu doluyken bu göreve Ecevit Öksüz’ün ‘tedviren’ getirildiği ortaya çıktı. Genel sekreter olan Mustafa Emre Çınar’ın da Aralık 2018’den itibaren asaleten yürüttüğü genel sekreter yardımcılığına bu kez vekaleten getirildiği öğrenildi.

Olay 28 Ağustos 2019’da yaşandı. Mustafa Emre Çınar genel sekreter görevine getirildi. Aynı gün Çınar genel sekreter yardımcısı yapıldı. Yine aynı gün Sayıştay raporlarına göre ‘genel sekreter olmak için gereken kamu hizmeti şartlarını taşımayan’ Abdullah Ecevit bu kadroya ‘tedviren’ atandı.

BirGün’ün haberine göre, konu Sayıştay raporlarına da yansıdı. Raporda şu ifadeler kullanıldı: “Üniversite idari teşkilatının başı ve harcama yetkisi olan genel sekreterlik gibi önemli bir makamının, dolu kadroya tedviren görevlendirme şeklinde bir usulde sürdürülüyor olmasında, mevzuata uyarlık bulunmamaktadır. Her ne kadar bu görevlendirme usulünün üniversite rektörüne verilen yetki ve takdir hakkı kapsamında değerlendirilmesi akla gelebilse de; rektörün takdir hakkının sınırlarının yasal mevzuatla çizilmiş olduğu aşikârdır. Tedviren görevlendirmede herhangi bir ödeme yapılmıyor olması da bu atamayı yasal hale getirmemektedir.”

Sayıştay’a şaşırdık

Konuya ilişkin iddiaları değerlendiren Mustafa Emre Çınar bu atamayı doğruladı. Çınar şunları söyledi: “Ecevit Öksüz bu görevi fedakârlıkla yürütmektedir. Kendisinin bu görev karşılığında herhangi bir maddi kazancı yoktur. Yöneticiler istediği kişilerle çalışabilir. Bu durum mevzuata da uygundur.” Çınar, ayrıca Sayıştay’ın bu olaya raporda yer vermesine şaşırdıklarını ifade etti.

***

Cami için IBAN verdi

Aynı zamanda eski AKP milletvekili olan Rektör Cem Zorlu Konya’nın en büyük camisinin yapımına başlandığını açıkladı ve IBAN verip destek istedi. Paylaşımın ardından birçok öğrenci tepki gösterdi. Birçok sosyal medya kullanıcısı ve öğrenciler paylaşıma isyan etti. Bazı öğrenciler okulun eksikliklerinden bahsedip rektörün görevinin bu olmadığını savundu.

***

Torpil takası

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Cem Zorlu’nun şu an genel sekreter olan Ecevit Öksüz’le torpil takası yapmıştı. Rektör Zorlu’nun, kendisinin de kurucusu olduğu Türkiye İmam Hatipliler Vakfı’ndan arkadaşı olan Öksüz’ü üniversiteye genel sekreter yaptı. Öksüz’ü üniversiteye aldıran Rektör Zorlu, 4 gün sonra da oğlu Süleyman Yasin Zorlu, Öksüz’ün çalıştığı holdingde işe başlattı. Olayın ortaya çıkmasının ardından Süleyman Yasin Zorlu istifa etti.