Sayıştay’ın denetleyemediği Türkiye Varlık Fonu’nu yabancı şirket denetleyecek

Yayın tarihi: 29 Ocak 2021 Cuma 1:29 pm - Güncelleme: 29 Ocak 2021 Cuma 1:30 pm

Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, Sayıştay denetimi dışındaki Türkiye Varlık Fonu’nun gelecek yıl İngiltere merkezli şirket Pricewaterhouse Cooper denetleneceğini söyledi. CHP’li Aykut Erdoğdu, Sayıştay’ın Varlık Fonu’nun bilgilerine erişemediğini hatırlatarak, “Esas olan Sayıştay’ın denetim yapması ama iktidar da buna müsaade etmiyor” tepkisini gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Denetleme Kurulu’nun hazırladığı 2019 Yılı Türkiye Varlık Fonu Denetim Raporu’nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri, muhalefetin borçlanma eleştirileri eşliğinde tamamlandı. Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, milletvekillerine bir yıllık çalışmaları hakkında bilgi verdi, soruları yanıtladı.

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, Sayıştay tarafından denetlenemeyen Varlık Fonu’nun aylar süren gecikmenin ardından TBMM’ye sunulan denetim raporları hakkında konuşan Genel Müdür Sönmez, önümüzdeki yıl İngiliz merkezli bir denetim şirketinin fonu denetleyeceğini açıkladı.

Mevcut raporlarda net ekonomik verilerin yer almadığı eleştirilerine yanıt veren Sönmez, “Biz Varlık Fonu’nun Yönetimi ve Yönetim Kurulu olarak denetimin yapılmasını özellikle teşvik ediyoruz. Bu sene denetimi başka bir kurum yapacak. PwC yapacak, Pricewaterhouse Coopers yapacak” dedi.

Varlık Fonu’nu denetleyecek yabancı şirket, Ziraat Bankası, HalkBank, Vakıfbank, Borsa İstanbul, Botaş, Türkiye Petrolleri, THY, PTT ve Türksat gibi stratejik kurumların hesaplarına ve kurum işleyişlerine ulaşabilecek.

ERDOĞAN “BİZ BİZE YETERİZ” DİYEREK İPTAL ETMİŞTİ

2018 yılında da Varlık Fonu’na yabancı şirketlerin danışman olarak görevlendirilmesi tartışma konusu olmuştu. O dönemde Hazine ve Maliye Bakanı olan Berat Albayrak, McKinsey isimli danışmanlık şirketi ile anlaştıklarını açıklamış, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise gelen yoğun tepkilerin ardından, “Biz bize yeteriz” diyerek anlaşmayı iptal ettiğini duyurmuştu.

MUHALEFETTEN SERT TEPKİ: BU BİLGİLERE ULAŞILABİLİRSE BU BİR İLK OLACAK

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, Varlık Fonu’nun uluslararası denetimine sert tepki gösterdi. Yüksek yargı kurumu Sayıştay’ın Varlık Fonu’nun bilgilerine erişemediğini hatırlatan Erdoğdu, “Daha önce de bağımsız denetim firmalarına bu denetimleri yaptırmak istediler ancak kamuoyuna açıklanmasa da şartlı görüşten ötesi verilemedi. Denetim yapılırsa ve bu bilgilere ulaşılabilirse bu bir ilk olacak. Esas olan Sayıştay’ın denetim yapması ama iktidar da buna müsaade etmiyor” diye konuştu.