Sayıştay’a TCDD’nin sağlık raporları takıldı

Yayın tarihi: 28 Aralık 2022 Çarşamba 3:21 pm - Güncelleme: 28 Aralık 2022 Çarşamba 3:22 pm

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) teknik personel sıfatıyla işe alınan 637 kişinin, göreve başladıktan sonra sağlık raporu alıp masa başı göreve geçtikleri tespit edildi.

Kondüktör, makinist, vagon teknisyeni, yol bakım şefi, trafik kontrolörü olarak işe giren personel daha sonra sağlık nedeniyle bu görevi yapamayacaklarını öne sürüp, odacı, gişe memuru, büro şefi oldu.

TCDD 3.9 milyar lira zarar edecek!

Sayıştay, unvan değişikliği ile görevlendirme yapılan bu kişilerin sağlık raporlarının yeniden değerlendirilmesini istedi.

Sözcü’nün haberine göre, Sayıştay’ın Meclis’e sunduğu TCDD denetim raporunda yer alan bulguya göre EST bakım şefi, EST sürveyanı, hareket memuru, hat bakım onarım memuru, istasyon şefi, koruma güvenlik amiri, koruma güvenlik görevlisi, koruma güvenlik şefi, kondüktör, makinist, makinist yardımcısı, trafik kontrolörü, tren şefi, tren teşkil memuru, vagon teknisyeni, yol bakım şefi, yol sürveyanı, yol ve geçit kontrol memuru gibi trafik ve bakım hizmetlerinde kilit rol oynayan personeller raporla görev değişikliği yaptılar. Bu kişilerin odacı, memur, gişe memuru, dağıtıcı, itfaiye eri, büro şefi olarak görevlendirildikleri anlaşıldı.

TCDD’ye ‘holding’ görünümlü özelleştirme

“AYRILDIKLARI GÖREVLERİN KADROLARINI İŞGAL ETMEYE DEVAM…”

Unvan değişikliğine gidilen personeller ayrıldıkları görevlerin kadrolarını işgal etmeye devam ettiklerinden, yerlerine yeni eleman da alınmıyor. Bu görevlere sürekli geçici personel görevlendirildiğini belirleyen Sayıştay denetçileri şöyle dedi:

“Göreve başladıktan belirli bir süre sonra atandıkları kadrolardaki görevleri yapamayacaklarına dair sağlık raporu alarak masa başı görevlere atanan 637 adet personelin; geçen zaman içerisinde sağlık durumlarında bir iyileşme olup olmadığının ve buna bağlı olarak atandıkları görevleri yapıp yapamayacaklarının tespiti amacıyla gerekli işlemlerin yapılması önerilir.”