‘Sayıştay yakalar, 5 bin 703 yolsuzluk yapıldı’

Yayın tarihi: 22 Ekim 2020 Perşembe 1:17 pm - Güncelleme: 22 Ekim 2020 Perşembe 1:17 pm

Necati Doğru, Satıştay’ın görevlerini anlattığı bir yazı kaleme aldı.

Necati Doğru, Sözcü’de yayımlanan yazısında Satıştay ve diğer devler kurumlarının görevlerini anlattı. Sayıştay’ın bir denetim mekanizması olduğunun altını çizen Doğru,” Sayıştay “hesap ver…” diye dava açan bir yüksek mahkeme gibi çalışır. Ve “hesap mahkemesi olma” hakkını, hukukunu ve gücünü Anayasa’dan alır” dedi.

İşte o yazı;

Meclis:

Kanun yapar.

Hükümet:

Bütçe yapar.

Sayıştay:

Denetim yapar.

Sayıştay “hesap ver…” diye dava açan bir yüksek mahkeme gibi çalışır. Ve “hesap mahkemesi olma” hakkını, hukukunu ve gücünü Anayasa’dan alır. 1876 yılında ilk Anayasamızdan beri var. Yani 144 yıldır bakanlıklar, belediyeler, valilikler ve tüm kamu kurumlarında harcama usulsüz mü yapıldı?

Sayıştay yakalar.

Hesap sorar.

Hırsızlık mı yapıldı?

Sayıştay yakalar.

Hesap sorar.

İsraf mı yapıldı.

Sayıştay yakalar.

Hesap sorar.

Torpil mi işledi.

Sayıştay yakalar.

İleri demokratik ülkelerde Sayıştay kamu parası harcanırken hırsızlık, rüşvet, hortumlama yapılmasın ve hısım, akraba, partili, tarikat kayırılmasın, hak etmeyenler devletin kadrolarına torpilli doldurulmasın diye kurulmuştu. Keskin dikkat isterim. Kendilerini “gizlenen gerçekleri yazmak” üzerine görevlendirmiş gerçek gazeteler ve gazeteciler, son 30 gündür Sayıştay raporlarındaki yolsuzluk, rüşvet, hortumlama, akraba kayırma haberlerini yazdılar. 5 bin 703 yolsuzluk. Yazıyla da yazayım. Beş bin yedi yüz üç. Sayıştay raporlarında kalem kalem, kurum kurum, isim isim, belge belge tam 5 bin 703 yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığı yer aldı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın