Sayıştay, Kamu İhale Kurumu'na aykırı olarak tıbbi malzeme ve ilaç alımı yapan 19 Mayıs Üniversitesi'nde usulsüzlük olduğuna dikkat çekti.
19 Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Diş Hekimliği Fakültesi, Kamu İhale Kurumu'na (KİK) aykırı tıbbi malzeme ve ilaç aldı. Sayıştay, fakültenin ''doğrudan temin'' ile yaptığı, toplam bedeli 1 milyon TL'ye yaklaşan 118 alımın
usulsüz olduğunu ortaya çıkardı.
Üniversitenin, 2020
Sayıştay raporunda sağlık uygulama ve araştırma merkeziyle ilgili çok sayıda usulsüzlük yer aldı. Merkez, KİK'e aykırı pazarlık usulü tıbbi malzeme aldı. Raporda, pazarlık usulü ile ihale yapılabilmesi için ''öngörülemez'' veya ''olağandışı'' bir şart olması gerektiği belirtildi. “Kaynakların verimli kullanılması ve kamu yararının korunmasını sağlamak amacıyla gerekli şartlar oluşmadan ihalelerin istisnai bir usul olan ilansız pazarlık usulüne göre ihale edilmemesi gerektiği değerlendirilmektedir” denildi.
Rapora göre, OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Diş Hekimliği Fakültesi'nin de aldığı ilaçları, doğrudan temin şartlarına (stoklanması mümkün olmayan, acil durumda ihtiyaç olan) bakmadan aldığı ortaya çıktı. Fakülte, 2020 yılında 118 kez ilaç alımı gerçekleştirdi ve 987 bin 938 TL ödeme yaptı.
Raporda, “Stoklanması mümkün olan veya acil durumlara özel olmayan tıbbi sarf malzemelerinin açık ihale veya belli istekliler arasında ihale usulü kullanılarak rekabet, saydamlık ve kaynakların verimli kullanılması ilkelerine uygun olarak gerçekleştirilmesi gerektiği değerlendirilmiştir” ifadeleri yer aldı.
İLAVE ÖZEL ODADA İNDİRİM
Cumhuriyet'in haberine göre, hastane yönetim kurulunun kanunlara aykırı olarak sağlık merkezinin özel oda ücretinde, üniversitenin tüm akademik ve idari personeline yüzde 40 indirim yaptığı kaydedildi. Raporda, “Üniversite tarafından belirlenen ilave özel oda ücretlerinin, üniversite personeli dahil hizmetten yararlanmak isteyen herkese aynı tarife uygulanarak alınması gerektiği değerlendirilmektedir” denildi.