Sayıştay raporları ortaya çıkarttı! Saray İttifakı dolu koltuğa müdür atadı!

Yayın tarihi: 31 Aralık 2020 Perşembe 7:48 am - Güncelleme: 31 Aralık 2020 Perşembe 7:48 am

Son seçimde el değiştirerek AKP’den MHP’ye geçen Ankara’nın Gölbaşı Belediyesi’nde dolu müdürlük koltuklarına başka bir müdür ya da memur daha görevlendirildi.

Belediyelerde, bazı görevlere “bir günlük, dört günlük” atamalar yaparak kolaylıkla devlet memurluğu kadrosunu elde etme uygulamalarına yeni istihdam yolları eklendi. Sayıştay’ın belediyelerde yaptığı denetimlere ilişkin hazırlanan raporlar, “Bu kadarı da olmaz” dedirten sayısız örnek içeriyor. 2019 denetim raporlarına damga vuran istihdam yöntemlerinden bir yenisi Ankara’nın son yerel seçimlerde AKP’den MHP’ye geçen Gölbaşı Belediye Başkanlığı’nda ortaya çıktı.

Raporda bu uygulama, “Gölbaşı Belediyesinde bazı müdürlüklere kadronun dolu olduğu, izin, geçici görev, uzaklaştırma gibi sebeplerle geçici olarak boşalmadığı halde başka bir müdürün veya memurun sürekli olarak vekâlet ettirildiği görülmüştür” denildi.

Raporda yer alan bilgilere göre, 2019 yılı içerisinde Gölbaşı Belediyesinde Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile Yazı İşleri Müdürlüğü kadroları dolu olmasına, geçici olarak görevden ayrılma durumunun olmamasına, kadroyu işgal eden müdürlerin belediyede bulunmasına karşın yerlerine başka müdürler veya diğer personel vekaleten atandı.

Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre, Belediyede yapılanlar bununla da kalmadı. 2019 yılı için bütçeyle 1 milyon 265 bin 495 TL ödenek ayrılan Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve 2 milyon 373 bin 820 TL ödenek ayrılan Yazı İşleri Müdürlüğü’nün harcama yetkililiği yetkisi de mevzuata aykırı olarak atanan ikinci kişilere kullandırıldı.

Mevzuatın yetkilinin yasal izin, hastalık, geçici görev, disiplin cezası uygulaması, görevden uzaklaştırma ve benzeri nedenlerle geçici olarak görevinden ayrılması halinde harcama yetkisinin devredilmesini öngördüğü raporda yer aldı.

DEVİR KEYFİ OLAMAZ

Ayrıca harcama yetkisinin devrinin yazılı olması, devrin sınırlarının açıkça belirlenmesi gerektiği belirtildi. Belediye ve il özel idareleri ile bunlara bağlı idarelerin harcama yetkililerinin bu yetkilerini yardımcılarına, yardımcısı olmayanların ise hiyerarşik olarak bir alt kademedeki yöneticilere kısmen veya tamamen devredebilecekleri vurgulandı. Müdür kadrosunda bulunan kişinin harcama yetkisini kullanması gerektiği belirtilerek “Bu kadro boş olmadığı sürece bu yetkileri başka birinin kullanması mümkün değildir” denildi.