Haber

Sayıştay raporları ortaya çıkardı! Kanuna aykırı araç kiralama, sosyal yardımlarda usulsüzlük...

Sayıştay raporları, kamu kurumlarına ilişkin 2020 denetim raporlarını yayımladı. Raporlar, bakanlıklarda yapılan usulsüzlükleri ortaya çıkardı.

Sayıştay’ın, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı Denetim Raporu'nda usulsüzlükler tespit edildi. Raporda "Bazı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri tarafından, şüpheli engelli sağlık kurulu raporları üzerinden, yardım ve destek koşullarını taşıdığı şüpheli olan kişilere yardım ve destek ödemesi yapıldığı” tespit edildi. Ayrıca, “Sağlık Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerinin uyumlu çıkmadığı, bazı kişilerin yardım ve desteklerden faydalanma kriterlerini sağladığının teyit edilemediği" belirtildi. Sayıştay, kamu kurumlarına ilişkin 2020 denetim raporlarını yayımladı. ANKA'nın haberine göre, şu an Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı olarak ayrılan bakanlığın, 2020 yılında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı şeklindeki haline ilişkin hazırlanan Sayıştay raporunda pek çok bulgu sıralandı. Rapora göre, Bakanlık; “18 Yaşını Tamamlamış Olan ve Gerekli Şartları Taşımayan Bazı Gençler İçin Sosyal ve Ekonomik Destek Ödemesi” yaptı. “Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı herhangi bir eğitim kurumunda veya meslek edinme kurslarında öğrenci olma şartlarını taşımamalarına veya söz konusu şartların güncelliğinin sorgulanmamasına rağmen sosyal ve ekonomik destek ödemesi yapılmaya devam edildiği” görüldü. Sayıştay raporunda, dikkat çeken “denetim bulguları” şöyle:

"KRİTERLERİ SAĞLAMAYANLARA YARDIM ÖDEMESİ"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı veri tabanında, yardım ve destek başvurusunda bulunan kişilerin başvurularının değerlendirilmesinde kullanılan bilgiler ile Sağlık Bakanlığı veri tabanında yer alan bilgilerin birbirini teyit etmemesi nedeniyle, bazı kişilerin yardım ve desteklerden faydalanma kriterlerini sağladığının teyit edilemediği tespit edildi.

ŞÜPHELİ ENGELİ RAPORLARI ÜZERİNDEN YARDIM VE DESTEK ÖDEMESİ YAPILDI

Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından Bakanlığa bildirilen sahte ve şüpheli engelli sağlık kurulu raporlarından bazılarının taşra teşkilatına bildirilmemesi, bazılarının geç bildirilmesi sebebiyle; bu bildirimlerin gereklerinin taşra teşkilatınca gecikmeli olarak yerine getirilmesi sonucu; bazı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri tarafından şüpheli engelli sağlık kurulu raporları üzerinden yardım ve destek koşullarını taşıdığı şüpheli olan kişilere yardım ve destek ödemesi yapılmaya devam edildiği görülmüştür.

SAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ İLE UYUŞMADI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı veri tabanında, yardım ve destek başvurusunda bulunan kişilerin başvurularının değerlendirilmesinde kullanılan bilgiler ile Sağlık Bakanlığı veri tabanında yer alan bilgilerin birbirini teyit etmemesi nedeniyle, bazı kişilerin yardım ve desteklerden faydalanma kriterlerini sağladığının teyit edilemediği görüldü.

İHALE KANUNU'NA AYKIRI ARAÇ KİRALAMA

Sayıştay’ın 2020 Yılı İçişleri Bakanlığı Denetim Raporu'na göre İçişleri Bakanlığı, Kamu İhale Kanunu’na aykırı şekilde 8 adet sürücülü araç kiraladı. Sayıştay denetçileri, “2020 yılı için yapılması gereken araç kiralama hizmet alımı işinin, bir önceki ihalenin sözleşme dönemi sona ermeden planlama yapılması suretiyle ihale usulüyle temin edilmesi gerekirdi” uyarısında bulundu. Raporda; Bakanlığın, Kamu İhale Kanunu’na aymaksızın protokol ile hizmet alımı yaptığı belirtildi. Sayıştay denetçilerinin yaptığı bu tespite göre; İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği programlara davet edilen misafirler ve bu programlarda görevlendirilen personel için uçak bileti ve havalimanından gidecekleri yere taşınması için bir firma ile protokol imzalandı. Denetçiler, bu işin Kamu İhale Kanunu’na göre ihaleye çıkarak yapması gerektiğini vurguladı. Bakanlık, bu tespitin doğru olduğunu Sayıştay denetçilerine bildirerek, gelecek denetim yılında bu aykırılığı düzelteceğini açıkladı. Sayıştay denetçileri, Bakanlığın Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın da Kamu İhale Kanunu’na aykırı iş yaptığını belirledi. Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Bakanlık merkez teşkilatında makam ve koruma hizmetlerinde kullanılmak üzere 8 adet sürücülü araç kiralamasını ihale ile yapması gerekirken doğrudan temin yolunu kullandı. Bu doğrudan alım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 16 Aralık 2019 tarihli onayıyla yapıldı. Bakanlık, mevzuata aykırı bu işte, “ivedilikle yapılması gerektiği” için doğrudan temin yolunun kullanıldığını savundu ancak Sayıştay denetçileri, benzer araç alım işinin daha önce 12 Haziran 2017-31 Aralık 2019 yıllarını kapsayan hizmet için pazarlık usulüyle ihaleyle gerçekleştirildiğini ortaya koydu. Denetçiler, raporlarına, “2020 yılı için yapılması gereken araç kiralama hizmet alımı işinin, bir önceki ihalenin sözleşme dönemi sona ermeden planlama yapılması suretiyle ihale usulüyle temin edilmesi gerekirdi” diye yazdı. Bakanlık, Sayıştay’ın bu tespitinin de düzeltileceğini bildirdi.