Sayıları her gün artıyor… Koronavirüs vakasının görüldüğü fabrika çalışmaya devam ediyor

Yayın tarihi: 8 Nisan 2020 Çarşamba 10:07 am - Güncelleme: 8 Nisan 2020 Çarşamba 10:07 am

Gebze’de en az 10 işçinin koronavirüse yakalandığı İnform Elektronik fabrikasında çalışma devam ediyor. Vaka sayısının her gün arttığı fabrikada hiçbir önlem alınmadan işçiler çalıştırılıyor.

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan ve yaklaşık 300 mavi yakalı işçinin çalıştığı İnform Elektronik fabrikasında pozitif vaka sayıları her geçen gün artmasına rağmen işçiler çalıştırılmaya devam ediliyor. Geçen hafta ilk vakanın tespit edildiği fabrikada dün (7 Nisan) itibarıyla vaka sayısı en az 10 oldu.

Ağırlıklı olarak Ümraniye, Sancaktepe, Kartal, Maltepe, Pendik, Tuzla gibi İstanbul ilçelerinden gelen ve Gebze’de yaşayan emekçilerin çalıştığı fabrikada, test yapılan işçiler sonuçlar gelene kadar idari izinli sayılırken, testlerin negatif çıkması durumunda iş başı yaptırılıyor. Yakın temaslı çalışmanın yapıldığı işyerinde, maske ve eldiven kullanılmasına rağmen emekçiler, bunun salgından korunmak için yeterli olmadığını düşünüyor.

HİÇBİR ADIM ATILMIYOR

İleri Haber’den Tugay Candan’ın haberine göre, kendilerinin ve ailelerin sağlığından endişe duyan işçiler, işsiz kalma ve sağlık riski arasında tercih yapmaya zorlanırken, 1 hafta gibi bir sürede artan vaka sayısına rağmen fabrika yönetimi tarafından test sonucu çıkana kadar izinli sayılmanın dışında bir adım atılmıyor.

VAKA SAYISI ARTIYOR

Öte yandan sanayi bölgelerinde hızla arttığı gözlenen Covid-19 salgının en çok etkilediği yerlerden biri de Gebze. Şu ana kadar burada bulunan Sarkuysan, Fontana, Cavo, Lg-Arçelik, Alstom, DYO, Makine Tarım ve İnform işyerlerinde pozitif vakalar tespit edildi.

KOCAELİ VALİLİĞİ İŞ BIRAKMAYI YASAKLAMIŞTI

Kocaeli Valiliği de işçilerin yasada yer alan kaçınma hakkını kullanarak iş bırakmalarının ardından 2 Nisan’da kent genelinde 15 gün boyunca iş bırakmayı yasaklamıştı.