Tecavüz zanlısı uzman çavuş Musa Orhan tutuklandı

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2020 Çarşamba 1:24 pm - Güncelleme: 19 Ağustos 2020 Çarşamba 8:15 pm

Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi, İ.E’ye tecavüz eden ve serbest bırakılan uzman çavuş Musa Orhan için yakalama kararı çıkardı. Yakalama kararının ardından Musa Orhan Siirt’te teslim olan Musa Orhan tutuklandı.

Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesince, 17 yaşındaki İ.E’ye tecavüz eden Musa Orhan tutuklandı.

Batman’da uzman çavuş Musa Orhan tarafından tecavüze uğrayan ve 16 Temmuz’da intihar girişiminde bulunan 17 yaşındaki İ.E tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

İntihar girişiminin ardından gözaltına alınan ve “nitelikli cinsel istismar” suçundan tutuklama istemiyle Siirt Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Musa Orhan, “yurtdışı yasağı ve adli kontrol tedbiri” uygulayarak serbest bırakılmıştı.

YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI

Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesince 17 yaşındaki i.E’ye cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle M.O. hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

BAŞSAVCILIK: TUTUKLANMASI TALEP EDİLDİ

Uzman Çavuş Musa Orhan’ın hala serbest olması büyük yankı uyandırırken Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Soruşturmanın tamamlanmasına müteakip şüpheli hakkında 27.07.2020 tarihinde Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesine nitelikli cinsel saldırı suçundan iddianame tanzim edilerek kamu davası açılmış ve Adli Tıp Kurumu raporunda belirtilen bulgular doğrultusunda yargılamayı yapacak mahkemeden şüphelinin tutuklanması talep edilmiştir. Mahkemenin Başsavcılığımızın talebi hakkında bir karar vermesi beklenmekte olup yargılama süreci devam etmektedir” denildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Mağdur İ. E’in cinsel istismara maruz kalması olayı hakkında kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla bir basın açıklaması yapılması uygun görülmüştür. Mağdur 07.07.2020 tarihinde Siirt Cumhuriyet Başsavcılığımıza müracaat ederek daha önce sosyal medyada tanışıp arkadaşlık yaptığı, şüpheli Musa Orhan’ın kendisine cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla şikayetçi olmuş ve derhal soruşturma başlatılmıştır. Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma kapsamında mağdur ve şüphelinin iddia ve beyanları doğrultusunda tüm deliller toplanmış ve titizlikle değerlendirilmiştir. şüpheli 17.07.2020 tarihinde tutuklama istemiyle Siirt Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmiş, şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmiştir. Soruşturmanın tamamlanmasına müteakip şüpheli hakkında 27.07.2020 tarihinde Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesine nitelikli cinsel saldırı suçundan iddianame tanzim edilerek kamu davası açılmış ve Adli Tıp Kurumu raporunda belirtilen bulgular doğrultusunda yargılamayı yapacak mahkemeden şüphelinin tutuklanması talep edilmiştir. Mahkemenin Başsavcılığımızın talebi hakkında bir karar vermesi beklenmekte olup yargılama süreci devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur”

AÇIĞA ALINDI

Siirt Barosu Orhan’ın yürütülen soruşturma kapsamında çalıştığı kamu kurumu tarafından açığa alındığını duyurmuştu. T24’e konuşan Siirt Baro Başkanı Nizam Dilek, cinsel saldırıyla ilgili iddianamenin kabul edildiğini söyledi.

‘DELİLLERİN KARARTILMASI İHTİMALİ VAR, ORHAN HEMEN TUTUKLANMALI’

Davayı takip eden İnsan Hakları Derneği Kadın Komisyonu avukatlarından Nesrin Bilge, “Delillerin karartılması tehlikesi var” dedi. BirGün’den Rıfat Kırcı’ya konuşan davayı takip eden İnsan Hakları Derneği Kadın Komisyonu avukatlarından Nesrin Bilge, uzman çavuş Musa Orhan’ın delilleri karartma ihtimali olduğunu belirterek, “Delil karartma kaygısı yaşıyoruz. Kendi askeri nüfusunu kullanarak ilgili kişilere ya da kurumlara baskı uygulayarak delilleri karartabilir. Adli olarak yapılması gereken işlemler yapılsa daha sağlıklı olacak. Kaldıkları otel, geçtikleri sokak, gittikleri bakkalın araştırılması lazım” değerlendirmesinde bulundu.

Uzman çavuşun tecavüz ettiği 17 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

‘EKSİKLER OLDUĞU İÇİN MAHKEME İDDİANAMEYİ REDDETTİ’

İ.E.’nin ailesinin avukatı Gulan Gök Aydın ise hukuki süreci, “Olay savcılığa gider gitmez savcı iddianameyi hazırlıyor ve şahsı tutuklama istemiyle mahkemeye sevk ediyor. Ancak bu gibi durumlarda ifade alınırken uzman bir psikolog olması gerekiyor. Bu eksik olduğu için mahkeme iddianameyi reddediyor. Şahıs ise denetimli serbestlik ve yurt dışına çıkış yasağı ile serbest bırakılıyor.” sözleriyle anlattı.

Uzman çavuş tecavüzüne uğradıktan sonra intihara sürüklenen İ. E., polis ablukası altında toprağa verildi

‘TÜRKİYE SESSİZ KALIYOR’

Cumhuriyet’ten Mehmet Kızmaz’a konuşan İ.E’nin babası Fuat E., “Kendimden, Türkiye Cumhuriyeti’nden utanıyorum. Türkiye sessiz kalıyor. Beni hiçbir Allah’ın kulu sormadı. Binlerce mağdur var. Böyle olayların üstü örtülmesin. Adalet istiyorum” dedi.

‘ORHAN, “DEVLET ADAMIYIM” DEMİŞ’

Fuat E., kızının yaşadıklarıyla ilgili, “Musa O., kızımı ‘Devlet adamıyım, ayda 13-14 bin TL maaşım var, bana güven’ diyerek ikna etmiş. Yanına almış. Kızımı yine uzman çavuş olan bir arkadaşının evine götürmüş. Kızıma hap ve alkol vererek sarhoş ediyor. 4. gün kızım, ‘Niye nikâh yapmıyorsun, beni niye bu hale getirdin, aileme dönemiyorum’ diyor. Musa O. ise, ‘Operasyona gidiyorum. 1-1.5 ay operasyonda kalacağım. İzmir’de kuzenim var, al 500 TL oraya git. Hemen gelir nikâh basarız’ diyor. Kızım İzmir’e gittiğinde Musa O. telefonunu kapatıyor” ifadelerini kullandı.

‘KIZIMI GÖSTERMEDİLER’

Kızı intihar girişiminde bulunmadan 1 hafta önce savcılığa şikâyette bulunduklarını söyleyen baba Fuat E., “Kızım, Batman’a döndükten sonra Musa O’ya 4 gün boyunca mesaj yazıyor ama cevap verilmiyor. İntihardan 1 hafta önce savcılığa şikâyet dilekçesini verdik. Kızım Musa O’ya yazdığı mektupta, ‘Beni tehdit ettin, ya kendimi ya da seni öldürecektim. Sana gücüm yok’ diye yazmış. Kızım yoğun bakımda olduğu hastanedeki sağlık görevlileri, son 3 gündür ne bana ne de annesine kızımı gösterdiler. Doktor, ‘Savcılığa, Emniyet’e kime giderseniz gidin, isterseniz şikâyet edin kesinlikle gösteremeyiz’ dedi” ifadelerini kullandı.

MUSA ORHAN TUTUKLANDI

Siirt Emniyet Müdürlüğü’nde teslim olan ve işlemlerinin ardından adliyeye gönderilen Musa Orhan, savcılık sorgusunun ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan Orhan, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

NE OLMUŞTU?

Batman’da uzman çavuş Musa O.’nun tecavüz ettiği ve bu yüzden 16 Temmuz’da intihara kalkışan 17 yaşındaki İ.E, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
İ.E.’nin ailesi hukuki destek alabilmek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi’ne başvurdu. Ailenin talebi üzerine dernek tarafından Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Milli Savunma Bakanlığı’na ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na başvuruda bulunarak soruşturma ve olay hakkında bilgi alma talebinde bulunmuştu.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca ise, uzman çavuşun serbest bırakılmasını Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesi ile Meclis gündemine taşımıştı. Yaşananlara ilişkin haberlerin Batman’ın haftalık yerel gazetesi Jiyan Haber’in internet sitesinde yayınlanması soruşturma konusu olmuştu. Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haberleri yayınlayan Jiyan Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi İdris Yayla hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “halkı kin ve düşmanlığa veya aşağılama” fiilini düzenleyen 216’ncı maddesi uyarınca soruşturma başlatılmıştı.

Öfke büyüyor: ‘Bu adamı bayrağın arkasından alın tutuklayın’