Savcılıktan DEVA Partili Metin Gürcan’ın tahliyesine itiraz

Yayın tarihi: 11 Mayıs 2022 Çarşamba 3:56 pm - Güncelleme: 11 Mayıs 2022 Çarşamba 5:51 pm

Siyasal ve askeri casusluk suçundan tutuklanan DEVA Partisi kurucu üyesi Metin Gürcan tahliye oldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Metin Gürcan’ın tahliye kararına itiraz etti.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) kurucu üyesi Metin Gürcan‘ın “casusluk” suçundan, müebbet ve 35 yıla kadar süreli hapisle cezalandırılması talebiyle yargılandığı dava tahliye kararı verildi.

TELE 1’e konuşan DEVA Partili İdris Şahin, Gürcan’ın tahliye kararını doğruladı. Gürcan askeri ve siyasi casusluk suçlaması ile 5,5 aydır cezaevinde tutukluydu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Metin Gürcan’ın tahliye kararına itiraz etti.

GÜRCAN’IN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Metin Gürcan’ın avukatı Yusuf Şahin tahliyeye ilişkin bilgi verdi. Şahin, “Savunma Sanayi Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından değerlendirmede, mahkemeye Metin Gürcan’ın paylaştığı iddia olunan bilgi ve belgelerin devletin gizli sırrı niteliğinde olmadığı, bunların daha önce basın yayın organlarında ve internet ortamında defaten paylaşıldığı belirtilmiş ve bu kapsamda suçun oluşmayacağı ifade edilmiştir” şeklinde konuştu.

Şahin, tahliyeye ilişkin DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’a da telefon ile bilgi verdiğini söyleyerek, “Hepimizin Metin beyin suçsuz olduğunu bildiğimiz için tahliyesi bizi şaşırtmadı, Ali Bey de bu durumdan memnuniyet duydu” dedi.

NE OLMUŞTU?

Metin Gürcan, 26 Kasım’da İstanbul’daki evinde gözaltına alınmış daha sonra ise soruşturmanın yürütüldüğü Ankara’ya getirilerek, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde sorgulanmıştı. Gürcan, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği Ankara Adliyesi’nde çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklanmıştı. Metin Gürcan’ın yargılandığı siyasi ve askeri casusluk davasındaki iddianamede, Gürcan’ın yabancı devlet görevlileriyle paylaştığı tespit edilen bilgilerin, devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgiler olduğu belirtilerek, 20 yıla kadar hapis talep edildi.

İddianamede, Metin Gürcan’ın ifadesine de yer verildi. Gürcan, ifadesinde, casusluk suçlamalarını kabul etmediğini, emekli olduktan askeri ve jeo-stratejik analizler yaptığını, açık kaynaklardan derlediği analizleri telif karşılığında diplomatlara sunduğunu söyledi. Metin Gürcan’ın casusluk faaliyetlerine ilişkin olduğu öne sürülen güvenlik kamera kayıtlarından elde edilen fotoğraflar da iddianamede yer aldı. Fotoğraflarda Ankara’da kafede buluştuğu yabancı diplomatla aynı masada görülen Gürcan, başka karede diplomattan içinde para olduğu belirtilen zarfı alırken görüldü. Gürcan’ın, aynı diplomatla başka bir zaman kapalı bir otoparkta görüştüğü ana ilişkin fotoğraf da yer aldı.

İddianamede, elde edilen deliller ışığında Metin Gürcan’ın, Türk Ceza Kanunu’nun 328’inci maddesi gereğince ‘siyasal ve askeri casusluk’ suçunu işlediğinin sabit olduğu belirtilerek, 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

DEVA Partili Metin Gürcan’ın tutukluluğunun devamına karar verildi