Savcıdan Rektör İbiş’e ‘ifade özgürlüğü’ dersi

Yayın tarihi: 23 Aralık 2018 Pazar 10:35 am - Güncelleme: 23 Aralık 2018 Pazar 10:35 am

Barış Bildirisi’ne imza attıkları için çok sayıda akademisyen Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) Ankara Üniversitesi’nden ihraç edildi. Bir grup akademiysen, ihraç edilme kararını 10 Şubat 2017’de Yüksel Caddesi’nde yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. Eylemde konuşan akademisyen Cenk Yiğiter, “Bu saray ibişleri, bu çapsız bürokratlar, bu rektör bozuntuları yaşamayı ele geçirdiler. KHK’ları bunlar yazıyor. Bunların içi FETÖ’cü kaynıyor” dedi ve sosyal medya hesabından da paylaştı.

REKTÖR İBİŞ AKADEMİSYENLERİ ŞİKÂYET ETTİ

Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş, toplantının kanunsuz olduğu ve açıklamada ‘Devlet büyüklülerine hakaret edildiği’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Savcılık, Cenk Yiğiter hakkında ‘kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü’ ve ‘hakaret’ suçlarından soruşturma başlattı. Yiğiter ifadesinde, toplantı sırasında polislerin de çevrede olduğunu, toplantıyı sonlandırmaları için uyarı yapılmadığını belirterek suçlamayı kabul etmedi.

TAKİPSİZLİK KARARI: DEMOKRATİK BİR HAK

Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli’nin haberine göre savcılık, Yiğiter hakkında takipsizlik kararı verdi. Kararda, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkında şu değerlendirmelere yer verildi:

“Şüphelinin, ihbara konu toplantı yapma eylemi, ifade özgürlüğünü kullanmaktan ibaret demokratik bir hak kullanımıdır. Şüphelinin ve içerisinde bulunduğu grubun toplanma eylemenin kanuna aykırı olduğuna veya kanuna aykırı hale dönüştüğüne ilişkin herhangi bir tespit ve delil bulunmadığından soruşturma konusu eylem ceza mevzuatımıza göre suç teşkil etmemektedir. Şüphelinin eylem sırasında yaptığı konuşmada devlet büyüklerine hakaret ifadeleri kullandığı ihbar edilmişse de konuşma içeriğinde bu suçun unsurları oluşturacak ifadeler bulunmadığından tüm soruşturma dosyası kapsamında anlaşılmakla, şüpheli hakkında müsnet suçtan kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildi.”