Savcı Bylock’un lisans sahibi David Keynes için ‘etkin pişmanlık’ istedi

Yayın tarihi: 28 Haziran 2022 Salı 2:14 pm - Güncelleme: 28 Haziran 2022 Salı 2:14 pm

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) şifreli haberleşme programı ByLock’un lisans David Keynes’in (Alpaslan Demir) yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı.  ‘Terör örgütüne üye olmak’ suçundan cezalandırılması istenen Keynes’e etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması talep edildi.

ABD vatandaşlığına geçerken ismini İngiliz iktisatçı John Maynard Keynes’ten esinlenerek ‘David Keynes’ olarak değiştiren Alpaslan Demir’in yargılanmasına devam edildi. Bylock’un lisans sahibi olan tutuksuz sanık Keynes, İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi.

SAVCI ETKİN PİŞMANLIK İSTEDİ

Mahkemede görüşünü açıklayan duruşma savcısı, sanık Keynes’in ‘terör örgütüne üye olmak’ suçundan cezalandırılmasını, ancak hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasını talep etti.

AİHM, Taner Kılıç’ın Türkiye aleyhine açtığı davada kararını açıklayacak

“HASBELKADER 40 YILDIR TÜRKİYE’Yİ…”

Sanık David Keynes, mütalaaya karşı yaptığı savunmada, “Hasbelkader 40 yıldır Türkiye’yi mahveden FETÖ’ye üyeydim. Bundan pişmanım. Bu pişmanlığı da Türkiye’ye gelip teslim olarak gösterdiğimi düşünüyorum. Şartlar oluştuğu takdirde hakkımdaki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep ediyorum” dedi.

AVUKAT: CEZA VERİLECEKSE EN ALT SEVİYEDEN VERİLMELİ

David Keynes’in avukatı ise mütalaaya karşı yaptığı savunmada şunları söyledi:

“Müvekkilim, hakkında herhangi bir soruşturma yokken, adı dahi bilinmezken çaba göstermiş, kolluk kuvvetlerinden yardım istemiştir. Etkin pişmanlık hükümleri, örgütlerin çökertilmesi için kurulan bir hükümdür. Savcı bey, müvekkil hakkında indirim talep etmiştir. İndirim verilmezse kimse etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemez. Müvekkil, ilk günden itibaren bütün gayretiyle devlete ulaşmaya çalışan biridir. Amerikan vatandaşıdır, tam bir gönüllülükle, devlete yardım etme saikiyle hareket etmiştir. Bu davanın popülerliği dikkate alınarak haber yapıldığında, ceza verildiğinde, alacağı ceza etkin pişmanlık göstermek isteyen kişiler üzerinde caydırıcılığa neden olabilir. 2021’de Türkiye’ye gelen müvekkilin bu anlattıklarından sonra etkin pişmanlıktan en üst düzeyde faydalanıp ceza verilmemesini istiyoruz, verilecekse de en alt seviyeden verilerek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istiyoruz.”

Mahkeme, Keynes ve avukatlarının mütalaaya karşı yaptıkları savunmanın ardından sanığa son sözünü sordu. Keynes, son sözünde, “Beraatımı ya da en düşük seviyeden ceza verilmesini istiyorum” dedi.

ÜYE HAKİMİN TAYİNİ ÇIKTIĞI İÇİN KARAR AÇIKLANMADI

Kararı açıklaması beklenen mahkeme başkanı, üye hakimlerinden birinin tayininin çıktığını söyleyerek, karar yerine bir ara karar oluşturduklarını ve dosyayı incelemeye aldıklarını belirtti. Sanık David Keynes hakkındaki yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrolün devamına karar veren mahkeme, kararın adli tatilden sonra açıklanacağını kaydederek davayı 7 Eylül 2022 tarihine erteledi.

Büyük FETÖ operasyonu! Onlarca gözaltı