Savaşta 58. gün | Putin’den ‘Zelenski ile görüşme’ mesajı

Yayın tarihi: 22 Nisan 2022 Cuma 9:33 am - Güncelleme: 22 Nisan 2022 Cuma 4:29 pm

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 58’inci gününe girildi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Mariupol’de Ukraynalı askerlerin yanı sıra, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 120 bin sivilin abluka altında olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüşmesinde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile muhtemel görüşmesine dair mesaj verdi.
Putin bu görüşmede, Michel’e Zelenski ile yapacağı muhtemel bir görüşmenin, Moskova ve Kiev arasındaki görüşmelerin sonucuna bağlı olduğunu söyledi.

Rusya Mariupol’u ele geçirdiğini duyurdu

CANLI ANLATIM

13.00 | RUS ORDUSUNDAN AÇIKLAMA

Rus Silahlı Kuvvetleri Merkez Askeri Bölgesi Komutan Yardımcısı Rustam Minnekayev, Ukrayna’daki savaşta Rus ordusunun ikinci safhadaki görevinin Donbas ve güney Ukrayna üzerinde tam kontrolü sağlamak olduğunu açıkladı. Rus ordusunun iki gün önce Ukrayna’da “özel askeri operasyon”da ikinci safhaya geçtiğini hatırlatan Minnekayev, Donbas üzerindeki kontrolün Kırım’a bir kara koridoru oluşturmayı ve Ukrayna hayati unsurlarını etkilemeyi mümkün kılacağını belirterek Minnekayev, “Ukrayna’nın güneyini kontrol etmek, Rusça konuşan nüfusa baskı gerçeklerinin olduğu Transdinyester’de bir çıkış yolu sağlayacak” ifadelerini kullandı.

11.43 | RUSYA: UKRAYNA’DAKİ TABURU VURDUK

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’da bir tren istasyonunda bulunan silahlı taburu “Kalibr” füzeleriyle vurduklarını duyurdu.

Konaşenkov, “Uzun menzilli yüksek hassasiyetli ‘Kalibr’ füzeleriyle Miliorativnoye tren istasyonu civarında silah ve askeri teçhizata sahip askerlerin bulunduğu tabur yok edildi.” dedi.

Gece boyunca havadan fırlatılan yüksek hassasiyetli füzelerle 3 Ukrayna askeri unsurunun yok edildiğini dile getiren Konaşenkov, böylece bir S-300 hava savunma füze sistemi, asker ve teknik araçların toplandığı alanda 80’e yakın Ukraynalı silah gücün ve 23 zırhlı aracın vurulduğunu aktardı.

Konaşenkov, havadan havaya fırlatılan yüksek hassasiyetli füzeyle bir insansız hava aracının da vurulduğunu kaydetti. Rus operasyonel taktik birliğinin 58 askeri nesneyi hedef aldığını söyleyen Konaşenkov, füze ve topçu birliklerinin ise komuta merkezleri ve yakıt depolarının da aralarında bulunduğu 1285 nesneyi ateş altına aldığını bildirdi.

Herson ve Donetsk bölgelerinde 7 insansız hava aracı vurduklarını aktaran Konaşenkov, Donetskoye yerleşim birimi yakınlarında Rus Buk-M3 hava savunma sistemi ile havada Ukrayna taktik füzesi Toçka-U’nun vurulduğunu ifade etti.

10.47 | UKRAYNA’YA AİT UÇAK DÜŞTÜ

Ukrayna’ya ait AN-26 tipi nakliye uçağı, bir ‘teknik uçuş’ sırasında Zaporijya’nın kuzeyindeki Volyansky bölgesine düştü.

Ukrayna’da Zaporijya Bölge İdaresinden yapılan açıklamada, Zaporijya yakınlarında düşen AN-26 kargo uçağının Ukrayna’ya ait olduğu ve kazada ilk belirlemelere göre 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı belirtildi.

Uçaktaki mürettebatın kaç kişiden oluştuğunun araştırıldığı ifade edildiği açıklamada, kesinleşmeyen ilk bilgilere göre, uçağın bir elektrik direğine çarpması sonucu motorunun alev aldığı aktarıldı.

10.08 | İNSANİ KORİDORLAR AÇILMAYACAK

Rusya’nın savaş açtığı Ukrayna’da sivillerin tahliye edileceği insani koridorların, güvenlik nedeniyle bugün çalışmayacağı bildirildi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, yaptığı açıklamada, güzergahlardaki tehlike nedeniyle bugün insani koridorların açılmayacağını kaydetti.

Vereşçuk, “22 Nisan bugün güzergahlardaki tehlike nedeniyle insani koridorlar olmayacak. Tahliyeyi bekleyen herkese sesleniyorum: Sabırlı olun, lütfen bekleyin.” ifadelerini kullandı.

Vereşçuk, dün de Rus birliklerinin yoğun bombardımanı nedeniyle Mariupol’de tahliye bekleyen insanları kurtarmanın mümkün olmadığını bildirmişti.

Hafta başından beri Rusların Donbas’taki saldırıları artması üzerine Ukrayna ve Rusya arasında insani koridorların açılması konusunda çoğu kez anlaşma sağlanamıyor.

09.58 | “RUSYA SAVAŞTA UKRAYNALI ÇOCUKLARI KULLANIYOR”

Ukrayna Başsavcılığı, Rus ordusunun, ülkeye karşı açtığı savaşta Ukraynalı çocukları da kullandığını iddia etti.

Ukrayna Başsavcısı İrina Venediktova, yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşta Ukraynalı çocukları da kullandığını belirterek bununla ilgili 8 vakanın tespit edildiğini kaydetti.

Rus ordusunun, Ukraynalı çocukları “askeri bilgilerin toplanması veya ulaştırılması, silahların taşınması ve benzeri durumlarda kullanılmaya zorladığını” savunan Venediktova, “Bu, Rusya’nın Ukraynalı çocuklara karşı ve Ukraynalı çocukların da katıldığı bir savaştır. Savcıların iki odak noktası var: Mağdur çocuklar ve kanunla ihtilafa düşen çocuklar.” dedi.

Rus ordusunun bombardımanlarında 1141 eğitim kurumunun hasar gördüğünü, bunlardan 99’unun tamamen yıkıldığını belirten Venediktova, Rusya’nın saldırılarına başladığı 24 Şubat’tan bugüne kadar ilk belirlemelere göre 208 çocuğun hayatını kaybettiğini, 386 çocuğun da yaralandığını sözlerine ekledi.​​​​​​​

00.45 | PENTAGON’DAN İHA AÇIKLAMASI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Ukrayna ordusuna verilecek olan Phoenix Ghost insansız hava araçlarının Rusya-Ukrayna savaşından önce Ukrayna’nın ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde geliştirilmeye başlandığını söyledi. ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna’ya sağlanmak üzere 800 milyon dolarlık silah paketinde ismi ilk kez duyulan Phoenix Ghost Taktik İnsansız Hava Sistemi merak konusu oldu.

Pentagon Sözcüsünün gün içinde bu silah sisteminin Ukrayna’nın özel ihtiyaçları için ABD Hava Kuvvetleri tarafından hızlıca geliştirildiğine yönelik açıklaması, günlük basın toplantısında soruldu. Kirby, “Phoenix Ghost Sistemi açıkçası işgalden önce geliştirilme aşamasındaydı. Hava Kuvvetleri, Ukraynalılarla istişare içinde bunun üzerine çalışıyordu. Özellikle de Doğu Ukrayna’da bu sistemlerin onların ihtiyaçlarını karşılayacağını düşündük.” dedi. Bu sistemi geliştirmeye devam edeceklerini belirten Kirby, bu sistemlerin hedeflere saldırı düzenleme ve savaş sahasını gözetleme gibi taktik amaçlar için tasarlandığını belirtti.

00.42 | ZELENSKİ: 7 MİLYAR DOLARA İHTİYACIMIZ VAR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya’nın saldırısından kaynaklanan ekonomik kayıpları telafi etmek için Ukrayna’nın aylık 7 milyar dolara ihtiyacı olduğunu bildirdi. Dünya Bankası ve Ukrayna hükûmeti, Ukrayna’ya yönelik desteği görüşmek üzere bazı ülkelerin de temsil edildiği bakanlar düzeyinde bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi. Zelenski, video konferans yoluyla katıldığı toplantıda, Rusya’nın saldırısının Ukrayna’da neden olduğu zararı anlattı. Ülke genelinde okullar, üniversiteler, hastaneler, işletmeler ve altyapının yıkıma uğradığını belirten Zelenski, Rusya’nın Karadeniz limanlarını abluka altına almasının ise Ukrayna’nın ihracatını ve dünyanın gıda güvenliğini etkilediğini söyledi. Zelenski, “Ekonomik kayıpları telafi etmek için aylık 7 milyar dolara ihtiyacımız var.” dedi.

Uluslararası toplumun Rusya’yı Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kuruluşlarından dışlaması gerektiğini kaydeden Zelenski, tüm ülkeleri Moskova ile ilişkileri kesmeye çağırdı.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass ise toplantıda yaptığı konuşmada, Rusya’nın saldırısı nedeniyle Ukrayna’da binalara ve altyapıya verilen fiziki hasarın kabaca 60 milyar dolara ulaştığını ve savaş devam ettikçe daha da artacağını bildirdi. Malpass, Ukrayna’nın temel devlet hizmetlerinin devamlılığının desteklemesi için halihazırda 3 milyar dolardan fazla kaynağı seferber ettiklerini anımsattı.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva ise savaşın Ukrayna ekonomisi için yıkıcı olduğunu kaydetti. Georgieva, gelecek 2-3 ay içinde, Ukrayna’da hükûmetin ve ekonominin savaşın ortasında çalışmaya devam edebilmesi için ayda yaklaşık 5 milyar dolara ihtiyaç duyulabileceğinin tahmin edildiğini aktardı. IMF Başkanı Georgieva, özellikle imtiyazlı finansman ve hızlı dağıtılan hibeler gibi daha fazla dış finansmanın gerekli olduğunu vurguladı.

00.15 | ZELENSKİ: 120 BİN SİVİL ABLUKA ALTINDA

Zelenski, Mariupol’de Ukraynalı askerlerin yanı sıra, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 120 bin sivilin abluka altında olduğunu söyledi. Zelenski, İspanya ve Danimarka Başbakanlarıyla gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, önümüzdeki sürecin Ukrayna’nın doğusu için zor olacağını söyledi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Mariupol’ün tam kontrolünü ele geçirdiklerine yönelik açıklamasına değinen Zelenski, “Mariupol’ün çoğunu uzun zaman önce ele geçirdiklerini ben de siz de çok iyi biliyoruz ama şehirde Ukrayna askerlerinin kaldığı kısımlar var.” dedi.

Zelenski, “Askerlerimizin yanında sivillerimiz de var. Bunların çoğu kadın ve çocuklar. Yaklaşık 120 bin sivil Mariupol’da abluka altında.” ifadelerini kullandı.

Mariupol’deki Azovstal fabrikasında yaklaşık 400 yaralı Ukrayna askerinin bulunduğunu da aktaran Zelenski, söz konusu askerlerin takas işlemiyle iade edilmesi için karşı tarafa teklifte bulunduklarını belirtti.

Rusya Mariupol’u ele geçirdiğini duyurdu