Savaşta 17. gün… Rus ordusu Kiev’e ilerliyor, Mariupol’de çatışmalar şiddetlendi

Yayın tarihi: 12 Mart 2022 Cumartesi 8:57 am - Güncelleme: 12 Mart 2022 Cumartesi 9:45 pm

Rusya’nın 24 Şubat’ta üç cepheden başlattığı Ukrayna operasyonu 17’nci gününde. Rusya yeni şehirleri hedef alırken, Ukrayna başkent Kiev’e saldırıları püskürtme mücadelesinde.

Rusya’nın 24 Şubat’ta üç cepheden başlattığı Ukrayna operasyonunda 17’nci gününe girildi. Rusya, Ukrayna’daki askeri operasyonunu yeni şehirleri hedef alarak genişletiyor.

Bu kez Dnipro, Lutsk ve Ivano-Frankivsk kentlerine saldırı düzenlendi. Yetkililer saldırı sonucu aralarında bir anaokulunun da bulunduğu 3 bölgeye hava saldırısı yapıldığını belirtti.

Bu arada Ukrayna askerleri başkent Kiev’e ilerleyen Rus birliklerini püskürtmek için mücadele ediyor.

Rus ordusu iki koldan Kiev’e ilerliyor! İşte dakika dakika son gelişmeler

İşte dakika dakika gelişmeler:

20:32 | RUSYA: UKRAYNA’DA TOPLAM 3 BİN 593 ASKERİ ALTYAPI İMHA EDİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’da toplam 3 bin 593 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi.

Konaşenkov yaptığı açıklamada, bir gün içerisinde Rus askeri birliklerinin Ukrayna’da 1 Mi-24 helikopter, 3 insansız hava aracını vurduğunu belirtti.

Ukrayna’ya ait 79 askeri altyapı tesisinin yok edildiğini kaydeden Konaşenkov, bunların arasında 4 komuta kontrol merkezi, 1 iletişim merkezi, 3 çok namlulu roketatar, 3 elektronik harp istasyonu, 6 cephane ve 54 askeri teçhizat deposunun bulunduğunu aktardı.

Konaşenkov, “Bugüne kadar Rus askeri birlikleri Ukrayna’da 3 bin 593 askeri altyapıyı imha etti. Bunların arasında 61 helikopter, 126 insansız hava aracı, 1159 tank ve zırhlı araç, 118 çok namlulu roketatar, 436 obüs ve havan topu, 973 özel askeri araç yer alıyor.” dedi.

21:40 | PAYPAL, RUSYA’DAKİ FAALİYETLERİNİ ASKIYA ALIYOR

Sanal bankacılık platformu PayPal, Rusya’ya ödeme yapma ya da ülkeden ödeme almayı askıya alacağını duyurarak, müşterilerine 18 Mart’a kadar hesaplarında bulunan parayı çekmeleri çağrısı yaptı.

19:56 | PUTİN, MACRON İLE GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü. Görüşmelerde, Ukrayna’daki durum ele alındı.

17:50 | ZELENSKİY: RUSYA EŞİ GÖRÜLMEMİŞ KAYIP YAŞADI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Savaşın başlamasından bu yana, düşmanın 31 tabur-taktik grubu etkisiz bırakıldı.Rusya Ukrayna’da eşi görülmemiş kayıp yaşadı. Bu, Rus ordusuna on yıllardır vurulan en büyük darbedir. Düşman, Kiev’e ancak hepimizi yok etmesi halinde girebilir.

16:38 | UKRAYNA: RUSYA TÜRKLERİN BULUNDUĞU CAMİYİ VURDU

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Mariupol kentinde içine Türk vatandaşlarının da sığındığı caminin Rusya tarafından vurulduğunu duyurdu. Kiev’in Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Mariupol’deki Kanuni Sultan Süleyman ve eşi Roksolana’nın (Hürrem Sultan) camisine Rus işgalciler tarafından havan topu atıldı” denildi. Paylaşımda, camide aralarında Türk vatandaşları da bulunan 80’den fazla yetişkin ve çocuk bulunduğu belirtildi.

16:03 | PUTİN VE SCHOLZ’LA GÖRÜŞTÜ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bugün telefon görüşmeleri yaptığını duyurdu, görüşmelere ilişkin ayrıntı paylaşmadı

15:13 | ZELENSKİY: RUS ORDUSU SON YILLARIN EN BÜYÜK KAYIPLARINI YAŞADI

Savaşa ilişkin açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rus ordusunun son yılların en büyük kayıplarını yaşadığını söyledi. Zelenski, ‘kaçırılan’ Melitopol Belediye Başkanı’nın derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Zelenski, “31 Rus taktik taburu mücadeleye elverişsiz duruma getirildi” derken, “Rusya Ukrayna’ya yeni askerler gönderiyor” diye konuştu. Ukrayna Devlet Başkanı, “AB’nin Rusya’ya karşı yeni yaptırım paketini bekliyoruz” dedi.

14:48 | BELARUS: UKRAYNA’DAKİ ASKERİ OPERASYONA KATILMAYACAĞIZ

Belarus Genelkurmay Başkanı Viktor Guleviç, Belarus’un Rusya’nın Ukrayna operasyonlarına katılma planı olmadığını açıkladı. Ukraynalı güvenlik yetkilileri tarafından “Rusya’nın Belarus’u çatışmalara dahil etmeye çalıştığı” iddialarına ilişkin açıklama yapan Guleviç, “Sınırlarımıza gerçekleştirdiğimiz askeri birlik transferlerinin Rusya’nın Ukrayna’daki özel askeri operasyonuna olası bir katılımla ilgili olmadığını vurguluyoruz” diye konuştu. Guleviç, Ukrayna sınırında konuşlandırılan askeri kuvvetlerin yerini almak üzere beş taburun sınıra gönderileceğini de ifade etti.

13:58 | BIDEN’IN ‘ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI’ SÖZLERİNE MOSKOVA’DAN YANIT

ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarına karşı ABD askerlerinin müdahil olmayacağını “Üçüncü Dünya Savaşı istemiyoruz” şeklinde açıklamasına yanıt geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rus televizyon kanalına konuya ilişkin yaptığı açıklamada “ABD’li üst düzey yetkili açıkça Üçüncü Dünya Savaşı tehlikesinden bahsediyor. Bu, sinirleri alt üst etme girişimi, uluslararası topluma kendi gündemini dayatma girişimidir, bize göre bu çizginin yıkıcı hedefleri aşikardır” ifadelerini kullandı.

13:29 | ‘MARİUPOL’DA SİVİLLERİN SIĞINDIĞI CAMİ BOMBALANDI’ İDDİASI

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya ordusunun Mariupol’da aralarında Türkiye vatandaşlarının da bulunduğu sivillerin kaldığı Sultan Süleyman Cami’nin bombalandığı iddiasında bulundu. Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, can kaybı olup olmadığı bildirilmedi.

12:15 | ABD’NİN ‘KİMYASAL SİLAH’ İDDİASINA RUSYA’DAN TEPKİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’ın Rusya’nın Ukrayna’da kimyasal silah kullanabileceği iddiası tepki çekti. Rusya’nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, “Bu tür suçlamalar yersiz. ABD’li bürokrat, her zaman olduğu gibi tek bir delil bile sunma zahmetine girmedi. Bu, ülkemizi şeytanlaştırmaya yönelik bir başka girişim” açıklaması yaptı.,

11:46 | SİVİLLERİN TAHLİYESİ DEVAM EDİYOR

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk, Rusya ordusunun kuşattığı güney liman kenti Mariupol da dahil olmak üzere Ukrayna’daki birçok insani yardım koridorunun bugün sivillerin tahliyesi için açık olduğunu duyurdu. Mariupol’a çatışmalar nedeniyle insani yardım ulaştırma krizi yaşandığını belirten Vereşçuk, Kiev ve Sumi bölgelerinden tahliyelerin devam ettiğini belirtti.

11:24 | KİEV YAKINLARINDA İKİ PETROL DEPOSU ALEV ALDI

Ukrayna yerel basını, Rusya ordusunun saldırılarının ardından Kiev yakınlarındaki iki petrol deposunun yandığını bildirdi. Kiev Independent’e göre, başkentin 36 kilometre güneyindeki Vasylkiv ve Kryachky kasabalarındaki petrol depoları vuruldu. Vasilkiv ayrıca büyük bir hava üssüne ev sahipliği yapıyor. Kvitneve kasabasında ise dondurulmuş gıda deposu hedef alındı.

11:20 | KAÇIRILAN BELEDİYE BAŞKANINA ULAŞILAMIYOR

Melitopol Belediye Başkanı Ivan Fedorov’un kaçırılmasının yankıları sürüyor. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kirill Timoşenko, belediye başkanının Rus güçler tarafından kaçırıldığı yönündeki iddiaları doğruladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de konuya ilişkin, “Başkanının kaçırılması demokrasiye karşı işlenen bir suçtur” açıklaması yaptı. Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşenko da “Melitopol’da 10 kişilik bir işgalci grubu, düşmanla işbirliği yapmayı reddeden şehrin belediye başkanı Ivan Fedorov’u kaçırdı” açıklaması yaptı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise belediye başkanının kaçırılmasının “savaş suçu” olduğu ifade edildi. Belediye başkanı Fedorov’a ne olduğu ise henüz açıklığa kavuşmadı.

10:14 | PEKİN’DEN YOLA ÇIKAN YARDIM KONVOYU ÇERNİVTSİ’YE ULAŞTI

Çin Ukrayna’ya ilk kez insani yardım ulaştırdığını açıkladı. Çin’in Ukrayna’ya gönderdiği ilk yardım paketinin Ukrayna’nın batısındaki Çernivtsi kentine ulaştığı ve Kızılhaç görevlilerine teslim edildiği duyuruldu. İkinci yardım paketinin de 14 Mart’ta Ukrayna’ya varması bekleniyor.

Çin yayını Global Times Pekin’den gönderilen yardım paketlerinin görüntülerini yayınladı:

08:46 | ZELENSKİ: İNSANİ YARDIM KORİDORLARI ENGELLENİYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Melitopol belediye başkanının Rus güçlerince kaçırılmasının ‘demokrasiye karşı işlenen suç’ olduğunu söyledi. Zelenski, Telegram kanalında yayımladığı video mesajında, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş süreciyle ilgili konuştu.

Rus askeri güçlerinin, Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov’u kaçırdığını söyleyen Zelenski, “Melitopol belediye başkanının kaçırılması, Ukrayna’daki kent ve halka sadece değil, demokrasiye karşı işlenen bir suçtur. Demokratik ülkelerdeki halkın yüzde 100’ü bunu öğreneceğinden eminim” dedi.

Rusya’nın eylemlerini IŞİD’le kıyaslayan Zelenski, “Tüm Ukrayna, Herson, Berdyansk ve diğer kentler olduğu gibi Melitopol’ün de işgalcilere teslim olmadığını gördü” dedi.

‘7 BİN 144 KİŞİ DAHA TAHLİYE EDİLDİ’

Ukrayna’daki sivillerin güvenli bölgelere tahliye sürecine değinen Zelenski, Rus birliklerinin, insani yardım koridorlarının çalışmasını engellediğini belirtti. Zelenski, “Buna rağmen, bugün Enerhodar, Buça, Hostomel ve Kozaroviçi kentlerinde 7 bin 144 kişi kurtarıldı. Bu, yarın, bir sonraki gün Ukraynalıların kuşatılmış yerlerden tahliyesini organize etmek için nedendir. Bunu yapacağız” dedi.

Ukrayna kentlerine insani yardımın yapılması için çabalamaya devam edeceklerini vurgulayan Zelenski, Mariupol’un Rus ordusunca kuşatıldığını söyledi. Zelenski, “Ruslar, Mariupol’e insani yardımı ulaştırmamıza izin vermedi ve kent sakinlerine işkence etmeye devam ediyor” dedi.

Gazeteci Altun, Kiev sokaklarındaki son durumu gösterdi

‘ÖLDÜRÜLEN RUS ASKER SAYISI 12 BİNİ GEÇTİ’

Ukrayna’da ölen Rus asker sayısının 12 bini geçtiğine dikkati çeken Zelenski, binlerce askerin de esir alındığını söyledi.

Rus askerlerin annelerine seslenen Zelenski, “Kendi çocuklarınızı yabancı topraklardaki savaşa göndermeyin. Çocuklarınızın tatbikatlara gönderildiğine inanmayın. Ukrayna bu savaşı hiçbir zaman istemedi, ancak gerektiği kadar kendisini savunacak” ifadelerini kullandı.

Zelenski, Rus vatandaşlarına ‘ülkelerindeki propagandaya inanmamalarını ve doğru bilgilere ulaşmalarını’ önerdi.

Biden Rusya’ya yeni yaptırımları duyurdu! “Ekonomisini çökertiyoruz”